Відпочиваємо на морі: скільки коштує, як доїхати та чому віддають перевагу

Статті
Ольга Правденко4 червня 2016 о 08:453178 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відпочиваємо на морі: скільки коштує, як доїхати та чому віддають перевагу
В яку ціну обійдеться цьогорічна поїздка на курорти Азовського та Чорного моря та що пропонують турагентства Полтави.

Відпочиваємо на морі: скільки коштує, як доїхати та чому віддають перевагуВідпочинок на Азовському морі традиційно дешевший

Літо в Україні – це традиційно сезон відпусток. Так уже склалося, що більшість українців віддає перевагу відпочинку на морі. Їдуть засмагати самі, везуть оздоровити дітей.

«Коло» вирішило з’ясувати, які напрямки відпочинку, на якому морі (Чорному, Азовському) користуються популярністю у полтавців та чи «кусючі» ціни цього літа. Для цього ми подзвонили в 10 туристичних агентств обласного центру та поставили такі запитання:

  • Скільки коштує та що пропонують агенції?
  • Які напрямки на Чорному та Азовському морях користуються популярністю?
  • Чим добратися?

Деякі туристичні агентства пропонують поїздки лише в санаторії та пансіонати, не співпрацюють із приватним сектором. Є такі агенції, які працюють лише за одним напрямком, наприклад, Чорне море, Затока.

Примітно, що частина полтавських туристичних агенцій не організовує відпочинок в Україні, працює лише на закордон. При цьому запевняють, що відпочинок в Туреччині, Єгипті і Болгарії не втратив популярності серед містян.

Уже зараз завбачливі полтавці телефонують в турагентства та бронюють місця для відпочинку, здебільшого в Кирилівці (Азовське море). Перші виїзди заплановані до Дня Конституції.

Щодо відпочинку в Карпатах чи на Шацьких озерах – пропонують лише комплексні тури на 3-5 днів, приміром, за один раз подивитися Кам’янець-Подільський, Хотин, Чернівці, Яремче і Буковель чи Почаїв та Львів. Тобто із переїздами з одного міста в інше. Говорять, що в полтавців Шацькі озера не користуються популярністю.

– Для чого витрачати кошти і їхати за тисячу кілометрів? З таким успіхом можна поїхати в Горішні Плавні на штучне море. Навіть не знаю, чи в нас є туристичне агентство, яке організовує туди поїздки на відпочинок, як це роблять із морем. Далеко, дорого і з погодою важко вгадати, – так відповіла працівниця однієї із агенцій.

Читайте також: Кінбурнський півострів – земля на перетині світів (ФОТО)

Скільки коштує?

Ціни варіюються залежно від сезону – високого чи низького (з кінця червня починається високий сезон), а отже, вартість відпочинку зростає; від умов проживання, відстані до моря.

Чорне море

У Херсонську та Миколаївську області до місця відпочинку здебільшого туроператор забезпечує проїзд. Його вартість в агентствах різниться. В одних сказали, що це буде 500 гривень з особи (у високий сезон – на 50 гривень більше), в обидві сторони. В інших беруть від 600 гривень в обидві сторони.

Якщо зібралися відпочивати в Одеській області, врахуйте, що вартість проїзду транспортом, який забезпечує туроператор, буде в середньому на 100 гривень дорожчою, ніж в Миколаївську та Херсонську області. Враховується відстань.

Проживання

Коблево (Миколаївська область): проживання – 80 гривень на добу з однієї особи, якщо їхатимете зараз, 100 гривень – з кінця червня і до початку «оксамитового сезону». Це приватний сектор або пансіонати зі зручностями надворі. Їжу доведеться готувати самостійно або харчуватися в кафе чи їдальні. Якщо бажаєте оселитися у комфортному номері зі зручностями та неподалік моря, коштуватиме це від 175 гривень на добу з однієї особи.

В Одеській області ціни дорожчі. Приміром, у селищі Затока – 150 гривень на добу зараз, 200 – у високий сезон, врахуйте, вбиральня та душ за такі гроші зазвичай на вулиці чи на поверсі. Житло зі зручностями – від 250 гривень. У вартість не входить харчування.

Утім деякі турагентства, які організовують відпочинок виключно в пансіонатах та санаторіях Затоки, обіцяють, що стандартний номер зі сніданками обійдеться відпочивальнику від 180 до 200 гривень на добу.

В одному із туристичних агентств нам порахували, скільки буде коштувати відпочинок на 7 днів у пансіонаті в Затоці з дворазовим харчуванням та проїздом – 2400 гривень. Це стандартний номер зі зручностями, з холодильником, кондиціонером та телевізором. Для дітей до 3 років – 900 гривень. Така ціна буде, якщо їхатимете в 20-х числах червня. У липні-серпні вартість такого відпочинку може подорожчати.

Азовське море

Щодо відпочинку на Азовському морі, то тут упевнені лідери – селище Кирилівка та Федотова коса, неподалік селища. Пансіонати та турбази, а також приватний сектор зі зручностями в цих місцях – від 150 гривень на добу з однієї особи, без харчування. 60-80 гривень доведеться заплатити за проживання у приватному секторі з туалетом та душем на вулиці.

Проїзд в обидві сторони – 400 гривень з особи. На проїзд для дітей віком до 12 років більшість агентств пропонує знижки до 10%.

Із батьків, котрі мають дітей до 3 років, більшість турбаз, пансіонатів грошей не бере, але це за умови, що дитина спатиме з батьками чи з братиком або сестричкою в одному ліжку.

Чим добиратися?

Якщо вирішили скористатися послугами турагентства, то обговорюйте це питання заздалегідь, адже деякі з них лише бронюють місце, а от про дорогу треба потурбуватися самим. Хоча в агенціях і запевняють, що знайти житло на морі – це не проблема. Інші пропонують клієнту все – від переїзду до житла. Переважно везуть автобусами та мікроавтобусами. Для дітей до 3 років – проїзд безкоштовний (якщо дитина сидітиме на руках у батьків) або зі знижкою 10-20%.

Читайте також: Тепер на Азовське море можна доїхати «Інтерсіті»

Які напрямки на Чорному та Азовському морях користуються популярністю?

Кирилівка та Федотова коса – найпопулярніші напрямки, особливо серед сімей із дітьми, на Азовському морі. По-перше, це недорого і ближче, ніж Чорне море, по-друге, море неглибоке, а пляжі піщані, що приваблює батьків з малечею. Зрештою ціни тут менш «кусючі», ніж на Чорноморському узбережжі, можна обрати купу варіантів – від приватного сектору, де немає зручностей, до комфортабельного пансіонату з «усе включено».

Більшість готелів Кирилівки розташована на першій лінії від морського узбережжя. Для дітей тут є ціла низка розваг, побудований аквапарк, дельфінарій.

Також батькам з маленькими дітьми буде цікава Арбатська стрілка ( менш популярна серед полтавців) – це коса, яка омивається з одного боку озером Сиваш, а з іншого – Азовським морем. Чим далі по косі від Генічеська, тим море стає глибшим і чистішим. До родзинок Арабатської стрілки належать гаряче джерело, солоне озеро. Сюди краще їхати батькам з дітками маленькими, тут їм буде спокійніше, бо немає такого натовпу туристів, як, наприклад, в Кирилівці.

Читайте також: Лубенські школярі створили унікальний туристичний маршрут

На Азовське море туроператори везуть зазвичай на 3, 7, 9 днів.

Щодо Чорного моря, то перевагу полтавці віддають Затоці (Одеська область), Залізному Порту, Лазурному та Скадовську (Херсонська область). У Скадовську мілке море, тому це місто обирають батьки, котрі їдуть на відпочинок з дітьми. Все більшу популярність в останні роки здобуває селище Коблево. Відпочинок там коштує дешевше, ніж в Одеській області, хоча до самої Одеси менше 60 кілометрів, щодня туди курсують автобуси. Тож за період відпустки можна кілька разів поїхати на прогулянку до цього обласного центру.

Відпочиваємо на морі: скільки коштує, як доїхати та чому віддають перевагуНайдорожче добратися до Затоки одеської області. Фото з сайту www.snpltd.ru

До слова, в Одеській області найдовша берегова лінія з курортними зонами. Від Південного до Приморського – близько 300 км. Для порівняння, Чорноморське узбережжя Миколаївської області немає протяжності і 100 км.

У жодній із туристичних агенцій, в яку журналіст подзвонила, не запропонували відпочинок в Криму. Відповідали, що туроператор не може гарантувати повну безпеку відпочивальникам на півострові. Крім того, агентства, які вже заробили ім’я, не хочуть ризикувати репутацією.

Варто зазначити, це далеко не повний перелік всіх тих місць, де можна відпочити біля моря. Тим паче, що для кожної людини є свої стандарти та вимоги до місця проживання. Ми описали ті напрямки, які користуються найбільшою популярністю у полтавців.

Важливо для батьків

Найкраще з дитиною їхати відпочивати на початку літа або в «оксамитовий сезон», коли невисока температура повітря. Якщо ж ви звикли відпочивати тільки у літній сезон і не хочете змінювати цієї традиції, то перевагу краще віддати червню, поки температура ще не піднімається до 35 градусів. У тому випадку, якщо ваша дитина схильна до алергії, у жодному разі не можна їхати на море в період цвітіння, тобто навесні. І зауважте, лікарі не радять брати на морський відпочинок немовлят віком до 6 місяців.

Як вибрати турагентство: поради

Якщо вирішили все-таки скористатися послугами туристичної агенції, важливо не натрапити на шахраїв, а обрати агентство, яке вже багато років працює на ринку цих послуг. Отже, кілька критеріїв, які вам допоможуть зорієнтуватися в морі пропозицій:

– Популярність. Якщо фірма існує кілька років, вам знайома її назва з реклами, то ймовірність того, що вона є стабільною і може гарантувати якісні послуги, зростає. А от із турфірмами, про які почули вперше і досвіду спілкування з ними не мають ваші рідні та друзі, краще не зв’язуватися. До речі, багато про що вам розповість і офіс фірми, і її персонал. У стабільних агентствах вам запропонують і затишне крісло, і купу буклетів, які ви зможете взяти додому безкоштовно, і навіть чашку кави. Професіоналізм на порожньому місці не з’являється. Звертайте увагу на всі нюанси сервісу.

– Ціни. У будь-якому випадку вам доведеться зайнятися порівняльним аналізом цін. Зателефонуйте в ті фірми, чия пропозиція вас зацікавила, і запишіть всю інформацію. Потім уважно проаналізуйте всі розцінки і послуги. Не бійтеся здаватися настирливими, дзвоніть хоч кілька разів – це ваше право, якщо ви зібралися платити чималі гроші. Ціна двох аналогічних турів у різних агентствах може бути з різницею у два рази. Насамперед врахуйте цей факт. Особливо це стосується путівок за кордон.

– Знижки. Багато агентств включають знижки у вартість туру. Знижки можуть бути:

– сезонні (якщо ви, наприклад, їдете на морський курорт восени чи взимку);

– дисконтні (якщо ви член дисконтного клубу);

– групові (якщо ви набираєте групу знайомих);

– дитячі (для дітей до 2-3 років безкоштовно, до 12 років пропонують знижки, які коливаються від 10 до 50%);

– у разі передоплати;

– при придбанні «гарячої» путівки тощо.

– Супровід гіда. Деякі люблять самостійні екскурсії й одиночне лежання на пляжі. Такі моменти обговорюються окремо.

– Страховка. Зазвичай включається у вартість туру, але це не заважає домовитися про умови окремо.

– Щеплення. Вони важливі, якщо ви зібралися за кордон. У деякі країни в’їзд без спеціальних щеплень заборонений.

– Харчування. Є тури з організованим повним харчуванням на весь день. Але в цьому випадку ви будете зв’язані часом. У більшості випадків у вартість туру входить сніданок. В агентстві вам розкажуть і про ціни на продукти, і про особливості місцевої кухні.

– Зверніть увагу в агенції на місце, де вивішені в рамочках свідоцтва професійної компетенції і якості роботи даного закладу: сертифікати, ліцензії, дипломи учасника та переможця різних професійних конкурсів та виставок тощо. Чим їх більше, тим вища гарантія, що фірма не «липова» і ваш відпочинок вдасться.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter