Збираємо дитину в школу: огляд полтавських ринків товарів для навчання

Суспільство
Андрій Іванов13 серпня 2015 о 16:101520 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Збираємо дитину в школу: огляд полтавських ринків товарів для навчання
У серпні бюджет практично кожної родини традиційно зазнає удару через підготовку дитини до школи.

Збираємо дитину в школу: огляд полтавських ринків товарів для навчанняСільки коштує скупитися на шкільному ринку. Фото – in.itarch.com.ua

Загальновідомий факт: зібрати учня до школи – дорого. У Полтаві є три основні шкільні ринки, які пропонують товари на різноманітний смак та гаманець (хоча у будь-якому випадку портмоне має бути товстеньким). Журналіст «Кола» обійшов усі: досліджував ціни та асортимент, спілкувався із продавцями, дивився, яка шкільна форма зараз у тренді.

Шкільний ринок на центральному базарі: можна купити не тільки товари для навчання

Шкільний ринок на центральному базарі розташований навпроти входу в критий павільйон. Виокремити його як суто шкільний складно, адже він трохи замаскувався у навколишньому середовищі. У рядах цього шкільного ринку є товари, які не дуже асоціюються із навчанням. Бо, якщо продаж вишиванок ще можна прив’язати до школи, то асортимент жіночих бюстгальтерів, представлений у ятках, точно не розрахований на школярок.

Що ж до цін, то на цьому ринку, порівняно і з іншими, вони середні. Візьмемо стандартний набір першокласника: костюм, рюкзак та наповнення портфеля канцтоварами. Відразу зауважимо, що взуття для школярів на жодному із ринків журналіст «Кола» не знайшов.

Отже, ціни на ранці стартують від 320 гривень для хлопчика та 290 гривень – для дівчинки. Костюм може коштувати від 500 гривень, сорочка – 190, для дівчини – близько 400 гривень. Зошити (12 листів) – 3,50 гривні, щоденник – 8 гривень, пенал із усім необхідним (ручки, фломастери, олівці, ластик, лінійка тощо) – 95 гривень.

Калькуляція: 1248 гривень на хлопця (скрізь пораховано 10 зошитів по 3,50).

Шкільний ринок у центрі міста: є дуже бюджетні варіанти

Найбільшу площу (серед усіх трьох) під шкільний ринок виділили на Жовтневій біля ЦУМу. Багато кому з полтавців не подобається те, що посеред центру міста можна побачити не зовсім охайні строкаті та смугасті намети. Втім, це більше проблема вигляду самого шкільного ринку, ніж його розташування. Якби прибрали шкільний ринок кудись за ріг (на вулицю Гоголя чи Котляревського), ніхто б, певно, не жалкував. Перейдемо від припущень до цін.

Якщо брати у середньому, то тут є і дуже дешеві рюкзаки – від 180 гривень, і ранці з ортопедичною спинкою – від 540.

Найдешевший зошит (12 листків) – 1,8 гривні, щоденники – від 10 гривень, пенал (на цьому ринку продаються чомусь тільки порожні) – 15 гривень, костюми для дівчат (найдешевші – спідниця та блуза) – 334 гривні, для хлопців (брюки, сорочка, піджак) – від 500 гривень.

Калькуляція: вдягти хлопця на шкільному ринку на Жовтневій коштує 1038 гривень, трохи менше обійдеться для дівчинки. Ціна подана без взуття, якого на цьому ринку журналіст також не знайшов.

Шкільний ринок біля третьої автостанції: найменший та в затінку

Це, мабуть, найзручніший ринок. Адже тут можна скуповуватися у затінку, що в умовах нинішньої спеки є дуже цінним. Він розташований біля паркування торговельного центру «Київ» і виявився найменшим серед усіх, які журналіст оглянув. Тут усього кілька наметів, які зовсім нікому не заважають, на відміну від вищезгаданого ринку у центрі.

Найдешевший рюкзак тут коштує 199 гривень. Але є і модні варіанти за 900 з ортопедичною спинкою. Зошити також по 1,80, щоденник – 10 гривень. Пенали з усім гамузом – 66 гривень. Костюм для хлопця – від 540 гривень, для дівчини – 320.

Калькуляція: на хлопця доведеться витратити – 1234 гривні і трохи менше – на дівчину. Не забуваємо про взуття та інші речі.

Шкільна мода

На кожному із ринків можна придбати вишиванки для хлопців та дівчат. Ціна виробу – приблизно триста гривень. Також хлопцям можна купити так звану «обманку»: вигляд має сорочки та жилета зверху, але насправді це буде жилет із пришитими рукавами. Ціна – 230-250 гривень, виробник – Туреччина. Якщо купувати жилет та сорочку окремо, буде, звісно, дорожче.

Кольори та малюнки на щоденниках і рюкзаках – на усі смаки. Асортимент – від завжди популярних героїв «Трансформерів» та «Месників» для хлопців, до діснеївських романтичних персонажів для дівчат.

Загалом, менше ніж за 1000 гривень зібрати дитину в школу неможливо на жодному із полтавських шкільних ринків. Навіть, якщо купувати найдешевші речі.

Читайте також: До Полтави завітали учасники благодійного велопробігу

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter