У Полтаві вперше відзначили закінчення Другої Світової війни (фото)

Суспільство
Юлія Обелець2 вересня 2015 о 12:2017942 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві вперше відзначили закінчення Другої Світової війни (фото)
Сьогодні, 2 вересня, минає 70 років із Дня закінчення Другої Світової війни.

У цей день в духовній столиці України прийшли до монумента Солдатської Слави вшанувати пам'ять полеглих у війні.

У Полтаві вперше відзначили закінчення Другої Світової війни (фото)У Полтаві відзначили День закінчення ІІ світової війни. Фото Юлії Обелець

Колона з ветеранів, небайдужих полтавців та представників влади поклали квіти до Вічного вогню. Учасники ходи, згадуючи тогочасну війну, говорили і при нинішню неоголошену:

– Сьогодні відзначаємо закінчення Другої Світової війни. 9 травня ми святкуємо День Перемоги, коли розвалили Німеччину, а сьогодні – дата капітуляція Японії. Тобто 2 вересня уже остаточно закінчилась війна, – говорить Олександр Заїкін, 93-річний визволитель Полтави. – Я 45 років живу в Полтаві, то це вперше у нас у місті відзначають таке свято. Дуже прикро, що нині гинуть невинні люди в Україні. Два дні тому у Києві троє чоловіків лягло в могилу в мирний час. Молоді хлопці ж, як шкода їх матерів. Тільки мир нам потрібен нині й більше нічого. Ми пройшли пекло війни – 1418 днів і ночей воювали всі нації колишнього Радянського Союзу. Допомагали один одному, виносили один одного на плечах, а тепер стали ворогами.

У Полтаві вперше відзначили закінчення Другої Світової війни (фото)Олександр Заїкін, 93-річний визволитель Полтави

– Ця дата вважається повним завершення Другої Світової війни. Прийшли вшанувати пам'ять героїв, і тодішніх, і нинішніх, – пояснює свою присутність на дійстві Анна Матвійчук. – Це ми вперше зібрались тут 2 вересня, раніше – лише на 9 травня.

– Раніше не відзначили цю дату, адже багато чого заборонялось. Нині ж історію переписують, і всі тодішні заборони тепер випливають, стають явними, – доповнює Микола Терещенко, голова інвалідів війни і вдів інвалідів Київського району Полтави.

«Нині триває не наша війна»

Таку думку озвучив один із полтавців, який також приніс квіти до підніжжя пам’ятнику.

– Відчуваємо велику втрату людства, мінімум 50 мільйонів людей загинуло в тій війні, – твердить 75-річний полковник Петро Меркулов. – Ми втратили прекрасний генофонд нашої країни: молодих чоловіків та жінок, які пішли добровольцями в армію. Їм не було в пріоритеті гроші , зарплати як нинішній армії. Для них головне було Вітчизна, совість і порядність. Думаю, і в нинішньому суспільстві таких немало. Такі заходи, як сьогоднішній, потрібні нашій нації, щоб достукатись до кожної людини, ветерана, який нині вже не ходить, і до тих матерів, чиї сини загинули в АТО. Нині триває не наша війна, це війна Заходу. Дуже прикро за той народ, який нині гине. Страшно, що зараз брат стріляє в брата, батько в сина. Такого не повинно бути. Було всього дві такі війни в світі: США, коли воювали між собою Південь і Північ, і у нас тепер на Україні аналог цієї війни.

Серед представників обласної влади, які відвідали захід, – голова Полтавської ОДА Валерій Головко та голова Полтавської обласної ради Петро Ворона. Очільника Полтави Олександра Мамая журналісти на покладанні не помітили, замість нього була Оксана Деркач, секретар міськради, а також заступники міського голови Світлана Порохня та Юрій Левченко.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter