Сесія Полтавської міськради триває уже сім годин (оновлено, відеотрансляція, фото)

Влада
Надія Труш25 лютого 2016 о 10:061965 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської міськради триває уже сім годин (оновлено, відеотрансляція, фото)
Депутати мають затвердити бюджет міста, без якого Полтава живе уже два місяці.

Розпочалася сесія Полтавської міськради. Фотоархів

Сьогодні, 25 лютого, депутати зібралися, аби продовжити пленарне засідання позачергової другої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання. До цього депутати вивчали та працювали над проектом на щоденних засіданнях постійних комісій.

Зокрема, депутати мають затвердити міську програму «Турбота», яка уже встигла стати скандальною. Така ситуація склалася тому, що деякі депутати вважають, ніби мер Олександр Мамай піариться за бюджетні кошти. Депутати обурені, що видатки на «Турботу» планують збільшити, а пропозиція скасувати передплату газет ветеранам, привітання пенсіонерам, та видачу премій бюджетникам залишилася не прийнятою.

Напередодні сесії Олександр Мамай оголосив список тих, кого хоче бачити у соратниках. До речі, у списку як мінімум один депутата, який підпадає під дію закону про люстрацію. Валерій Пархоменко, перебуваючи у лавах Партії регіонів, із 26 квітня 2010 по 3 березня 2014 був заступником голови - керівником апарату Полтавської облдержадміністрації. Нині ж числиться у реєстрі Громадського люстраційного комітету.

В порядку денному – 84 питання. З них більша половина – це додаткові питання. Одне із питань стосується заяви заступниці мера Світлани Тарашевської про припинення депутатства.

10.03. Олександр Мамай відкриває засідання.

10.09. Мер має час для виступу громадян. Зокрема, Марія Бикова говорить до Андрія Матковського, якого звинувачує в тому, що він нібито привласнив БТІ. Вона просить Матковського зробити всім полтавкам подарунок до 8 березня – віддати архів. Жінка також попрохала депутатів «не трощити двері, а працювати цивілозовано».

Далі слово надали активістці з вулиці Чорновола, 2. Вона дякувала депутатам Волкову і Деркач за те, що вони допомогли «демонтувати дерево».

Схоже, мер в хорошому настрої – майже постійно жартує, кидає виступаючим жартівливі репліки.

Мамаю нагадали, що він обіцяв потурбуватися про те, аби сесії проводилися в залі обласної ради. На що мер відповів, що нікому нічого не обіцяв. Також зауважив, що варто націлити усі патріотичні сили міста на те, аби місце, де «упав пам’ятник Леніну, привести до ладу». На це дехто із зали відповів оплесками та похвалив міського голову.

Уже 25 хвилин тривають виступи громадських активістів, безпосередньо розглядати нагальні питання порядку денного досі не почали. В кінці сесійної зали на сторожі стоїть Ігор Верига, який навіть на запрошення мера до мікрофона не відразу пропускає активістів. Втім, це характерна поведінка для начальника управління звернень громадян Полтавського міськвиконкому.

10.33. Слово для виступу взяла відома у місті зоозахисниця Ольга Жуковська.

Далі виступає Ігор Верига. Він говорить про питання висвітлення роботи сесії міськради, зокрема, про відеотрансляцію.

10.40. Замість депутата Тарашевської виборча комісія озвучила прізвище Владислава Киви від «Совісті України». Світлана Казимирівна склала депутатські повноваження, так як її кандидатуру пропонують у склад виконкому – заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів

Мамай і тут пожартував, сказав «а ми гадали, за чий рахунок сьогодні будемо вечеряти».

10.58. До питань порядку денного Мамай вніс пропозицію таки внести два додаткових питання – про встановлення пам’ятника Мазепі та систему Prozorro. Рішення прийняли.

До речі, голосування відбувається поіменно. Минулого разу голосування також відбувалося поіменно. Нагадаємо, згідно із новим законом, депутати місцевих рад більше не можуть приховувати свої рішення. Тобто запрацював Закон про забезпечення поіменних голосувань в органах місцевого самоврядування. Раніше депутатам були доступні три режими голосування: відкрите, поіменне або таємне голосування. 23 лютого цього року наступила нова ера місцевого самоврядування в
Україні. Саме в цей день рівно два місяці тому був опублікований Закон про забезпечення поіменних голосувань в органах місцевого самоврядування.

11.10. Розглядають питання обрання секретаря міськради. Мамай пропонує кандадатуру Оксани Деркач, депутат Олександр Шамота виступив проти. Він сказав, що співпраці із фракцією «Солідарність» більше немає, а фракція Простих людей переходить у опозицію. Шамота сказав, що кандидатуру Деркач вони не підтримають.

Юліан Матвійчук (ВО «Свобода») теж відмовилася підтримувати кандидатуру Деркач та весь запропонований склад виконкому. Зокрема,апелював то того, що туди пропонують Валерія Пархоменка, який підпадає під люстрацію. Матвійчук відмовився брати участь у новій коаліції. Ігор Окіпнюк («Самопоміч») сказав, що їх фракція також не підтримає представника минулої влади.

11.29. Готуються голосувати за Деркач. Депутатам роздають бюлетені з позиціями за, проти, утримався. Депутат Юрій Бойко («Самопоміч») озвучив, що узагалі не прийматимуть участі у голосування. Олександр Мамай тоді,коли триває голосування за пропоновану ним кандидатуру ходить по залу і нашіптує щось деяким депутатам. Таку ж позицію зайняла фракція «Свободи» в обличчі Юліана Матвійчука, та фракція «Партії простих людей Сергія Капліна».

11.53. Голосування закінчено, лічильна комісія збирається підраховувати голоси.

Деркач стала секретарем, виконком утворили за бажанням Мамая

12.09. 28 депутатів брали участь у голосування за Оксану Деркач. Усі проголосували «за». Реакція активістів – вигуки «Ганьба!» та «Ганьба «Батьківщині»! Проти голосували 17 депутатів.

Оксана Деркач попри те, що рішення про секретаря мер поки що не підписав, з подачі і депутатів, і Мамая, зайняла місце в президії.

12.18. Розглядають питання про склад виконкому та заступників мера. Мер пропонує голосувати ще раз, «бо лічильна комісія заплуталася». Рішення прийнято.

Депутати пропонують розглянути перший блок, а потім вирішити питання про можливу перерву в роботі сесії.

13.19. Розглядають питання про бюджет міста. Очікувано, це питання викликало обурення і незгоду в деяких депутатів. Зокрема, Юліан Матвійчук оголосив, що фракція Свободи не підтримує запропонований проект бюджету. Бюджет прийняли. Детальніше про головний фінансовий документ міста читайте на нашому сайті згодом.

Оголосили перерву до 15.00.

15.17. Депутати знову зібралися. Щоправда, дехто досі не повернувся із обідньої перерви. Зокрема, підтримати колег по фракції не явився після перерви депутат Артем Чубенко («Свобода»).

Між Юліаном Матвійчуком і мером виникла суперечка щодо питання про встановлення пам’ятника Мазепі. Мамай апелював до того, що не бачив пам’ятника і вимагав показати йому постамент, а депутат запевняв, що пам’ятник все ж знаходиться у місті. У відповідь на переконання Матвійчука з уст міського голови голови прозвучало лише «Все буде нормально».

16.17. Робочий день майже завершується, однак депутати і не думають залишати роботу на потім, голосують за так звані технічні питання. Втім, залишається і «політичний десерт» – питання скандальної програми «Турбота».

17.30. Офіційний робочий день завершений, але робота депутатів в розпалі. Попереду ще близько 40 питань порядку денного.

17.57. Матвійчук озвучив пропозицію чотирьох фракцій перенести сесію, але і Мамай, і новообраний секретар міськради пропозицію відхилили.

18.13. Під час обговорення кількох програм у залі виникла дискусія. Зокрема, депутат Олександр Шамота навів приклад, що на висвітлення діяльності програми розвитку освіти міста пропонується виділити 190 тисяч гривень, тоді як на підручники школярам – усього 50 тисяч. Депутат вніс пропозицію прибрати 190 тисяч на висвітлення, але його колеги не підтримали намагання Олександра Шамоти зекономити бюджетні кошти.

18.25. Артем Чубенко вирішив повернутись на засідання сесії. Згодом у прес-службі «Свободи» пояснили тимчасову відсутність депутата викликом на роботу.

19.00. Депутати почали розглядати програму «Турбота». Це 68 питання у переліку питань порядку денного. Напередодні і вдень 25 лютого депутати Шамота і Матвійчук запевняли, що 46 мільйонів не погодяться голосувати за це питання без доопрацювання програми.

На твердження депутатів з фракції Свободи, що програмою передбачені зайві, на їх думку, витрати (вітання пенсіонерів, кошти на Полтавський вісник тощо) отримали від мера лише дещо зневажливе «І що?». У підсумку «за» проголосували більшість депутатів. Швидко, без скандалу і опору опозиційних депутатів «Турботу» прийняли.

Також депутати погодили рРішення про встановлення пам'ятника Іванові Мазепі у Полтаві. "За" проголосувало 28 депутатів, – повідомила Олександра Сиротенко, керівник прес-служби ПОО ВО"Свобода".

Сесія завершилась о 20.32.

Текст – Надія Труш, фото – Юлія Обелець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter