Кольоровий лишай – подарунок від «секонд-хенду», поганої гігієни та зниженого імунітету

Статті
Юлія Обелець13 вересня 2016 о 13:2041921 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Кольоровий лишай – подарунок від «секонд-хенду», поганої гігієни та зниженого імунітету
Кольоровий лишай ще відомий як висівковий – це грибкове ураження шкіри.

Характеризується появою білих або різнокольорових плям у ділянці тулуба, плечей, шиї та інших частин тіла.

Кольоровий лишай – подарунок від «секонд-хенду», поганої гігієни та зниженого імунітетуКольоровий лишай – подарунок від «секонд-хенду», поганої гігієни та зниженого імунітету. Фото – vekzhivu.com

Вік пацієнтів, які страждають захворюванням, зазвичай, коливається від 7 до 40 років. Вважають, що хвороба рідко уражуає маленьких дітей. Лишай може з’явитися тільки після сильного зниження імунітету.

Симптоми захворювання

Як і багато інших шкірних захворювань, кольоровий лишай легко діагностується. Для захворювання характерна поява плям білого, жовтуватого, рожевого і коричнево-жовтого кольорів. Плями можуть збільшуватися в розмірах або зливатися, при цьому займаючи досить великі ділянки тіла.

Якщо на цьому етапі захворювання не лікувати, то з часом плями набувають темно-бурого або кавового окрасу.

Найчастіше плями з’являються несиметрично на грудях і спині. На інших частинах тіла вони бувають рідше. Але якщо і бувають, то на руках, шиї, животі.

Вкрай рідко плями висівкоподібного лишаю з’являються на обличчі. На плямах спостерігається лущення шкіри.

Неприємного свербіння кольоровий лишай не викликає, принаймні найпоширеніша його форма. Але якщо хворобу не лікувати, то плями потемніють і збільшаться в розмірах.

Бувають випадки ураження шкіри голови під волоссям. Саме ж волосся при цьому не страждає абсолютно.

Після лікування кольорового лишаю часто спостерігаються рецидиви.

Причини появи лишаю:

– порушення фізіологічних процесів шкіри;

– генетична або індивідуальна схильність до дерматомікозів (грибкових інфекцій);

– ожиріння, цукровий діабет, інші ендокринні патології, вегетоневроз;

– гіпергідроз (підвищена пітливість);

– зниження імунітету після перенесених інфекцій (карієс, пієлонефрит, хронічний тонзиліт). Туберкульоз різних форм;

– вегетосудинна дистонія;

– хвороби печінки, шлунково-кишкового тракту;

– захворювання органів дихання;

– у жінок при гормональному дисбалансі, патологіях надниркових залоз, яєчників, під час менопаузи та вагітності;

– при надмірному використанні антибактеріальних засобів гігієни (мила, гелю для душу і т.д.).

Лишай – подарунок від «Секонд-хенду»

На думку дерматологів, серед групи ризику захворювання висівковим лишаєм – любителі одягатися на ринках ношеного одягу й білизни. Уникнути небезпечних паразитів і хвороб допоможе прання за високої температури і прасування речей.

Звідки беруться плями?

Причина появи плям при лишаї в тому, що грибок розростається у верхньому шарі шкіри і порушує роботу клітин, які відповідають за вироблення пігменту меланіну. Меланін сприяє появі на шкірі людини засмаги під впливом сонячних променів. А кислота, яку виробляє шкідливий грибок, зменшує здатність меланоцитів виробляти пігмент. Так і виникають на шкірі хворого висівкоподібний лишай, тобто позбавлені засмаги ділянки.

До теми – Панацея чи ефект плацебо: чи всі медичні препарати дієві – коментар спеціаліста

Чи заразний кольоровий лишай?

Чомусь існує думка, що ця патологія не заразна і пов’язана зі збоями в роботі організму. Але дерматологи підтверджують, що подібне грибкове ураження може передаватися від людини до людини. Тому його відносять до групи умовно заразних захворювань, бо не у всіх інфікованих людей виникають клінічні ознаки хвороби.

Велика кількість населення планети розповсюджує грибок багатьох видів, але проявляються він лише у людей з ослабленою імунною системою, у тих, хто має хронічні захворювання.

З цієї причини зараження можливе при:

використанні предметів гігієни та особистого користування зараженої людини (одяг, рушники, губки тощо);

особистих контактах;

відвідуванні громадських роздягалень, примірочних кабінок та подібних місць.

Термін інкубаційного періоду може тривати від 14 днів і до кількох місяців, при цьому симптоми ураження не виникають. Коли з’являються провокуючі фактори, хвороба починає прогресувати, тобто грибок розмножується.

Кольоровий лишай – подарунок від «секонд-хенду», поганої гігієни та зниженого імунітетуФото – jazdorov.com.ua

Лікування

Стратегію лікування кольорового лишаю визначає лікар-дерматолог після ретельного обстеження пацієнта і встановлення точного діагнозу. Як правило, призначають спреї, мазі та розчини. Також і курс таблеток.

Втирають у шкіру саліцилові спирти, сірчану чи дігтярну мазі.

Народна медицина проти кольорового лишаю:

Існують також і народні рецепти для лікування висівкоподібного лишаю. Використовують настоянку календули. Її можна приготувати шляхом настоювання квіток рослини на горілці (1:5). Отриманою настоянкою обробляти уражені ділянки 2-3 рази на день.

Також добре допомагає сік цибулі ріпчастої, який слід віджати і процідити через марлю. Обробляти плями цим соком необхідно кілька разів на день.

В аптеці чи ветаптеці можна придбати воду чемериці. Однак обробляти шкіру слід вкрай акуратно, після чого ретельно мити руки. Процедура проводиться 2 рази на день уранці і ввечері. Курс 1 тиждень.

Ополіскують тіло і розчином оцту, тобто окисляють шкіру.

Проте не слід займатись самолікуванням, перш ніж почати боротьбу з хворобою, необхідно проконсультуватись із лікарем.

Профілактика та чи можливе лікування без рецидивів?

Лікуванню висівковий лишай піддається. У той же час нерідко зустрічаються часті – до декількох разів на рік – рецидиви хвороби. У чому ж справа? У регулярній профілактиці та санобробці житлових приміщень. Крім безпосереднього курсу лікування, необхідно прокип’ятити всю постільну, натільну білизну, одяг і рушники, якими користувався хворий. Після прання речі потрібно пропрасувати праскою з обох сторін. Якщо одяг не підлягає кип’ятінню, його потрібно дезінфікувати іншим способом або просто викинути. Такі предмети гігієни як, наприклад, губка, теж потрібно знищити, адже це найсприятливіша територія для життя грибка. Максимальну кількість речей домашнього вжитку потрібно вимити з хлорвмісними засобами, водою з цим же засобом потрібно помити підлогу і провести вологе прибирання всього житла. Словом, боротьбу з грибком потрібно вести у всіх фронтах. І ворог обов’язково відступить.

Постільну білизну також слід міняти якомога частіше. У літній час хворим кольоровим лишаєм рекомендується засмагати, бо прямі промені сонця згубно діють на грибок.

За матеріалами інтернет-видань підготувала Юлія Обелець

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter