Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах

Статті
Ольга Правденко26 травня 2016 о 17:021978 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсах
Всеукраїнські та Міжнародні конкурси підкорюють полтавські дітлахи.

Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсахНа одному з конкурсів

Життя у ритмі танцю, саме так можна сказати про вихованців і керівника Зразкового художнього колективу «Ансамбль народного танцю «Каблучок». Щодня, не зважаючи на погоду, настрій і зайнятість, вони поспішають на заняття до Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді (ОЦЕВУМ). Винагорода за повсякденну плідну працю більш, ніж достойна, – призові місця у всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

От і нещодавно «Каблучок» приїхав із дипломом переможця із Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Моя Україна», що відбувався наприкінці квітня у Києві.

Призові місця у престижних конкурсах – результат наполегливої праці

– Навчальний рік для нас розпочався надзвичайно вдало, – говорить Анна Рак, керівник зразкового художнього колективу «Ансамбль народного танцю «Каблучок». – 27 лютого 2016 року ансамбль отримав звання Зразкового колективу. Із наймолодшими вихованцями у березні цього року ми були на Х Міжнародному різножанровому фестивалі мистецтва ArtTalentFest-2016, де здобули перше місце. Потім ми їздили на Міжнародний фестиваль дитячо-юнацької творчості в Ужгороді, де також завоювали перше місце.

Загалом, вихованці ансамблю «Каблучок» цьогоріч у чесній боротьбі посіли перші місця у двох міжнародних конкурсах (в Києві та Ужгороді), у всеукраїнському – у столиці та навіть здобули Гран-прі на національному конкурсі танців «Скарби нації» у рідній Полтаві.

Особливо запам’яталися міжнародні змагання в Києві, організовані відомим на всю Україну танцівником Григорієм Чапкісом. Маленькі танцюристи (8-9 років) «Каблучка» здолали на них достойних конкурентів із Києва, Харкова, Дніпропетровська та завоювали перше місце. Діти, для яких це був перший міжнародний конкурс, неймовірно зраділи перемозі та отриманим медалям і призам.

Такі успіхи, не приховує Анна Рак, надихають на наступні постановки, на долання всіх бар’єрів і перепон, головне ж – додають самим дітям сил і бажання вчитися нового.

– У чому секрет успіхів? – запитую в Анни Рак. Її відповідь проста – у наполегливій праці та любові до справи, яку робиш, у бажанні навчати дітей бути кращими. Сама Анна вже давно не уявляє своє життя без хореографії, якою займається з дитинства. Додатковий доказ цього – хореограф стала до станка, як кажуть у колі танцівників, через 20 днів після народження дитини.

Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсахКолектив "Каблучок" зі своїм керівником Анною Рак

Читайте також: Школярка з Полтавщини стала переможницею у всесвітньому конкурсі

Кожен конкурс – це нові знання, емоції та костюми

Діти разом із художнім керівником розучують не лише українські народні танці, зважаючи на особливості та традиції кожного регіону країни, а й вивчають танці народів світу. Нині Анна Рак із трепетом пригадує свою першу постановку – гуцульський народний танок.

Вивченню кожного нового танцю хореограф приділяє багато уваги та часу. Щоб номер був досконалим, вивчає всі деталі, читає не лише відповідну літературу з хореографії, а й досліджує особливості культури того чи іншого народу, переглядає відео.

– В арсеналі нашого колективу чимало розучених танців народів світу. Нещодавно він поповнився польським та італійським танками. Нині ж приступили до вивчення запального, швидкого, сюжетного молдовського народного танка, який дуже полюбляє глядач, – говорить Анна Рак.

Кожен новий танок – це новий костюм. У народному танці костюми складні, різнобарвні, складаються з багатьох предметів одягу. Наприклад, український народний танок – це спідниця, нижня спідниця, пояс, фартух, сорочка, вінок, взуття, для старших груп – професійне, для малечі м’яке – балетки, чешки.

Полтавський ансамбль народного танцю «Каблучок» за півроку здобув чотири перемоги на всеукраїнських та міжнародних конкурсахОдин із дипломів

– Цього року ми з батьками двом групам купили справжнє жорстке танцювальне взуття, – із гордістю зауважила хореограф.

Нині в колективі понад 20 постановок народних танців. Для кожної – свій костюм.

– Все-таки складні костюми не для українських танців, а для зарубіжних. Приміром, дуже багата кольорова гама в польського і молдовського танка. Там складна вишивка, багато кольорів, які поєднуються між собою, як правило, яскраві спідниці та вінки. Наша, українська, гама спокійніша, – зазначила Анна Рак.

Тож розробці та виготовленню народного одягу приділяється багато часу, ретельно вивчаються всі деталі. Велику роль тут відіграє обмін досвідом, майстер-класи для хореографів.

Хореограф не приховує, що зараз танці – це не дешеве задоволення. Батькам, які хочуть, щоб їхня дитина стала вправним танцюристом, доведеться розкошелитися. Адже на костюми, поїздки, участь у конкурсах йде чимало грошей. Утім, в результаті діти отримують значно більше – танці не лише заряджають позитивними емоціями, а й розвивають силу волі, упевненість у собі, правильну поставу та гарну ходу, граціозність та плавність рухів, розширюють кругозір. Завдяки спільній роботі в колективі, малеча вчиться відповідальності, наполегливості, уміння тримати слово та разом виконувати поставлені завдання.

– Танець – це насамперед можливість самовираження. Звісно, спочатку за дітей обирають батьки, адже чотирьохрічні дітки які приходять до мене, ще не до кінця розуміють, що будуть робити. Тому спочатку це подобається мамам, і вже згодом малеча розуміє, що без танців жити не може, – переконує Анна Рак.

Читайте також: Хто такі доули та для чого вони потрібні у пологах

Здобуті перемоги – це спільні досягнення і дітей, і батьків. Вихованці колективу за ці роки об’їздили чи не всю Україну, побували у Львові, Харкові, Ужгороді, Києві, Дніпропетровську…

– На конкурси ми їздимо разом із батьками. І я хочу висловити їм величезну подяку, бо це неймовірна підтримка і тил, насамперед для дітей. Загалом, із гордістю скажу, що пишаюся батьками своїх вихованців, – каже Анна Рак. – Я завчасно складаю план на рік, оголошую мамам і татам список конкурсів, і потім ми разом обираємо, які з них хочемо відвідувати. Не буду приховувати, кожен конкурс – це витрати: на костюми, дорогу, проживання. Адже з міського бюджету ми не отримуємо жодної копійки. Утім маємо гарний танцювальний зал, станки, музичний супровід, – усе, що необхідно для навчання танців.

Часто вихованці «Каблучка» після випуску з колективу обирають для себе професію, пов’язану з хореографією.

У планах – поїхати на міжнародні конкурси за кордон, зокрема в Польщу та Болгарію, а у мріях і в керівника, і у вихованців – отримати звання народного художнього колективу.

ДОВІДКОВО
Ансамбль «Каблучок» створений у вересні 2005 року студенткою-першокурсницею Анною Рак (Полапою), яка прийшла працювати в ОЦЕВУМ. Спочатку в колективі було лише 10 осіб, поступово він розростався, і наразі в ньому танцює 100 осіб – це діти віком від 5 до 12 років.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter