Каву по-ірландськи придумали в аеропорту

Споживач
Ольга Матвієнко4 липня 2014 о 14:2042493 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Каву по-ірландськи придумали в аеропорту
Про історію виникнення та особливості приготування і вживання кави з ірландським віскі розповів кавовий експерт Сергій Ремінний.

Каву по-ірландськи придумали в аеропортіКава по-ірландськи відкрила еру експериментів з кавою та алкоголем. Фото – coffee-expert.com.ua

В один із чергових турів за межі нашої Батьківщини мені довелося опинитися в київському аеропорту Бориспіль, розпочинає розповідь про кавовий напій Сергій Ремінний на своєму блозі.

Як і тисячі інших пасажирів, я випив чашку кави, а потім подумав, що знаю, як збільшити продажі в аеропорту мінімум раз у 10 («скромність» – моє друге ім’я...).

Прошу читача вибачити мене за самовпевненість, але я переконаний, що після авіаперевезень (які є головним товаром аеропорту) – друге місце міг би твердо зайняти кавовий напій, з яким не зрівняється навіть віскі з Duty Free.

Не зрівняється з однієї простої причини – він містить у собі й віскі теж. Та й народжений цей продукт був в аеропорту, іншими словами, він – їхнє дитя і є всі підстави пишатися ним (і заробляти на ньому гроші).

Напій називається IRISH COFFEE, а історія його виникнення – коротка, але яскрава.

Жив та був собі шеф-кухар, і звали його Джо Шерідан, і працював Джо в аеропорту Foynes ірландського міста Лімерик, який завжди був перевалочною базою для літаків, що виконували рейси між Європою і Америкою.

У 1943 році один з таких рейсів на Нью-Йорк після 5 годин польоту був змушений повернутися назад унаслідок поганої погоди.

Змерзлі пасажири кинулися в ресторан за гарячою кавою. І тут кмітливого шеф-кухаря відвідала геніальна ідея. Для «сугреву» він вирішив додати до кави рідного ірландського віскі, чим створив подвійно зігріваючий напій (гаряча кава + гарячливий віскі).

На запитання одного американця: «Це бразильська кава?» Джо Шерідан гордо відповів: «Це ІРЛАНДСЬКА кава (IRISH Coffee)!»

Так почалася епоха «кави по-ірландськи», що перейшла в епоху широкого суміщення кави з міцними спиртними напоями.

У наші дні в Фойнс щорічно проходить Свято ірландської кави – з парадом, виступами і чемпіонатом із приготування цього «зігріваючого еліксиру». Irish Coffee входить до числа обов’язкових напоїв для приготування на чемпіонаті «Coffee in Good Spirits» («Кава і Алкоголь») – своєрідному кавово-алкогольному чемпіонаті світу, організовуваному Європейською кавовою асоціацією SCAE.

А наостанок – кілька нюансів з приготування ірландської кави для кавових гурманів:

а) Вважається, що основним компонентом в Irish Coffee є віскі, причому тільки ірландський (він м’якіший за шотландський скотч). Ще кажуть, що в той час, коли Джо Шерідан готував для замерзлих пасажирів свій новаторський напій, він використовував віскі Jameson – звідси думка, що саме JAMESON є класичним віскі для айриш-кави (до речі, хто не знає – шотландський віскі по-англійськи пишеться як «whisky», а ірландський – з додатковою літерою «е» – «whiskey»);

б) Цікава деталь приготування полягає в тому, що основа рецепта – кава – у даний час у більшості випадків готується за допомогою еспресо-кавоварки, але оригінальний напій готується у френч-пресі;

Каву по-ірландськи придумали в аеропортіОснову для айриш-кави готують у френч-пресі. Фото – coffee-expert.com.ua

в) Бокал для айріш-кави має бути теплим – інакше є ризик того, що при наповненні його гарячою кавою скло може тріснути. Тому перед приготуванням напою келих зазвичай споліскують теплою водою.

г) Цукор традиційно додається тростинний: а) через більш натуральну солодкість, б) через кращу розчинність (звичайний цукор в гарячому віскі розчиняється не повністю);

д) Справжню каву «по-ірландськи» подають із товстим шаром свіжих, жирних і незбитих вершків, які НЕ ПОТРІБНО перемішувати.

Це дуже важливий момент: клієнти, яким не знайома айриш-кава, починають розмішувати напій (вимагаючи ложечку або соломинку). Цього якраз робити не слід: при розмішуванні вершків з алкоголем вони починають збиватися у зовсім не апетитні грудки.

Інша крайність – подача айріш з соломинкою. Потягнувши напій через трубочку і в подиві ковтнувши гарячого алкоголю, багато клієнтів після такої «проби» назавжди відмовляються від ірландського шедевра.

Айріш-кава п’ється БЕЗ ложечки і БЕЗ соломинки – просто надпиваючи прямо з келиха.

Смакове відчуття в даному випадку виходить перфектне – в рот одночасно потрапляють м’які вершки з верхньої частини напою і кава з віскі з «нижнього поверху».

Правильно приготовлений айріш – смачний, підбадьорливий і зігріваючий.

Дізнайтесь про каву більше разом з "Коло"

Планета Н2О - фільтри для води в Полтаві Кафе «Твоя кав’ярня»

Кав'ярня - шоколадниця «Маестро»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter