Про прозорість та мутну водичку в полтавських газових потоках

Статті
Таня Цирульник10 жовтня 2015 о 13:502099 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Про прозорість та мутну водичку в полтавських газових потоках
На останній сесії обласної ради з-поміж 68 питань майже третина стосувалося нафтогазового комплексу.

Про прозорість та мутну водичку в полтавських газових потоках

Проте силами політиків, депутатів та громади усі ці питання було знято зпорядку денного. Що це – гра на руку Росії, відстоювання інтересів полтавської громади чи «технічна зупинка» через прогалини у законодавстві, розбиралися журналісти «Кола».

Газове питання намагалися розглянути двічі

2 жовтня на розгляд депутатів планували винести 25 питань із паливно-енергетичного комплексу (ПЕК). 10 спеціальних дозволів на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням природного газу планували без аукціону віддати державному підприємству ПАТ «Укргазвидобування». Ще 12 дозволів, теж без проведення аукціону, хотіли віддати приватним компаніям. Також мало вирішитися питання про видачу через аукціон трьом приватним компаніям дозволів на вивчення, розробку та видобування газу.

Перед початком сесії представники кількох партій влаштували під стінами обласної ради мітинг. Активісти «Партії простих людей» та ВО «Батьківщина» заявили, що виступають проти передачі надр Полтавщини без аукціону та громадських слухань невідомим фірмам. Гаряче було й у сесійній залі – там громадські активісти виставили пікет прямо перед президією. І надворі, й усередині облради звучало слово «дерибан». Хоча сама практика видачі дозволів на розробку надр Полтавщини без аукціонів не нова. Компанії їх отримували і раніше, після укладання соціальних договорів, таким чином лише по кілька дозволів на кожній сесії. Цього ж разу хотіли віддати 22.

Газове питання. Спроба перша

На початку сесії Петро Ворона, голова обласної ради, заявив, що готовий підтримати державне підприємство «Укргазвидобування», мовляв, ця фірма вже давно працює в області і виконує усі соціальні зобов’язання. Представники комісії із ПЕК розповіли, що державне підприємство є стратегічно важливим і заслуговує на отримання дозволів. 2015 року вони виплатили 19 мільйонів гривень на виконання соціальних зобов’язань. А от газу стали видобувати на півмільярда кубометрів менше.

Після сварки між депутатами й активістами, які вимагали передавати ліцензії тільки через аукціон, з порядку денного зняли усі питання із ПЕК.

Зокрема, під гарячу руку потрапили й питання видачі трьох погоджень на продаж дозволів на аукціонах, що так відстоювали мітингувальники.

Як в Україні продають дозволи на аукціоні

У липні 2015 року Державна служба геології та надр України продала п’ять спецдозволів на видобуток нафти й газу за майже 38,5 млн. 4 – у Львівській області та 1 – у Харківській. Зокрема, за спецдозвіл на промислову розробку нафтогазового родовища у Харківській області ТОВ «Нафтогазрозробка» віддало 16,6 мільйона за стартової ціни 5,1 мільйона гривень.

Газове питання. Спроба друга

На депутатів намагався вплинути Валерій Головко, голова облдержадміністрації.

– Якщо ми заборонимо не тільки видобуток газу, а й дослідження газових родовищ, ми по суті цим стимулюємо закупівлю російського газу. Ми вносимо пропозицію, щоб фірми, які отримують дозволи, протягом 5 років не змінювали юридичну адресу і мали полтавську прописку, – заявив Валерій Головко.

Активісти, які на той момент уже збиралися залишати залу, після цих слів знову повернулися тримати оборону.

– Давайте проведемо конкурс і виставимо на нього кілька родовищ, щоб громада бачила, скільки ми отримали за них грошей і куди їх витратили, – запропонував депутат Віктор Скочко.

Валерій Головко спробував заперечити депутатам:

– Якщо ми не даємо фірмам, які зареєстровані в Полтавській області, навіть досліджувати газ, то наші дії сьогодні ідуть тільки на користь Російській Федерації, – сказав губернатор.

– Ми зняли це питання і не будемо до нього повертатися. За 5 років ми нікому, крім фірми «Голден деррік», більше двох дозволів не давали, а тут раптом просять вісім. Давайте сьогодні більше не будемо повертатися до цього питання. Буде сформована нова обласна рада і вона буде розглядати це питання, – заявив депутат Степан Бульба.

Газове питання. Спроба третя

Після перерви уже наприкінці сесії питання видачі 22 дозволів знову постало «у повний зріст». Цього разу повернутися до голосування за надання дозволів на дослідження нафтогазових родовищ закликав Олександр Залужний, голова комісії з ПЕК.

– Годину тому мені скинули статтю із російських сайтів про те, що Україна відмовляється шукати та видобувати газ. Це за результатами нашої сьогоднішньої сесії. Ми із членами комісії з ПЕК вирішили все ж підтримати зняття питань щодо «Укргазвидобування» та тих фірм, які не мають полтавської прописки. Але в мене прохання повернутися до надання двом полтавським підприємствам дозволу провести розвідку на території області, – виступив Залужний. – Це 400 мільйонів гривень, податки з яких підуть у бюджети Полтави та Миргорода. Для розвідки будуть створені 500 робочих місць. Крім цього, ми зобов’яжемо підприємства на час проведення розвідки протягом 5 років не змінювати місце реєстрації. Компанії зобов’язуються сплачувати 9 тисяч гривень із квадратного кілометра під час пошукових розвідувальних робіт, а це 10 мільйонів додаткових коштів для місцевих громад. Ці кошти вже на 50% профінансовані цього року.

Його пропозицію підтримав голова ОДА.

– Вважаю, що ми повинні дати можливість людям, які працюють у Полтавській області, трудитись, – підтримав Валерій Головко.

Проти переголосування знову виступив депутат Степан Бульба:

– Ви хочете обманути людей, які першого разу не дозволили вам ухвалити це рішення.

Підтримали переголосування питання лише 43 депутати, рішення не прийняли.

Попри те, що депутати завершили свою каденцію, питання видачі дозволів залишається відкритим і цілком може мати продовження. 8 жовтня під обласною радою страйкуватимуть працівники нафтогазової промисловості області та мешканці сільрад, на території яких ведуться газовидобувні роботи. Вимагатимуть скликання позачергової сесії.

– Наше підприємство уклало інвестиційні угоди з 11 сільрадами та райдержадміністраціями, перераховано інвестиційні внески до місцевих бюджетів. Також укладено тристоронню угоду за участю облдержадміністрації, обласної ради, згідно з якою підприємство після ухвалення рішення мало сплатити до бюджету області 10 мільйонів гривень на рік в період геологорозвідувальних робіт та 1,5% рентної плати в період видобутку нафти і газу. Ми підписали меморандум із фінансування розвитку соціальної сфери області із розрахунку 9000 гривень за один кв. км ліцензійної площі на рік у період проведення геологорозвідки, – йдеться у зверненні працівників ТОВ «АнгроІнвест» та «Нафтогазсервіс» (компанії, які не отримали дозволи на розробку надр). – Наша держава закуповує дорогий природний газ у Росії, а депутати обласної ради своїм рішенням фактично блокують надходження інвестицій, позбавляють робочих місць наш колектив та підприємства області, які в подальшому мали б займатися розвідувальним бурінням та супутніми роботами під час облаштування родовищ.

Полтавський газ – для полтавців, українців та Європи

Україну можна вважати однією із найперспективніших країн Європи із запасів газу. За потреби споживання 42,6 млрд куб. м газу, ми видобуваємо 20,5 куб. м газу.

Про прозорість та мутну водичку в полтавських газових потоках

Таким чином, 46% усього газу Україна змушена наразі імпортувати (з Росії) або збільшити видобуток власного газу.

На Полтавщині сконцентровані 90% нафтогазопромислових та сервісних організацій.

Нині сприятливий час для розвитку галузі. У «газових» країнах на Ближньому Сході – Ірак, Сирія, Ємен –ідуть постійні воєнні дії. Європейські нафтогазовидобувні та сервісні компанії, що працювали у Росії, через санкції згорнули там свою діяльність. Тож увесь свій потенціал (інвестиції, робочі місця, технології) вони можуть направити на розвідку та розробку українських родовищ, майже половина з яких на Полтавщині. За словами експертів, американські та європейські видобувні компанії (Shell, Chevron, Exxon Mobil) уже добре знають український ринок. Розгорнути тут свої роботи їм завадила війна, а нині ще й непрозора схема отримання доступу до українських надр.

Прикладом непрозорості у питанні отримання дозволів на одержання ліцензій на пошук, розвідку та подальший видобуток газу стала остання сесія обласної ради. Замість того, щоб пояснити полтавцям, чому було вирішено передати ліцензії компаніям без аукціону і дати інформацію про ці підприємства, представники влади відбивалися від людей популістськими фразами.

Що дасть прозорий механізм видачі дозволів:

– залучення іноземних інвесторів, які вкладуть свої гроші у: розвідку та розробку нових площ та забезпечать робочими місцями громадян, які задіяні у нафтогазовому секторі, який у нашій державі сконцентрований переважно на Полтавщині.

– Збільшення власного добування для населення, щоб люди отримували дешевший газ і менше закупали його у Росії.

Що каже закон та чому його хочуть обійти?

У статті 16 Кодексу України «Про Надра» прописано:

– Спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (…). Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та порядок їх надання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Законом передбачено, що такі дозволи передаються через аукціон. Але урядом Азарова було затверджено постанову Кабміну, яка передбачає ряд підстав для видачі дозволів і без проведення аукціону. Закрити такі «прогалини» у законодавстві й зробити чесними правила гри на аукціонах, щоб інвестори не боялися брати у них участь, – у повноваженнях чинного Кабміну.

На сесії обласної ради без аукціону 10 дозволів збиралися віддати державній компанії ПАТ «Укргазвидобування». Ще 12 дозволів хотіли віддати без аукціону приватним компаніям. Ще 3 хотіли віддати через аукціон приватним компаніям.

Напевно, в обласної ради були вагомі підстави віддавати 10 дозволів без аукціону, а 3 – через аукціон. Але проблема у тому, що ні Валерій Головко, ні Залужний так і не змогли пояснити громаді, на яких підставах було зроблено такий розподіл. Замість того, щоб пояснити, які були законні підстави дати можливість підприємствам отримати дозвіл без аукціону (а ці підстави прописані у постанові Кабміну), чиновники обмежилися популістськими фразами про те, що дозволи – це створення робочих місць, і хто не згоден – працює на Росію. І така відсутність діалогу і порозуміння між активістами і владою призвела до того, що питання взагалі було знято з розгляду.

Влада запевняє, що цю зиму, як і попередню, українці переживуть. Щоправда, не уточнює, як саме. Зменшення на чверть споживання газу, про яке нещодавно відрапортували українцям, пов’язане не з заходами із енергозбереження, а із зупинкою підприємств.

Про прозорість та мутну водичку в полтавських газових потоках

Газових запасів в Україні недостатньо, а через непрозорість видачі дозволів на розробку та проведення аукціонів, яку так добре проілюструвала остання сесія обласної ради, роботи із дослідження та розробки газових родовищ у країні поступово зупиняються.

Вирішити проблему – у повноваженнях Кабміну та обласної влади. Перші мають встановити на законодавчому рівні прозорі правила гри, які приваблять в Україну інвесторів. Друга має застосувати всі важелі впливу, щоб проконтролювати виконання інвесторами взятих на себе соціальних зобов’язань.

Про те, який же може бути вихід із цієї ситуації, скільки держава втрачає на розробці газових родовищ та про події навколо передачі дозволів приватним підприємствам, читайте у наступному номері нашої газети.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter