Відсотки по «теплих» кредитах полтавцям компенсуватиме обласна та місцева влада

Суспільство
Юлія Обелець25 квітня 2016 о 16:541222 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відсотки по «теплих» кредитах полтавцям компенсуватиме обласна та місцева влада
Обласна влада планує максимально зняти фінансове навантаження з населення, яке хоче взяти кредит на утеплення будинку.

Відсотки по «теплих» кредитах полтавцям компенсуватиме обласна та місцева владаВідсотки по «теплих» кредитах полтавцям компенсуватиме обласна та місцева влада. Фото – renovate.in.ua

Максимально зняти фінансове навантаження з мешканців області, які вирішили взяти кредит на утеплення будинків чи заміну котлів, — таке доручення на апаратній нараді дав голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Йдеться про так звані «теплі» кредити, які з минулого року надаються державними банками АТ «Ощадбанк» та ПАТ АБ «Укргазбанк» для населення, ОСББ та ЖБК у рамках державної програми впровадження заходів з енергоефективності в житлових будинках, – йдеться на сайті Полтавської ОДА.

Програма передбачає відшкодування позичальникам частини вартості кредиту для придбання обладнання та матеріалів на заходи з енергозбереження. Держава відшкодовує 40% вартості кредиту для ЖБК, ОСББ. У випадку заміни котів — 20%. Для мешканців приватного сектору та квартир — 30%. Отримувачі субсидій взагалі мають право на отримання відшкодування у розмірі до 70% кредиту.

Як прокоментував начальник управління ЖКГ Едуард Рева, роз’яснювальна компанія щодо отримання «теплих» кредитів пройшла на відмінно — Полтавщина посіла третє місце в державі щодо поінформованості населення. Проте за кількістю наданих кредитів ми лише 17-і.

— Торік було видано 2 634 кредити на суму 40,79 млн. грн., — повідомив Едуард Рева, — З них 11 кредитів для ОСББ та ЖБК на суму понад 666 тисяч гривень. З обласного бюджету відшкодовано 7 218 гривень за 7 кредитними договорами для ОСББ та ЖБК.

Полтавці із задоволенням взяли б кошти на енергозбереження, але зупиняють їх високі відсотки за кредитами — 25% річних. Тому управління ЖКГ облдержадміністрації розробило Програму підтримки ОСББ та ЖБК для виконання заходів з енергозбереження на 2015—2020 рр. Нею передбачено залучення коштів обласного бюджету у 2015 році – 200 тис. грн., на наступні роки по 1000 млн. грн. на відшкодування частини відсоткової ставки (10%) за кредитами, залученими ОСББ та ЖБК на впровадження енергозберігаючих заходів. Цього року до програми також включать і населення.

За словами Едуарда Реви важливо, щоб аналогічні програми про відшкодування частини відсоткової ставки прийняла і влада на місцях. Така подвійна підтримка стимулює полтавців брати «теплий» кредит і утеплювати будинки.

— Маємо позитивний результат і досвід у Полтаві, Кременчуці, Комсомольську, Миргороді, Гадячі, Великобагачанському та Чутівському районах, де аналогічні регіональні програми підтримки прийняли, — додав Едуард Рева. — Місцева влада за рахунок бюджету відшкодовує частину кредитної ставки — і люди беруть кредити.

До теми – Два полтавські будинки можуть стати учасниками німецької програми енергозбереження

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter