У Полтаві термін придатності вакцини проти зміїних укусів закінчується у червні

Здоров'я
Ольга Правденко23 червня 2015 о 13:131854 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві термін придатності вакцини проти зміїних укусів закінчується у червні
Коли завезуть в обласний центр нову вакцину від укусів зміїв – невідомо.

У Полтаві термін придатності вакцини проти зміїних укусів закінчується у червніЗ почтаку літа в області змія скусила одну людину. Фото з сайту goloskarpat.info

– Нині така вакцина є на складі підприємства «Полтавафарм», проте термін її придатності, до 06.2015 року. Коли завезуть нову – невідомо, постачальник обіцяє, що найближчим часом, – каже Тамара Бибич, начальник торгового відділу «Полтавафарм».

До слова, купити таку протиотруйну сиворотку в обласному центрі можна лише в аптеці «Полтафарм». Коштує вона недешево – 1862 гривні, польського виробництва. У руки відпускають лише одну дозу, повідомили в аптеці і попередили, що термін придатності вакцини обмежений – до кінця червня, тому потрібно одразу ж використати. Ще 3 роки тому таку сиворотку можна було купити за 221 гривню.

Щоб з’ясувати ситуацію, ми подзвонили в департамент охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації. Проте Юрій Курилко, заступник начальника департаменту охорони здоров’я, порадив дзвонити в «Полтавафарм» та додав:

– За 12 років моєї роботи, на території України ще жодна людина від прямого наслідку укусу змії не помирала.

Між тим, полтавці скаржаться, що цього року змій, як ніколи багато. Люди бачать їх навіть у тих місцях, де раніше плазуни не водилися: на городах, у кущах неподалік будинків.

З початку літа в Полтаві зафіксований один випадок, коли гадюка вкусили людину.

– Випадок стався 13 червня. Це був 14 річний підліток із села Ватажкове Полтавського району. Його вкусила невідома змія, після надання першої допомоги дитину відправили в міську дитячу лікарню, – повідомили в Полтавському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицни катастроф.


Перша допомога при зміїному укусі

Лікарі радять одразу ж після укусу гадюк викликати «швидку» або звертатися за допомогою до лікаря. Якщо вчасно не надати допомогу, людина може загинути.

Якщо укусила змія перш за все слід визначити, отруйна вона чи ні. На місці укусу залишаються сліди від зубів змії у вигляді двох серпоподібних смуг, утворюючих напівовал із дрібних точок. Неотруйна змія залишає тільки цей слід на шкірі. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовала між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких переважно витікає кров.

Ознаки отруєння:

  • слабкість,
  • головний біль,
  • блювота,
  • задишка,
  • запаморочення,
  • набряклість тканин,
  • запалення лімфатичних вузлів.

Найпоширеніша рекомендація – в перші хвилини після укусу відсмоктати частину отрути з рани, постійно при цьому спльовуючи. Відсмоктування не можна робити, якщо у роті є виразки та ранки.

Необхідно вжити заходів для екстреного транспортування потерпілого до лікарні. Під час транспортування до місця укусу рекомендується прикласти холод. Потерпілому треба пити якомога більше рідини для зменшення концентрації отрути в організмі.

На місце укусу не можна накладати джгут, припікати його вогнем чи іншими засобами, надрізати, мазати, робити компреси.

На Полтавщині можна зустріти два види отруйних змій

У Пол­та­в­сь­кій об­ла­с­ті ме­ш­ка­ють два ви­ди га­дюк і сті­ль­ки ж ву­жів. Масово поширений один вид отруйної – гадюка звичайна, але в південних районах області можна зустріти гадюку степову.

У Полтаві термін придатності вакцини проти зміїних укусів закінчується у червніГадюка звичайна (лісова). Фото з сайту naturalist.if.ua

Контролювати стан розмноження гадюк у Полтавській області нікому.

– Масово за гадюками ніхто не веде спостереження, як і обліку. До людських осель вони наближаються через спекотну погоду, адже місця їхнього комфортного проживання – болота, повисихали. Але такої масової «міграції» гадюк немає, – стверджує Микола Скляренко, мисливствознавець ДП "Полтавський лісгосп". – Та й в селах гадюки намагаються селитися подалі від житлових будинках: у закинутих хатах, на глинищах, куди вилазять погрітися на сонці. У природі селяться переважно гадюки поближче до води, де є кормова база, вони харчуються жабами, можуть ловити невелику рибу, адже добре плавають.

У Полтаві термін придатності вакцини проти зміїних укусів закінчується у червніГадюка степова. Фото з сайту kuluarbc.com.ua

Микола Скляренко переконує, що на Полтавщині немає умов для різкого збільшення гадюк, тому не треба панікувати, якщо побачили гадюку в теплу погоду на стежці, дорозі чи в полі. Цілком імовірно, що плазун просто виліз погрітися на сонці.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter