Від свідоцтв у пологовому до електронних заяв – про сервіси Мін’юсту в Полтаві

Суспільство
Юлія Обелець14 липня 2016 о 15:24943 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Від свідоцтв у пологовому до  електронних заяв –  про сервіси Мін’юсту в Полтаві
Пропонуємо перелік сервісів Мін’юсту в сфері державної реєстрації актів цивільного стану

Від свідоцтв у пологовому до електронних заяв – про сервіси Мін’юсту в ПолтавіВід свідоцтв у пологовому до електронних заяв – про сервіси Мін’юсту в Полтаві. Фото – tgn.in.ua

Аби оптимізувати й полегшити надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану запровадили нові сервіси Міністерства юстиції України. Скористуватись ними можна і на Полтавщині.

Один з найбільш популярних проектів Мін’юсту нині – видача свідоцтв про народження дітей безпосередньо в пологовому будинку.

Полтава стала дев’ятим містом, де таку послугу можна отримати:

  • в Перинатальному центрі Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського,
  • Полтавському міському клінічному пологовому будинку.

Державну реєстрацію народження в цих закладах проводять працівники Октябрського та Київського районних відділів ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Полтавській області.

Так, з часу запровадження лише в Октябрському районному відділі ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Полтавській області послугою скористалось 398 осіб та видали 434 свідоцтва про народження (станом на 1 липня 2016 року).

Через інтернет

З 7 вересня 2015 року, в рамках пілотного проекту щодо подання заяв через інтернет, до відділів ДРАЦС можна подавати заяви: з питань державної реєстрації народження дитини, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, отримання повторного свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану чи витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Звернутись можна із заявою як у паперовому вигляді, так і через мережу інтернет.

У режимі он-лайн заява повинна містити електронний цифровий підпис фізичної особи або бути підписаним під час її особистого звернення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану протягом 3 днів з моменту її обробки спеціалістом відділу. Проте, подання заяв через мережу інтернет не звільняє від необхідності подати особисто й оригінали відповідних документів.

Сервіс апостиля

Суть такого сервісу полягає в тому, що громадяни за місцем проживання в будь-якому відділі ДРАЦС можуть подати документи для посвідчення їх електронним апостилем. Ці документи опрацьовуються електронною системою, на них накладається електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту, або отримати його в тому ж відділі.

У Полтавської області вказаний сервіс працює з 20 листопада 2015 року.

Проставлення апостиля, відмову в його проставлені здійснюють у строк до 2 робочих днів; в окремих випадках строк розгляду документів на проставлення апостиля можуть продовжити до 20 робочих днів.

За матеріалами Октябрського районного у місті Полтаві відділу державного реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області

До теми – В Україні одружитися стане простіше

Довідково: Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах, що надходять від держав - учасниць Конвенції. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter