У Полтаві депутати проголосували за збільшення податків

Новини
Таня Цирульник16 січня 2012 о 17:511221 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві депутати проголосували за збільшення податків
Сьогодні на сесії міської ради депутати проголосували за збільшення ставок єдиного податку для підприємців першої та другої групи.
Вони складуть 10 та 20 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати.

Якщо не зростуть податки, не буде грошей на школи й лікарні

"За" проголосував 31 депутат з 34 присутніх. Фото з сайту kolo.poltava.ua"За" проголосував 31 депутат з 34 присутніх. Фото з сайту kolo.poltava.ua

На скільки зростуть завдяки цьому рішенню надходження до місцевого бюджету, ще не відомо: підприємці до 25 січня ще реєструються у податковій службі. Натомість, у сесійній залі оприлюднили, яку суму не добере міський бюджет у випадку неприйняття рішення.

– Якщо сьогодні ми не приймемо ніякої ставки, це буде мінус 2 мільйони гривень у міський бюджет за січень, – сказав Олександр Мамай, міський голова. – Якщо ми приймемо сьогодні ставки лише 7 і 15 відсотків, це буде мінус 6 мільйонів на рік до міського бюджету. Адже саме підприємці малого бізнесу наповнюють бюджет. Ці кошти йдуть у бюджет розвитку і ми використовуємо їх на школи, лікарні, дитсадки. Я дуже вболіваю за підприємців, але цей закон придумала Верховна Рада, вони зменшили податки великому бізнесу, збільшили – малому і нічого ми зробити не зможемо. Найбільше навантаження ляже на підприємців на ринку: ті, хто платили 70 гривень, будуть платити 107 гривень щомісяця, на 37 гривень більше. Потім, у лютому, коли податкова надасть довідку, скільки підприємців зареєструється по 1 та 2  категоріях, ми побачимо, скільки буде надходжень у міський бюджет, зробимо за 5 хвилин поправку тут на сесії й компенсуємо витрати підприємцям.

Серед позитивів нового законодавтсва: віднині підприємці не будуть доплачувати за найманих робітників, як це було раніше, що сприятиме легалізації робочих місць.

До 1 січня 2012 року у Полтаві на єдиному податку здійснювали діяльність 8 100 підприємців.

Аналогічні ставки податку уже прийняли депутати міських рад Луганська, Черкас, Тернополя, Хмельницького, Одеси.



Проти – кілька депутатів у залі та кілька десятків підприємців під стінами ради

Перед початком сесії до міської ради прийшли просити депутатів не підвищувати податки кілька десятків підприємців. Фото Тетяни ЦирульникПеред початком сесії до міської ради прийшли просити депутатів не підвищувати податки кілька десятків підприємців. Фото Тетяни Цирульник

Рішення було прийнято майже одноголосно. Кілька депутатів виступили проти.

За словами депутата Олександра Шамоти, підвищення ставок призведе до тінізації бізнесу. Як приклад, навів таксистів, які замість 70 гривень платитимуть 200 гривень податку.

Депутат Любов Шайдур заявила, що єдиний податок – далеко не одне фінансове навантаження на підприємців. Сума послуг, за які вони платять, постійно росте, а податкова може покрити дефіцит бюджету, почавши збирати податки з несанкціонованої торгівлі.

Олександр Мамай зауважив, що не усі платитимуть більше, для деяких підприємців, зокрема, тих, хто виготовляє меблі, ремонтує автомобілі, надає перукарські послуги тощо податки зменшаться.

На знак протесту проти збільшення податків біля міської ради зранку збиралися працівники полтавських ринків. Мітинг був малочисельним і нетривалим, проте підприємці пообіцяли повернутися під стіни міськради уже незабаром.

– Депутати хочуть прийняти податкові ставки по максимуму, але ж у нас не місто-мільйонник! Людей мало, купівельна спроможність у них низька, тож навіть зайві 37 гривень для нас, підприємців першої групи – удар по кишені, – повідомив журналісту Сергій, член профспілки підприємців центрального ринку.