У Полтаві провели ярмарок вакансій для переселенців за підтримки ЄС

Суспільство
Юлія Обелець15 грудня 2015 о 14:011609 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві провели ярмарок вакансій для переселенців за підтримки ЄС
В обласному центрі ярмаркували – роботодавці пропонували вакансії для переселенців

15 грудня в ОЦЕВУМі провели ярмарок вакансій. І хоча адресувався він внутрішньо переміщеним особам, шанс знайти роботу не пропустили і полтавці.

Вестибюль будівлі був заповнений відвідувачами. Під стінами розставили столи, стільці й стенди з інформацією про вакансії від підприємств, які долучились до заходу. Усього їх, як зазначили організатори, близько 50. Кожен пропонував від 10 до кількох десятків вакансій. На інформаційних стелажах окремо вивісили пропозиції від різних підприємств з вакансіями та вимогами до кандидатів на посаду. Серед них як робітничі, так і посади службовців.

У Полтаві провели ярмарок вакансій для переселенців за підтримки ЄС

– Минулого року в нашу область масово переїздили внутрішньо переміщені особи, – розповіла Катерина Клавдієва, очільниця обласного центру зайнятості. – Зараз їх у нас 30 тисяч: 10 тисяч – працездатного віку, 4,5 тисячі заявили про потребу в працевлаштуванні. Спільно з Департаментом економічного розвитку Полтавської ОДА ми створили проект за сприяння ЄС, яким надано 457 тисяч євро на створення тимчасових робочих місць – так званих громадських робіт. За сприяння ЄС проводимо сьогодні ярмарок вакансій. Для цього зателефонували більше ніж 1000 внутрішньо переміщених осіб, які не звертались до центру зайнятості, але не мають робочих місць. Тут на них чекають роботодавці, інформація, психологічна та правова підтримка.

Зі слів організаторів, громадські роботи дають можливість людям отримати не менше мінімальної зарплати та одночасно допомогу по безробіттю. Свій проект вони називають унікальним.

– Громадські роботи – це тимчасова зайнятість в сільських, селищних, міських радах, на комунальних підприємствах, – пояснила Катерина Данилівна. – Це можуть бути роботи по оформленню субсидій, робота в управлінні соціального захисту, охоронні правопорядку, благодійних та громадських організаціях, по благоустрою та ремонту. Такий проект по організації тимчасової зайнятості внутрішньо переміщених осіб – унікальний, адже єдиний в Україні.

У Полтаві провели ярмарок вакансій для переселенців за підтримки ЄС

Про те як складно працевлаштуватись на Полтавщині розповіли відвідувачі, які переїхали з окупованої території.

Анна та Надія Олександрівна в нашій області мешкають вже півтора року. На ярмарок приїхали з Решетилівки, де їм надали дах над головою.

– Ми з Первомайска Луганської області, – говорить Надія Петруніна. – Наше місто досі окуповане, повертатись нікуди. Я «стою» на обліку в центрі зайнятості, сама інвалід, тож мені складніше знайти місце роботи. Можна було б кравчинею у Полтаві, так аби нам житло тут дали, хоч у гуртожитку якомусь. А так їздити з району невигідно.

– Знайти роботу не складно, питання в зарплаті, – доповнює Анна Зайцева. – Для прикладу, не проблема працевлаштуватись на кондитерську фабрику чи пекарню, там відразу беруть, але ж мала заробітна плата, плюс нічна робота, тяжко добиратись з Решетилівки, а у мене маленька дитина. У Первомайську працювала продавцем. Коли переїхали на Полтавщину, влаштувалась в одну з охоронних фірм, де мене хотіли ошукати, зарплату довелось «вибивати» за допомогою юристів.

Нагадаємо, внутрішньо переміщеним особам у Полтаві надаватимуть безоплатну правову допомогу

Про маленьку зарплатню твердить і пані Лариса з Донеччини:

– Дуже тяжко з роботою, – говорить жінка. – Центр зайнятості пропонує громадські роботи, а так щоб знайти постійну і офіційно – складно. Тут на ярмарку надивились певні вакансії, так пропонують малі зарплатні. Нам не вигідно їздити з Решетилівки до Полтави, отримуючи зарплатню до 2 тисяч гривень. А знімати житло у Полтаві – теж дорого.