Євгеній Ленський: «В освіті я неформат»

Спецпроекти
Надія Труш21 квітня 2015 о 17:4544664 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Євгеній Ленський: «В освіті я неформат»
21 квітня директор Департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Євгеній Ленський побував у гостях у редакції «Кола».

Головний освітянин Полтавщини Євгеній Ленський. фото Андрія Іванова

Головний освітянин області на посаді не більше місяця, але його особа вже встигла стати однією з найбільш обговорюваних серед чиновників.

Йому та ще одному новопризначеному держслужбовцю, Тимофію Голбану, закидали мало не панібратство з головою облдержадміністрації Валерієм Головком. Останній щодо призначення цих двох посадовців говорить коротко, мовляв, попри будь-які розмови, задоволений їхньою роботою та ентузіазмом. Щодо ентузіазму, то саме Ленський має його вдосталь. Адже не кожен чиновник дозволить собі сміливо й амбітно заявити, що готовий за 5 років зробити освіту Полтавщини лідером в Україні.

– Євгенію Анатолійовичу, із перших днів на посаді Ви гучно заявляли, що освіту чекають серйозні зміни. Мене цікавить, якою буде кадрова політика?

– Зараз формується програма реорганізації. Та система, яка нині існує, неповоротка і важка. На сьогоднішній день усе опрацьовується. Формується нова інформаційна політика, підшукуються кадри. Загалом департамент – це 23 держслужбовці. Крім того, є комунальна установа, яка забезпечує фінансовий моніторинг і аналіз. Скажу, що буде реорганізація на рівні департаменту і цієї комунальної установи. Чому? Щоб об’єднати зусилля щодо реалізації конкретних програм. Звільнення можливі. На сьогоднішній день, звичайно, є такі передумови. Увесь кадровий склад проходитиме внутрішнє навчання. Проводитиму його особисто. Ректор післядипломної освіти педагогічних працівників уже отримав завдання щодо створення Центру підготовки керівних кадрів освіти. Також перебувають на розробці відповідні програми.

– До призначення на нову посаду Ви були директором школи. У крісло високопосадовця прийшли з великим ентузіазмом. Чуєте критику з боку теперішніх підлеглих?

– Скажу так, критика іде завжди із боку керівників. Щодо мене, то про це можна говорити у процентному співвідношенні, 50 на 50. Є люди, які з великим оптимізмом це сприйняли. Це такі люди, які чекають змін. Ті ж, хто звик просто займатися відписками, звичайно, не дуже раді. Система старається йти за тим, хто її веде. Люди звикли багато років виконувати свою роботу і більшого не хочуть. Керівник повинен працювати над стратегією розвитку. Мене називали неформатом серед директорів шкіл. Тому що впроваджував сучасний менеджмент і технології. Коли я прийшов на посаду директора школи №7, не вистачало 200 тисяч гривень на утримання школи, а 2014 рік ми закінчили з рентабельністю більше 200+.

– Як збираєтеся боротися з хабарництвом, адже це дуже поширене явище в галузі освіти?

– Дуже жорстко. Вони просто не будуть працювати в освіті. Щоб змінити ситуацію, потрібно змінити всю систему. Треба дати якомога більше повноважень навчальному закладу і підвищити відповідальність керівника. Якщо рентабельний навчальний заклад, але я дізнаюся, що десь щось збирають, жорстко боротимуся з цим. Зараз, погоджуюся, важко. Але протягом 5 років ситуацію можливо змінити. Треба попрацювати над цим. На сьогоднішній день керівник навчального закладу мало знає бухгалтерський облік, фінзвітність, менеджмент, маркетинг.

– Молодим педагогам зараз дуже важко знайти роботу. Буде якась підтримка від Департаменту освіти і науки?

– Програма соціального ліфту буде обов’язково. Скажу відверто, на сьогоднішній день той рівень підготовки молодих спеціалістів, який ми маємо, дуже слабий. Потрібно працювати над цим, навчати всіх. Я не ректор педуніверситету, але проблема кадрів на сьогодні у нас велика. Розповім на власному прикладі. Я, працюючи у школі, брав до себе молодого спеціаліста з 5-го курсу і навчав цілий рік.

– Ви педагог із багаторічним досвідом. Не шкодуєте, що проміняли школу на керівне крісло?

– Шкодувати можна, якщо тебе вигнали з роботи. Я не шкодую, тому що будь-які питання освіти, які не можна вирішити на рівні школи, можна вирішити на вищому рівні. Я бачив, що в школі вже створені всі передумови розвитку навчального закладу. Лише ввечері велика ностальгія, коли приїжджаю у школу №7, коли власних дітей, 11-річних двійняток приводжу на гуртки. Але коли зранку працюю, бачу, що є велика перспектива. Хочу розповісти про «папські обов’язки». Моя дружина говорить, що я дуже грамотний педагог. Уся виховна, позакласна робота – це тато робить. Загалом у нас родина демократична, а я узагалі демократ по життю. Наша мама, моя дружина, – теж педагог, але у вищій школі. Зараз закінчує докторську, незабаром буде доктором наук. До слова, моя дружина буде першим полтавським доктором наук з української літератури. Я працював із дошкільнятами, ці діти вже повиростали й власних діток мають. Пригадую, пісенно-танцювальний колектив «Лада» у школі №32 був лауреатом багатьох пісенних фестивалів. Виховуючи своїх дітей, не тисну на них, але коли вже щось говорю, то вони роблять те, що потрібно. Давав їм волю, вибір ще змалечку, але авторитет батька вони все одно відчувають. Є такі собі педагогічні секрети, які просто йдуть зсередини.

– Знаю, коли Ви були директором школи, власноруч робили ремонт у навчальному закладі…

– Це дійсно так. Сам можу зробити ремонт, замінити батареї. Стелю зробити для мене теж не проблема. Разом із завгоспом закочували рукава і робили ремонт, а як інакше?

Євгеній Ленський: «В освіті я неформат»Євгеній Ленський і журналіст Надія Кучер. фото Андрія Іванова

– Зараз в Україні повним ходом йде підготовка до літнього оздоровлення школярів. Яка ситуація з полтавськими дитячими літніми таборами?

– Дуже непогана. В обласному підпорядкуванні п’ять таборів. Крім цього, є профільні табори. Обласні ж на 90% готові. Скажу вам, що такі табори є у нас – казка! Це «Ерудит» для обдарованих дітей (Кременчуцький район), у Миргородському районі чудовий табір. Цей узагалі більше схожий на курорт. Там дві дитини живе в одній кімнаті, у блоці є туалет і душ, навіть ванни-джакузі. Оздоровчий комплекс там на найвищому рівні. Ще дуже хороший табір «Еколог» у Диканському районі.

– 24 квітня в Україні відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання. Підготовка до нього – Ваша перша серйозна справа на посаді начальника Департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації.

– Уже все підготовлено, усе зроблено. На сьогоднішній день усе зроблено для того, аби ЗНО пройшло на високому рівні. В тому числі й у плані безпеки. Для мене це питання було найголовніше, враховуючи ситуацію в державі. Уявіть собі, яку кількість дітей потрібно буде перевезти. Буде посилена співпраця з правоохоронцями та рятувальниками. Кількість охорони цього року буде збільшено у кілька разів порівняно з минулим роком. Також будуть залучені медики, працівники ДАІ. Цього року ЗНО складатимуть і діти-переселенці.

Євгеній Ленський має службовий автомобіль. Проте більше користується власним. Службовий транспорт використовує здебільшого для поїздок у область. По місту ж пересувається власною автівкою.

– Біда будь-якого департаменту – люди не бажають брати на себе відповідальність. Мовляв, поки не розпишуть, нічого не робитимуть, – каже Ленський. Говорить, має велике бажання змінити це, збудувати демократичний підхід до системи освіти, яка зараз перебуває в розбалансованому стані.

До теми: Ленський прокоментував ситуацію щодо скандального ректора Полтавського техуніверситету

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter