Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

Статті
Юлія Обелець14 грудня 2015 о 15:541939 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу
Народні обранці нещодавно голосували за «покращення» для засуджених до позбавлення волі.

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світуУкраїнським в’язням взялись поліпшувати життя. Фото – ru.tsn.ua

9 грудня Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо поліпшення умов тримання засуджених)" (за №2685).

У Законопроекті пропонують внести зміни до 17 статей Кримінально-виконавчого кодексу України. Поки що документ прийняли в першому читанні.

Спікер Парламенту прийняття пакету законів «для гуманізації утримання ув’язнених» назвав кроком до відмови від «гулагівських» методів покарання».

– Верховна Рада прийняла в першому читанні пакет законів, які спрямовані на гуманізацію утримання ув’язнених, написав Володмир Гройсман у себе на сторінці у «Фейсбуці». – Ми обрали європейський, демократичний шлях розвитку країни і тому повинні позбавлятися від тоталітарних пережитків в усіх сферах життя, в тому числі «гулагівських» методів покарання. Людина, яка вчинила злочин, має бути покарана по закону, але завданням пенітенціарної системи є не лише покарання, а, перш за все, перевиховання. Сьогоднішні закони спрямовані проти знущання над ув'язненими і поборів з їх родичів та близьких. Ми дали можливість засудженим перевестися до в’язниці, яка є найближчого до їх місця проживання. Заборонили забирати в карцері постільну білизну та верхній одяг. Передбачена відповідальність посадової особи в’язниці за ненадання інформації засудженому про його права. В той же час, в умовах російської агресії, ми врахували активізацію сепаратистів. Тому всі ув’язнені за злочини проти основ національної безпеки будуть користуватися засобами зв’язку та проводити побачення тільки під контролем тюремної адміністрації. Прийняття цих законів – в тому числі суттєвий удар по корупції в тюрмах.

Далі про деякі запропоновані «покращення» для ув’язнених.

Засудженим до позбавлення волі хочуть дозволити:

  • відбувати покарання у в’язниці, що найближче до їхньої домівки чи місця проживання рідні;
  • мати короткострокові побачення з родичами або іншими особами без присутності працівника колонії, крім виняткових випадків;
  • дозволити користуватись інтернетом та здійснювати телефонні дзвінки. Але для деяких засуджених до позбавлення волі (за статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 ККУ) – виключно під контролем представника колонії.

Листування засуджених до позбавлення волі

Кореспонденцію ув’язнених, яку їм надсилають, переглядатимуть працівники колонії лише у виняткових випадках, коли є обґрунтовані підстави вважати, що вона містить заборонені предмети або інформацію, яка може бути використана для порушення режиму. Кореспонденція ж, яку надсилають такі засуджені, перегляду не підлягає. Здійснення перегляду допускається тільки в присутності засудженого.

Обов’язком перегляду підлягатимуть листи, які одержують і надсилають засуджені до позбавлення волі за статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 ККУ.

Про "житло" ув'язнених

Пропонують не використовувати камери з площею меншою 6 квадратних метрів. Камери з площею менше 8 квадратних метрів – для розміщення не більше двох осіб, з площею менше 12 квадратних метрів – не більше трьох осіб, а камери розміром менше 20 квадратних метрів не більше п’яти осіб. При обрахуванні норм жилої площі не враховується площа санітарного вузла.

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світуФото – pik.ua

Пенсія через втрату працездатності

Засуджені, які втратили працездатність під час відбування покарання, мають право на пенсію і на компенсацію шкоди (у випадках і у порядку, встановлених законодавством України) з моменту її втрати. Нині, як йдеться у порівняльній таблиці законопроекту, розраховувати на таку пенсію та компенсацію в’язні можуть лише після звільнення від покарання.

Довічне увезення

Засуджені до довічного позбавлення волі можуть подати клопотання про його помилування після відбуття ним не менше 15 років призначеного покарання (нині ж – не менше 20 років).

А от жінкам взагалі вирішили відмінити довічне ув’язнення. Адже депутати ВР прийняли за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок". Нагадаємо, нині таке покарання не застосовували лише до осіб, яким до 18 років та тим, кому за 65; а ще жінок, що були вагітні під час вчинення злочину або на момент постановлення вироку.

Читайте також – У жіночій колонії під Полтавою засуджені змагалися за право бути найкращим кухарем

6 найсучасніших і багатих в’язниць світу

1. В’язниця Хальден, Норвегія

Одна з найгуманніших і шикарних в’язниць світу. Умови для ув’язнених створені кращі, ніж в норвезьких будинках для престарілих. Однак, міністерство юстиції Норвегії дотримується позиції, що покарання ув’язнених полягає в позбавленні волі, а не в зниженні якості життя.

Стандартна тюремна камера

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світуДалі всі фото – сikavosti.com

У в’язниці є навіть своя звукозаписна студія. Багато засуджених відкривають тут нові таланти.

2. В’язниця Аранхуес, Іспанія

В’язниця Аранхуес примітна тим, що є єдиною в’язницею в світі, розрахованої на цілі сім’ї. Зазвичай, якщо у ув’язненої народжується дитина, то її відправляють жити з сім’єю, яка перебуває на волі, або ж віддають в прийомну сім’ю.

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

Проте в цій іспанській в’язниці дітям дозволяють залишатися з батьками за ґратами, поки їм не виповниться три роки. У дитини є достатня кількість іграшок і вона може насолоджуватися спілкуванням з батьками. В’язниця сподівається дати сім’ям більш хороші шанси на нормальне життя, після того, як вони відбудуть свій термін.

3. В’язниця Соллентуна, Швеція

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

Злодії і вбивці в цій в’язниці мають доступ до повністю укомплектованого тренажерного залу. Крім того, вони готують свої власні страви і дивляться футбол на власному дивані.

4. Центр правосуддя Леобен, Австрія

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

Ця п’ятизіркова в’язниця включає гімнастичний зал, власний зал суду, а кожна камера має телевізор

5. В’язниця Бастей, Норвегія

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

У цій в’язниці до ув’язнених ставляться як до частини повноцінного суспільства. Їм надають не тільки роботу, яку вони повинні виконувати, але і час для повноцінного відпочинку (вони катаються на конях, засмагають на сонці, займаються риболовлею і грають в теніс)

Всі порушники правопорядку проживають в кімнатах з сучасним ремонтом, а їжа для них готується професійними кухарями.

Мобільні телефони тут заборонені, але завжди можна подзвонити з цих телефонних будок.

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

А ще в’язні тричі на тиждень вправі приймати відвідувачів, причому під час цих візитів їм можна займатися сексом.

Виникає питання: якщо в норвезьких в’язницях так чудово, то чому б не стати рецидивістом і просто не залишати цих стін? Але тутешня виправна система і правда працює: лише 20% ув’язнених повертаються до в’язниці протягом 2-х років (у Російській Федерації і США — 40-60%). А на 100 тисяч жителів Норвегії припадає всього 70 засуджених злочинців. У РФ — 469, в Україні — 195 (дані ICPS — Міжнародного центру тюремних досліджень)

6. В’язниця для терористів в Саудівській Аравії

Українським в’язням взялись поліпшувати життя: чого чекати та про кращі в’язниці світу

В таких умовах відбувають своє покарання ув’язнені в Саудівській Аравії, які були засуджені за терористичну діяльність або надання сприяння терористам. Всіх ув’язнених тут очікують спа-процедури, сауна, плавання у великому басейні, а також регулярні заняття спортом.

Дані про тюрми світу з сайту cikavosti.com