Знайти у Полтаві роботу в 50 років: експеримент журналіста «Кола»

Робота
Надія Труш14 березня 2013 о 10:223855 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Знайти у Полтаві роботу в 50 років: експеримент журналіста «Кола»
Яка ситуація на ринку праці для тих, кому 50 років, дізнавалася журналіст «Кола».


Часто 50-річні не можуть працевлаштуватися, бо менш активні ніж молодьЧасто 50-річні не можуть працевлаштуватися, бо менш активні ніж молодь

З 1 січня 2013 року набрав чинності відкоригований Закон України «Про зайнятість населення». У ньому визначили категорії громадян, що мають додаткові гарантії щодо працевлаштування. Віднині держава гарантує, що пенсійний і передпенсійний вік не може бути причиною дискримінації при прийомі на роботу.

На біржі праці майже половина працівників – передпенсійного віку

Пенсійна реформа передбачає поступове підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років, для чоловіків він залишиться незмінним (теж 60). Дехто радий працювати довше, однак у роботі таким людям найчастіше відмовляють, вказуючи на вік. У міському центрі зайнятості запевняють: працевлаштуватися реально, якщо є що запропонувати роботодавцю. У віці працівників цінують найбільше, але часто такі люди самі винні у  тому, що на роботу їх не беруть. На сьогодні на обліку біржі праці стоїть 40-45 % полтавців передпенсійного віку.

До теми - Українцям хочуть збільшити щорічну основну відпустку

– Зараз роботодавцю потрібний професіонал, кваліфікований працівник, – запевняє Оксана Попова, директор полтавського міського центру зайнятості. – Неважливо, скільки вам років, навіть якщо до виходу на пенсію залишилося два роки. Роботодавці віддають перевагу людям з певним життєвим і професійним досвідом, наприклад, шукаючи бухгалтера чи економіста. Вакансій економіста небагато, але роботодавці ставлять дуже високі вимоги. Працевлаштуватися непросто, бо є з кого вибрати: кандидати часто просто не відповідають вимогам, і така тенденція всюди. Минулого року на 1 робоче місце було 2-3 полтавці, тоді як нині навантаження на одне робоче місце збільшилося до 6.  Ми нині рідко зустрічаємось з тим, що хочуть на роботу людину до 50 років. Приміром, якщо раніше на касі у магазинах сиділа молодь, то зараз нерідко можна побачити жінку старшого віку. Головне, щоб працівник був професіонал з великої літери. А якщо є і додаткові пропозиції (досконале знання ПК, іноземних мов), такий працівник у ціні. Нарешті, сучасний роботодавець турбується не про обличчя компанії, а про професіоналізм працівника. До слова, роботодавці можуть менше довіряти саме молоді.

Чому працівники після 50 років не в ціні

Серед причин, чому «віковому працівнику» можуть відмовити у працевлаштуванні – особи після 50 можуть часто хворіти. Але головна причина, як кажуть у міському центрі зайнятості, це небажання працівника відповідати вимогам сучасного ринку праці.

– Люди після 50 ще застали радянські часи, більшу частину свого трудового життя пропрацювали на одному місці, – каже Оксана Попова. – Без сумніву, вони професіонали, але у галузях, які, на жаль, сьогодні не користується на ринку праці попитом, наприклад, полтавці, які працювали на заводах (ГРЛ, АТ Демітекс). У більшої частини людей після 50 років банально немає мотивації розширювати коло своїх можливостей, не мають бажання розвиватися далі. Крім того, у них немає такої мобільності. як у молоді. Тобто все залежить від самої людини, змінити сферу діяльності можна й у 60 років.

До теми - Робота без спеціальної кваліфікації: куди беруть та скільки платять

Державні пільги для працівників пенсійного віку



Звільнити працівника через призначення йому пенсії за віком роботодавець не має права. За бажанням пенсіонер має право продовжувати працювати і отримувати пенсію з більш пізнього строку (Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058-IV). Крім того, держава надає такій категорії пільги: відпустку без збереження зарплати до 30 календарних днів на рік. А пенсіонери-діти війни (ті, кому на момент закінчення Другої світової війни було не менше 18 років) мають право й на виплату допомоги із тимчасової непрацездатності (100% середньої зарплати незалежно від стажу роботи). Такі працівники мають право уникнути звільнення у разі скорочення штату працівників та можуть використовувати чергову відпустку у зручний час.

Роботодавець: «Вам 50 років? Вибачте, вакансій немає»

Щоб перевірити, яку роботу пропонують роботодавці полтавцям, журналіст вирішила провести експеримент. Журналіст зателефонувала приблизно за 20 оголошеннями про вакансії. У більшості випадках перше, що запитують – «Скільки вам років?». А у деяких оголошеннях вказано, що на роботу потрібні працівники певного віку. Потенційним роботодавцям журналіст по телефону повідомляла, що їй 50 років. Дізнавшись про це, у слухавці відповідали, що вакансія уже зайнята або казали прямо: «Вибачте, не підходите за віком». Вакансія, яку запропонували «50-літньому робото шукачу» – кухар, продавець у магазині чи реалізатор на ринку. Якщо влаштовує мінімальна заробітна плата, маючи диплом про вищу освіту і звання кваліфікованого спеціаліста із багаторічним стажем, тоді це ідеальний варіант. В іншому разі варто сподіватися на везіння або на «блат» від знайомих.

Промоніторивши оголошення про роботу, журналіст склала перелік вакансій, де не звертають увагу на вік:

Менеджер продаж по телефону (зарплата 2 тисячі гривень), няня, гувернантка, прибиральниця (оплата від 1,5 гривень),

реалізатор косметики (в оголошенні вказано «заробіток для активних пенсіонерів»).

Історія з життя

Ірина, 49 років, полтавка.

Знайти роботу полтавка вирішила, бо  підприємство, на якому пропрацювала більше 20 років, ліквідували.

– Спершу стояла на обліку у центрі зайнятості, – ділиться досвідом пошуку роботи Ірина. – Телефонувала за оголошеннями, коли дізнавалися про мій вік, брати на роботу  відмовляли. Добре, хоч робили це коректно: говорили, вакансія зайнята або прохали надіслати резюме. Зверталася в агентство з працевлаштування, заплатила 40 гривень за те, що мені шукатимуть роботу, відповіді чекаю досі. Працювати продавцем чи кондуктором, як мені пропонували, не хочу, бо мала оплата. За освітою пекар-кондитер, та навіть у приватні хлібопекарні брати не хочуть, набирають молодь.

– Мій батько кілька років працював будівельником у Москві, – ділиться Ігор, полтавець, – умови проживання там дуже погані, жили у невеликих холодних будівельних вагончиках. На останньому місці роботи  не заплатили за виконану роботу. Найгірше те, що поскаржитися нікому, адже працював без трудового договору.

Обмеження віку в оголошеннях про вакансії – порушення закону



Вікові обмеження в оголошеннях про вакансії заборонені законодавством. Також у Законі України № 5067-VI «Про зайнятість населення» від 05.07.2012, стаття 11 пункт 3 говориться про заборону пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам. Виняток –  специфічна робота, виконувати яку можуть виключно особи певної статі. Також серед табу: вимагати від осіб, які шукають роботу, інформацію про своє особисте життя, членів родини, наявність чи відсутність дітей, про шлюб тощо.

50-річним обіцяють нову освіту



Після 45-річного віку можна здобути нову професію, за навчання у сертифікованих навчальних центрах заплатить держава. Згідно з новим законом, особи зі стажем роботи не менше 15 років можуть отримати спеціальний документ, ваучер для безкоштовного перенавчання або підвищення кваліфікації на суму не більше 10 мінімальних зарплат (11020 гривень). Вартість ваучера не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

– Поки що це лише теорія, на практиці така програма ще не реалізована, бо Кабміном України не затверджений відповідний порядок, за якими можливе навчання, – говорить Оксана Попова. – Механізм видачі ваучерів ще не затвердили, коли це станеться, будемо впроваджувати нововведення, це загальносвітова практика, яку хочуть запровадити і в Україні.

До теми - Що робити, коли втратили роботу та як знайти нову

У центрі зайнятості обіцяють працевлаштування робітничим і технічним професіям



– На сьогодні професії, на які реально влаштуватися 50-річним, це швачка, кравець, продавець, столяр, маляр, будівельник, інженер, токар, – зазначають у полтавському міському центрі зайнятості.

На офіційному сайті полтавського міського центру зайнятості зазначений перелік затребуваних професій:

інженер-будівельник (заробітна плата 2500 гривень); тракторист (оплата від 1500 гривень);

фрезерувальник (оплата від 2500 гривень);

машиніст крана (плата від 2100 гривень);

заливальник металу (без досвіду, але має бути професійно-технічна освіта, плата 3 тисячі гривень),

маляр-штукатур (плата від 1500 гривень);

слюсар-електрик (оплата 2 тисячі гривень);

сторож (плата від 1200 гривень); буфетник (плата від 1500 гривень).

Довідка "Кола" за статистичними даними минулого року в Україні близько третини безробітних – працівники з досвідом віком 40-59 років. Тому таким доводиться у більшості випадків згоджуватися на низькооплачувану роботу, не маючи при цьому трудових договорів, пільг, соціальних пакетів, оплачуваних відпусток.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter