Світлана Свищева переконана, що Сорочинський ярмарок потрібно провести

Сорочинський ярмарок
Ольга Матвієнко16 липня 2014 о 16:1537353 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Світлана Свищева переконана, що Сорочинський ярмарок потрібно провести
​Організатор Сорочинського ярмарку Світлана Свищева поділилась власною думкою з приводу дискусії, чи потрібно цього року проводити торжище.

Світлана Свищева переконана, що Сорочинський ярмарок потрібно провестиОрганізатори Сорочинського ярмарку здивовані пропозицією його відмінити. Фото Ольги Матвієнко

Наводимо коментар Світлани Свищевої.

«Сорочинському ярмарку бути!» - переконана керівник проекту Світлана Свищева

8 липня поточного року в Полтавській ОДА відбулася нарада з питань підготовки та проведення Сорочинського ярмарку, участь у якій взяли представники влади, правоохоронних органів та громадськості. Більшість розуміла, що його треба проводити, але певні застереження були саме через ситуацію на сході України. Але, одні шукали шляхи, як врахувати особливості українських реалій, а інші – як використати їх, щоб не ризикувати та аргументувати своє небажання працювати. Так, голова Миргородської РДА Юрій Коваленко заявив, що проведення «Сорочинського ярмарку» під загрозою: «Зараз у Миргороді перебуває багато відпочиваючих. Ситуація неспокійна. Люди, які приїхали зі східних регіонів, мають різні настрої. Як проросійські так і інші настрої, налаштовані проти нашого народу».

На жаль, я не мала змоги взяти участь у цьому засіданні, але його хід, коментарі і позиція окремих чиновників та правоохоронців стали відомі загалу завдяки ЗМІ і мене, м’яко кажучи, здивували. Я не розумію, як можна так зневажливо ставитись до тих людей, за рахунок яких живе сьогодні Миргород, сплачуються податки, працюють підприємства та інфраструктура. Чи не краще було б, навпаки, посприяти тому, щоб відпочиваючи долучились до такого чарівного дійства, як Сорочинський ярмарок, і, можливо, завдяки цьому, якщо і не полюбили Україну, то хоча б спробували її зрозуміти.

Мене, також, вкрай здивувала заява директора департаменту облдержадміністрації Адамович О.Є., що щорічно ОДА витрачає на проведення Сорочинського ярмарку від 2 до 4 мільйонів гривень з державного бюджету. Адже, останні п'ятнадцять років на ярмарок не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів, він проводився виключно на комерційній основі ТОВ «Сорочинський ярмарок». Мені здається, що потрібно донести до громади, куди йшли ці кошти, бо до нас сьогодні надходить багато дзвінків з приводу їх використання.

Обласним чиновникам варто було б звернути увагу на те, як працює влада в інших регіонах, як вони підтримують своє населення, як допомагають підприємцям, в тому числі і щодо проведення масових заходів. У нас же стало поганою традицією, яка перейшла від старої влади до нової, ледве не від початку року, «займатися» Сорочинським ярмарком, знищуючи, забираючи чи відміняючи його.

Так, дві українські області знаходяться зараз у винятково складних умовах, тимчасово окупований Крим. Але, решта України не може сидіти, склавши руки, заломивши їх від горя. Навпаки, усім треба працювати з подвоєною силою, і за себе, і за того, хто воює, і за того, хто не може працювати. Якщо не буде розвиватись економіка, держава так довго не протримається. І економічний фронт не менш важливий, ніж військовий та політичний. А, в передостанню неділю серпня, економічна передова буде на Сорочинському ярмарку. Адже, саме сюди приїдуть тисячі тих, хто прагне щось продати і сотні тисяч тих, хто хоче обрати необхідні товари і за доступною ціною. Люди починають готуватись до ярмарку ледве не за рік. Він став хорошою традицією, святом для мільйонів українців. Відмінити його зараз – це значить поглибити зневіру в суспільстві, а проводити – це показати усьому світу і Росії, що ми живемо і будемо жити у вільній і незалежній Україні, що ми сильна єдина країна, а народ разом здолає всі труднощі і подолає незгоди.

На батьківщині Сорочинського ярмарку вважають недоречним цого проведення цього року

На ярмарку чекають на учасників зі Сходу

Минулого року з Луганщини і Донеччини в ярмарку брали участь 9 народних майстрів та 18 підприємств. Цього року ми вже одержали заявки від 7 майстрів та 10 підприємств. Ми, як організатори, прийняли рішення щодо безкоштовної участі майстрів і підприємців цих областей у цьогорічному ярмарку. Також планується надати допомогу тим землякам, які постраждали в ході АТО, та, звісно ж, українській армії.

У випадку відміни ярмарку гроші за участь повернуть

Ми переконані в тому, що у нас правова держава. І рішення приймаються виважені і законні (а рішення стосовно відміни масового виставко-ярмаркового заходу такого рівня приймається виключно на рівні держави). Наше товариство завжди працювало і буде працювати в правовому полі, тому ми виконаємо всі законні рішення. На сьогодні вже прийнято понад шістсот заявок, але люди хвилюються через поширену деякими ЗМІ інформацію про відміну ярмарку. Щоб заспокоїти людей, нагадуємо, що ярмарок ніхто не відміняв, ми готуємо його і збираємося проводити. Але, якщо у випадку настання форс мажорних обставин, ярмарок буде відмінено, ТОВ «Сорочинський ярмарок» гарантує повернення коштів.

Сьогодні ми продовжуємо підготовку території до проведення заходу, а також вирішуємо ряд організаційних питань, в т. ч. питання безпеки, готуємо Національний Сорочинський ярмарок – 2014. Ми усвідомлюємо свою відповідальність перед учасниками і гостями заходу і вважаємо, що наша нова некорумпована влада теж повинна її усвідомлювати і керуватись у своїх діях не власним бажанням, а законами України та інтересами і прагненнями людей.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter