"Листи щастя": як шахраї заробляють на ваших адресах (+історії з життя)

Статті
Надія Труш14 лютого 2013 о 12:302495 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 "Листи щастя": як шахраї заробляють на ваших адресах (+історії з життя)
Нині часто можна побачити оголошення медіумів із пропозицією безкоштовно владнати життєві негаразди чи вилікувати хвороби.


Єдине, що треба зробити – відправити лист, заповнивши купон.

У журналах та на телеекранах можна часто зустріти оголошення на кшталт «знаменита/знаменитий медіум пропонує цілком безкоштовно позбутися проблем і напастей». Обіцяють вилікувати, зцілити, допомогти. Що найбільше спокушає – оплати за послугу не вимагають. У деяких оголошеннях ще й попереджають: «у жодному разі не надсилайте кошти!». Шахраї часто викликають довіру, пишучи у листі «конфіденційно», «відповідь слід написати негайно», «гарантований приз» тощо…

Як не зрадіти виграшу від нібито відомого медіуму? фото nikopol.net.ua Як не зрадіти виграшу від нібито відомого медіуму? фото nikopol.net.ua 

Замість того, аби виконати обіцяне, медіуми просять купити книги або амулет

Тож, маючи вигадану проблему, пишу листа медіуму, побачивши оголошення в одному модному журналі. За легендою, хочу грошей і щасливого особистого життя. Для того, аби моє життя вмить налагодилося, треба зробити мінімум зусиль – заповнити невеликий бланк, вирізати його за «пунктирними лініями», відповісти на кілька питань (вказати вік, дату народження, професію). Потім відмітити «галочкою» бажання та відправити на вказану адресу. Серед пропозицій – знайти роботу з хорошою зарплатою, виграти судовий процес, виграти гроші, повернути кохану людину. Ще є графа, куди можна вписати своє особисте бажання. Відправити листа можна як звичайною поштою, так і електронною. У відповідь отримала лист із повідомленням про виграш кількох десятків тисяч гривень у лотерею (хоча участі не брала!) і… каталог, з якого пропонують купити книги (енциклопедії-ілюстрації про тварин) на суму 200 гривень,  аби отримати виграш. На цьому вирішила закінчити експеримент…

У деяких «листах щастя» може бути вказано: купуючи книгу (амулет чи іншу «дрібничку»), відшкодовуєте переказ виграшу, плату за відкриття рахунку в банку тощо. Ці витрати часто здаються несуттєвими порівняно з «виграшем». Отримавши гроші, шахраї хутко зникають, знайти їх практично неможливо (приміром, телефон, вказаний у листі, не обслуговувався).

Здавалося б, ніякої шкоди немає. Але у базі даних фірми, яка під іменем якогось «відомого медіума» обіцяла позбавити вас мало не всіх проблем, відтепер є ваша адреса та телефон. Таким чином шахраї зможуть легко маніпулювати людиною: надсилати різні каталоги чи повідомлення про виграші, яких не існує та отримати які можна, лише замовивши той чи інший товар. Листи можуть надходити до безкінечності, навіть якщо купуєте запропоноване. І замість обіцяного виграшу вкотре отримуєте прохання щось придбати.

До теми: як журналіст "Кола" хотіла вийти заміж за допомогою ворожок.

Міліція не вважає «листи щастя» шахрайством: радить їх викидати



– Коли людині надходять листи з повідомленням, нібито вона виграла у лотерею тощо, це називається неправдивою інформацією, шахрайством це не можна назвати, – пояснює Юрій Сулаєв, речник обласної міліції. – Адже у людини нічого не відібрали. У такому випадку краще не зважати на такі листи, викидати їх у смітник.

У іншому випадку відповідальність все ж може бути: заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами  строком до 240 годин, або виправними роботами строком до 2 років, або обмеженням волі строком до 3 років (стаття 190 пункт 1 Кримінального кодексу України).

Щоб не стати жертвою шахраїв:

– Не варто вірити, що ви могли виграти грошовий приз у розіграші, в якому участі не брали, – радить полтавський практикуючий психолог Ольга Шевченко. – Не поспішайте заповнювати та надсилати купони для отримання безкоштовного пробника товару, краще перевірте інформацію, адже шахраї користуються довірою.

Щоб отримати виграш - сперш пропонують щось купити. фото Надіі Кучер Щоб отримати виграш - сперш пропонують щось купити. фото Надіі Кучер 

Топ-3 порад:

1. Звертайте увагу на електронну адресу, з якої надіслане повідомлення: організатори лотерей зазвичай не відправляють листа з безкоштовних поштових сервісів.  Якщо переконані, що йдеться про реальний виграш, перевірте всі дані за допомогою пошукових систем.

2. Не викидайте листи, квитанції та рахунки, де чітко записані ваші П.І.Б., адреса (можливо, замість смітника вони потраплять до рук шахраїв).

3. Не вірте, коли отримуєте лист, де до вас офіційно звертається нібито «Голова Призової Комісії» тощо.

До теми: полтавці розповіли, як ставляться до цілителів, ворожок, віщунів.

Хто контролює «листи щастя»

Згідно із законодавством, контролюють рекламні оголошення Держспоживінспекція, Антимонопольний комітет,

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності).

За законом, забороняється розповсюджувати рекламу послуг із ворожіння та гадання (Закон України від 12.01.2012 р. N 4316-VI, стаття 8 пункт 1. У статті 6 (Неприпустимість зловживання свободою діяльності телерадіоорганізацій) йдеться, що не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм  та передач, у яких телеглядачам та/або радіослухачам  надаються послуги з ворожіння та гадання, а також платні  послуги  у сфері народної та/або нетрадиційної медицини.

Перш ніж довіряти цілителю, перевірте, чи є у нього дозвіл на зцілення

У ЗМІ можна спостерігати багато оголошень про послуги не тільки медіумів, а й цілителів. Чи користуватися ними – справа особисто кожного. За законом, цілитель має право здійснювати свою діяльність, за умови, якщо має відповідний дозвіл. Не варто довіряти цілителю, який не має документів (зазвичай у оголошеннях зазначається свідоцтво про видачу дозволу МОЗ).

За статистикою, в Україні нараховується приблизно 145 цілителів, у яких є чинний дозвіл МОЗ на ведення медичної практики у галузі народної та нетрадиційної медицини.

Особи, які не мають спеціальної медичної освіти, зареєстровані як фізичні особи-підприємці та отримали  спеціальний дозвіл займатися народною медициною (цілительством), мають на це право. Тобто за законом встановлюється дозвіл на народну медицину, проте забороняється проведення цілительства на масову аудиторію, – розповіла Леся Костенко, юрисконсульт.



Випадки з життя:

Ірина, полтавка:

– Побачила оголошення з пропозицією отримати безкоштовно перстень на удачу від якоїсь всесвітньо відомої медіума. Заповнила анкету, через кілька днів отримала лист із каталогом, де треба було зробити замовлення на 160 гривень, і тоді мені надішлють перстень. Я не стала цього робити.

Анна Павлівна, мешканка Полтавського району:

– Я у районній газеті знайшла на останній сторінці завдання, розгадала загадку і надіслала на вказану адресу. Окрім розгадки, необхідно було надати свою адресу, прізвище, ім’я, по батькові та паспортні дані. Це все я відправила і невдовзі отримала каталог, по якому замовила якісь мазі для ніг, потім – ліки від грипу і так далі. Разом із каталогами завжди надходив лист з умовами участі у розіграші: якщо відмовитися від посилки з замовленим товаром, то погрожували виключити з конкурсу. Після відправлення першого листа з відповідями на завдання почали приходити листи з повідомленням про виграш 50 тисяч, 100 тисяч, 250 тисяч та останній – 275 тисяч гривень. Разом із повідомленнями були вказані й «переможці минулих розіграшів». Тож я вирішила написати листа в Харків жінці, яка виграла 300 тисяч. У відповіді прийшло запевнення, що «справді виграла, не вірила, але грала й діти відмовляли», жінка написала, щоб я не шкодувала грошей, бо обов’язково виграю! Після того як я придбала атлас світу за 400 гривень (я його онуку віддала), мені прийшло повідомлення, що 21 грудня до мене приїде знімальна група у складі 5 осіб із камерою для вручення чека й шампанського. Вони не приїхали. А коли показала примірник цього листа племіннику, він указав мені на позначку про тираж цього повідомлення, яка стояла в кінці. Тираж листів «Ви виграли 50 тисяч гривень» – 200 тисяч екземплярів.

Також читайте:

На «Битві екстрасенсів» мольфар із Полтавщини відчув життя в страусиному яйці, а проколовся на Дані Інтернешнл

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter