Полтавцям не дають подивитися генеральний план міста

Новини
15 червня 2011 о 16:482186 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям не дають подивитися генеральний план міста
Сьогодні, 15 червня, в конференц-залі одного із полтавських готелів проходило обговорення про заборону вільного доступу полтавців до генеральних планів міста.


Полтавцям не дають подивитися генеральний план містаПолтавцям не дають подивитися генеральний план міста

Під час цього експерти Східноукраїнського центру громадських ініціатив презентували результати моніторингового дослідження доступності для українців генеральних планів міст України.

– Спочатку із недоступністю громадян до генеральних планів міст ми зіткнулися в Луганську, – розповів Вадим Сабінін, експерт проекту. – А це суперечить законам України «Про доступ до публічної інформації» та «Про регулювання містобудівної діяльності», які вимагають від органів місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани в мережі Інтернет на веб-сайтах міських рад. Логічно, що генеральні плани повинні бути доведені до відома територіальної громади, аби громадяни, безпосередні власники містобудівної документації, могли зробити висновки наскільки доцільно, економно та ефективно органи місцевого самоврядування діють в її інтересах.

Експерти повідомили, що по всій Україні стан відкритості незадовільний – такий висновок після дослідження під час проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції». Було подано запити до 196 міст України і лише на 5 отримали більш-менш точні відповіді. Основною причиною відмови у доступі до генеральних планів міські ради називали наявність на цих документах грифів «ДСК» (для службового користування), рідше – грифу «Таємно». Полтава, Миргород, Комсомольськ та Кременчук через ці грифи не надали нам генеральних планів. Хоча Полтавська міська рада і надала можливість подивитися карти із генерального плану на сайті, але це не повна інформація. Із Полтавської області вирізнилася Лубенська міська рада, бо інформаційний запит не задовольнили, обґрунтовуючи тим, що «…наше місто не давало згоди на участь в проекті «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції», а тому вважаємо, що Ваш запит є необґрунтованим і не підлягає задоволенню».

– Складається враження, що ми досі живемо в часи залізної завіси, – сказав Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив. – Чиновники протиправно приховують від громадян суспільно значиму інформацію про їхні міста, прикриваючись грифами «ДСК» та «Таємно». Тому ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України провести широкі публічні обговорення цього питання. Відкритість генпланів міста не дозволить будувати в парках супермаркети, а історичні пам’ятки цинічно руйнувати. Адже всі споруди, що зазначені в генеральному плані міста, повинні бути незмінними на термін генплану. Цікаво і те, що міські ради вказують на те, що ці грифи ставлять проектні інститути, а проектні інститути дивуються, адже всі підготовчі матеріали органи місцевого самоврядування подають самі із цими грифами. А планів без секретних грифів ще ніхто із міських рад не замовляв, хоча мають законне право.

Полтавці можуть подивитися на частину генплану на сайті міськрадиПолтавці можуть подивитися на частину генплану на сайті міськради

Генеральний план населеного пункту – це найважливіший документ у сфері містобудування. Складається із текстової та графічної інформації. Наприклад, у Луганську генплан складається із 24 карт та кількох томів опису. Затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки. Відповідно до конституції України, органи місцевого самоврядування представляють територіальну громаду, а відтак мають здійснювати свої функції від її імені і виключно в її інтересах.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter