Налякані панікою полтавці йдуть до лікарів навіть через три місяці після укусів

Ситуація
Ніна Король12 лютого 2013 о 15:572404 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Налякані панікою полтавці йдуть до лікарів навіть через три місяці після укусів
Нині ситуація стосовно паніки від укусів собак у Полтаві стабілізувалась, але оговтуються в місті ще й досі.




Щодня у лікарів травмпункту бувають від 80 пацієнтів, але у дні, коли полтавців кусав рудий пес, приймали більше 100 осіб. Фото Ніни Король Щодня у лікарів травмпункту бувають від 80 пацієнтів, але у дні, коли полтавців кусав рудий пес, приймали більше 100 осіб. Фото Ніни Король

Нових потерпілих серед людей немає, за відловленими двома рудими собаками ведуть нагляд ветеринари. Нагадаємо, одну, яка була схожа за описом на ту, що нападала на полтавців, приспали.

Але такого напливу покусаних, як 7 та 8 лютого, лікарі міського травмпункту не пам’ятають.

– Нам з одного місця «швидка» привозила по 5 потерпілих в одній машині, – констатує В’ячеслав Соколка, завідувач  міським травмпунктом, головний позаштатний рабіолог міста. – За мою практику такого не було. Найбільше пацієнтів з укусами собак було 7 лютого.

– Загалом  32 дорослим, яких покусав той собака, лікарі травмпункту надали допомогу (по дітях є окрема статистика, ці відомості не у нас), – говорить В’ячеслав Володимирович Соколка.

На момент, коли був великий наплив пацієнтів, у травмпункті  вакцина була, але в невеликому запасі, адже випадків сказу за останні кілька років у Полтаві не траплялось. Тож запасів не тримали – у них не було необхідності. Усіх покусаних полтавців вакцинували.

Нині й імуноглобулін і антирабічні вакцини (різні, у тому числі індійська та українська) є у запасі. Їх закупили в Харкові централізовано 8 лютого, коли кількість потерпілих від укусів собак була піковою і продовжувала рости.

Антирабічні препарати і обробка проводяться пацієнту безкоштовно. Але коли в запасі не було, то полтавцям рекомендували за власні кошти купувати в аптечній мережі.



Нині протягом трьох місяців усім полтавцям, хто звертався до лікарів із укусами від підозрілих собак (у тварин імовірно може бути сказ) 6 разів колотимуть антирабічні препарати за схемою. Ці 6 уколів пацієнт отримає в травмпункті протягом трьох місяців, таку допомогу надають травматологи.

– Щоденно в травмпункт звертаються 2-7 пацієнтів, яких вкусили тварини (у тому числі бродячі), – розповів Володимир Рошко, лікар-травматолог згаданого закладу. – Найчастіше кусають домашні собаки та коти, але бувають і пацюки та миші, єнотовидні собаки.

Нині до травмпункту 1-ої міськлікарні потягнулись навіть ті полтавці, яких раніше (від трьох місяців до 10 днів тому) кусали собаки, але люди не надавали значення цим травмам. А у зв’язку з панікою і масовими нападами собаки полтавці ідуть до лікарів, щоб перестрахуватись і отримати пораду чи допомогу, якщо така тепер потрібна.

– Мене ще 2 лютого вкусила невелика собака, коли я ішов додому, – розповів 41-річний потерпілий. – Але я думав, що там синець, не обробляв рану. Лише через кілька днів дружина помітила, що на нозі укуси. Лише зараз вирішив прийти.

Чоловіку обробили рани, але потреби вводити йому вакцину немає: собаку чоловік бачить ледь не щодня, чотирилапий охороняє підприємство по Зіньківській. За твариною будуть слідкувати ветеринари з Київського району міста, котрим повідомить пацієнт, зацікавлений у тому, щоб тварина виявилась не скаженою. Далі ветслужба надає дані про стан собаки лікарям і потерпілому. Ветеринари після проведення аналізу та спостереження за твариною зможуть дати висновок про стан тварини.

Ветеринари слідкують за собакою 15 днів (якщо скажена, то симптоми проявляться і тварина помре за цей період).  Як пізнати скаженого пса та що робити, якщо з ним зустрілись.

– Якщо укусу завдає домашня тварина, у якої немає ознак захворювання на сказ та є можливість спостереження за її поведінкою, то профілактичні щеплення не призначаються. Але за цією твариною зобов’язані слідкувати ветеринари, – каже Володимир Рошко.

Окрім 32 дорослих полтавців, що постраждали від зубів пса, травми отримали також 11 дітей.

До теми: Із собакою, що нападав на полтавців боролись і ветеринари, і міліція, і комунальники, і рятувальники.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter