Високоякісне насіння кукурудзи та соняшника виробляють на Полтавщині (ФОТО)

Суспільство
Ольга Правденко12 вересня 2016 о 15:381695 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Високоякісне насіння кукурудзи та соняшника виробляють на Полтавщині (ФОТО)
На заводі з виробництва насіння у Стасях забезпечують повний закритий цикл виробництва та проводять потрійний контроль якості сировини.

Високоякісне насіння кукурудзи та соняшника виробляють на ПолтавщиніГоловна мета – отримати високоякісне насіння

Про етапи виробництва високоякісного насіння та роботу комплексу «Стасі Насіння» розповідали журналістам минулого тижня. Поїздка на завод, який належить компанії DuPont Pioneer відбулася в рамках медіа клубу підприємства. Журналістам не лише детально розповіли про етапи виробництва насіння кукурудзи та соняшника, а й провели екскурсію на заводі та показали поле, де вирощують кукурудзу.

Головна мета підприємства – отримати високоякісне насіння, для хорошого врожаю і прибутку.

– Тому робота, яка проводиться з цього приводу – колосальна. Зараз основна культура, яку ми вирощуємо в Стасях – це кукурудза. Паралельно розпочали виробництво соняшника в Україні, тож на заводі добудовується соняшникова лінія, для того щоб повністю забезпечити цикл виробництва, починаючи від польового і закінчуючи доробкою насіння на заводі, – каже Сергій Панченко, головний агроном заводу «Стасі Насіння». – Ми працюємо таким чином, що на кожному етапі виробництва, відбувається подвійний або потрійний контроль якості сировини.

Читайте також: У Стасях відкрили міні-завод з переробки молока (ФОТО)

За словами представників DuPont Pioneer, завод у Стасях – єдиний серед підприємств компанії на території СНД, який забезпечує повний закритий цикл виробництва насіння . Дві лінії приймання можуть приймати 2 різних гібрида одночасно .

Високоякісне насіння кукурудзи та соняшника виробляють на Полтавщині

– Нашою особливістю є те, що ми збираємо з поля кукурудзу в качанах з листям і веземо таку на завод. Це робиться для того, щоб зберегти якість кукурудзи, обережне транспортування та не пошкодити зерно, – зауважив Сергій Панченко.

Постійний штат працівників заводу – 55 осіб. Утім щороку наймають сезонних працівників. Нині тут працює цілодобово 200 людей, які займаються прийомом та сортуванням качанів кукурудзи. Вони обробляють близько 700 тонн кукурудзи на день. Також, як зазначив Володимир Сальников, директор підприємства, коли відкриється насіннєвий цех, вони нададуть постійні робочі місця близько двох десяткам людей.

Керівництво заводу запевняє, що підприємство укомплектоване сушильнями нового зразка, які дозволяють кожен гібрид кукурудзи з кожного поля сушити з допомогою різних температур. Такого обладнання немає на жодному заводі в Україні.

На заводі діє власна лабораторія, яка робить прості аналізи на різних етапах виробництва. Утім остаточні висновки дає лабораторія, що знаходиться в Австрії.

– Кукурудзу перевіряють в Австрії у нашій центральній європейській лабораторії, яка й дає висновок по механічній та генетичній чистоті. Але для того, щоб остаточно визначити рівень генетичної чистоти проби відправляють у США, де знаходиться роботизована лабораторія, де знають генетичний склад усіх гібридів. Тому ніщо звідси не піде далі на переробу та пакування, доки ми не отримаємо висновок з австрійської лабораторії, – твердить Володимир Сальников.

А от соняшник перевіряють в лабораторії, що у Франції.

Після відкриття заводу, два роки поспіль влаштовували День відкритих дверей для мешканців села, щоб ті на власні очі могли побачити, як працює підприємство, які технології тут використовують та пересвідчитися, що виробництво безпечне для навколишнього середовища.

До слова, качани і листя кукурудзи продають фермерам. У цьому році продукцію зі Стасів експортували в Молдову, а зараз, за результатами цьогорічного врожаю, обговорюють можливість експорту продукції в Європу. Це можуть бути Італія та Угорщина.

До теми: У Полтаві нещодавно відкрилось «Сирне королівство»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter