Про самозахист: кому яка дозволена зброя та засоби оборони

Новини
13 липня 2013 о 17:4328715 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Про самозахист: кому яка дозволена зброя та засоби оборони
Минулого місяця у Верховній Раді ініціювали озброєння працівників швидкої медичної допомоги.

У такий спосіб медиків хочуть убезпечити від посягань на їхнє життя, які можливі при виконанні їхньої роботи. У даному випадку запропонували оснащення карет «швидкої» газовими балончиками, електрошокерами та кнопкою швидкого виклику міліції. Редакція «Кола» вирішила поцікавитись, хто взагалі нині має право на використання засобів самозахисту та скільки на руках жителів Полтавщини нині знаходиться зброї.

Відповідно до законодавства зброю класифікують так:

– військова;

– службово-штатна (видається відомством);

– цивільна (мисливська, для самооборони, сигнальна, колекційна та інша);

– холодна (ніж, кастет);

– учбова (імітаційна);

– саморобна.

Також зброю поділяють на травматичну, вогнепальну газову та пневматичну. До окремої групи належать спецзасоби (електрошокери, кийки).

Читайте також - Полтавці висловилися проти зброї. Опитування

Окрім всього, зброю ще можна класифікувати за необхідності у дозволі.

Зокрема, дозвіл потрібен на:

травматику,

газові пістолети,

мисливські рушниці,

пневматику (калібр якої більший за 4,5 мм, а швидкість польоту кулі за 100 метрів за секунду).

Дозвіл не потрібний на:

– газові балончики,

– пневматику (калібр якої до 4,5 мм, а швидкість польоту кулі до 100 метрів за секунду).

Травматику дозволено окремим професіям

Травматичний пістолет. Фото з сайту topwar.ruТравматичний пістолет. Фото з сайту topwar.ru

Травматична зброя (у народі ще називають «резинка»)це пристрій для відстрілу набоїв із гумовими кулями.

Травматику дозволено лише представникам таких професій, як:

працівники суду;

працівники МВС;

працівники прокуратури;

працівники СБУ;

податкової міліції;

народні депутат;

журналісти;

військові (не строковики, а ті, хто на постійній службі);

держслужбовці;

члени громадських формувань (об’єднань), які виконують функцію охорони громадського порядку (тобто охоронці);

учасники кримінального судочинства, але у виняткових випадках.

– Тобто, якщо пересічна людина – учасник кримінального судочинства (свідок чи потерпілий), то, за рішенням суду, з метою самозахисту їй також дозволяється носити таку зброю, – зазначив Юрій Сулаєв, речник Полтавської обласної міліції. – Але підстави для ухвалення такого рішення судом мають бути об’єктивними та аргументованими.

Довідка «Кола»: У разі наявності кримінального минулого будь-яка особа, у тому числі представники професій, зазначених вище, не мають права на отримання дозволу на зброю.

Нагадаємо, саме з травматичної зброї у кінці минулого року в Полтаві на Центральному ринку убили валютника. Попередні вбивства полтавських міняйл, що стались на рік раніше, скоєні з вогнепальної зброї.

Вогнепальна зброя

Вогнепальна зброя – зброя, у якій для викидання снаряда (міни, кулі) з каналу ствола використовується сила тиску газів, що утворюються при згорянні метальної вибухової речовини (пороху) або спеціальних горючих сумішей.

Розрізняють:

– нарізну,

– гладкоствольну.

– Користуватись нарізною зброєю (наприклад, пістолети «ТТ» чи «Макарова») дозволяється військовим та правоохоронцям, – продовжує Юрій Васильович. – Але не для індивідуального користування, оскільки це зброя відомства. Тобто використовується лише під час служби, а після – здається у зброярню відомства.

Вогнепальна нарізна. Фото з сайту vinnickaya.all.bizВогнепальна нарізна. Фото з сайту vinnickaya.all.biz

Нарізну зброю, за окремим дозволом, можуть придбати мисливці, але якщо така зброя кваліфікується як мисливська нарізна.

Проте найпопулярніша серед мисливців – гладкоствольна зброя.

Гладкоствольна. Фото з сайту www.ua.all.bizГладкоствольна. Фото з сайту www.ua.all.biz

За даними підрозділу дозвільної системи МВС у Полтавській області, серед звичайного населення найпопулярніша – гладкоствольна мисливська зброя (одно- та двоствольні рушниці). На руках у жителів нашої області нині знаходиться близько 35 тисяч одиниць такої зброї.

Для отримання дозволу на гладкоствольну зброю необхідно:

– документ, який підтверджує досягнення повноліття,

– медогляд відповідної форми,

– відсутність кримінального минулого,

– проходження курсу вивчення правил безпеки користування зброєю й тактики технічних характеристик зброї.

Довідка «Кола»: обмежень у кількості наданні дозволів одній людині на користування та зберігання зброї не існує (якщо вона не має кримінального минулого та відхилень за станом здоров’я).

Газова зброя менш популярна серед полтавців

Газовий пістолет. Фото з сайту calibr.ucoz.ruГазовий пістолет. Фото з сайту calibr.ucoz.ru

Дозвіл на придбання такого різновиду зброї теж потрібен.

– Від газових пістолетів полтавці останнім часом відмовляються, – зазначив речник Полтавської обласної міліції. – Люди стали масово її здавати, бо, мабуть, не виправдала вона себе. Цього року тільки двоє жителів Полтавщини виявили бажання придбати газовий пістолет. В основному нині купують газові балончики, на які дозвіл також не потрібен.

Усього нині на руках полтавців зареєстровано близько 5 тисяч одиниць газової зброї.

Пневматика

Пневматичний пістолет. Фото з сайту rugun.orgПневматичний пістолет. Фото з сайту rugun.org

Пневматична зброя, калібр якої до 4,5 мм і швидкість польоту кульки до 100 метрів за секунду, продається без дозволу. Для користування пістолетами, які перевищують вказані норми, дозвіл обов’язковий.

Проте із такою зброєю також потрібно обережно поводитись. Оскільки і нею можна травмувати людину. Так минулого року в Полтаві молодий чоловік крутив такий пістолет у руці, роздивляючись, із необережності вистрелив собі в око, розповіли у міліції. І та куля застрягла в його черепі біля головного мозку. Тепер молодий чоловік ходить з кулею у голові, аби не робити трепанацію черепа.

– Окрім всього, на Полтавщині зареєстровані факти продажу пневматики неповнолітнім, – твердить Юрій Васильович. – Зокрема на початку липня у Лубнах на ринку правоохоронці виявили таку зброю у 15-річних хлопців. Вони показали, де її придбали за гроші. Хоча продавати будь-яку зброю можна лише повнолітнім особам. Тепер правоохоронці склали адмінпротокол, і подали клопотання до органів місцевої влади, аби підприємця позбавили ліцензії на продаж зброї. Це добре, що у юнаків вчасно її виявили, адже могли статись не припустимі наслідки.

Холодна зброя

Фото з сайту blog.i.uaФото з сайту blog.i.ua

До холодної зброї у кримінальному праві відносять шаблі, кортики, фінки, мисливські ножі, кинджали, нунчаки, стилети, кастети. За носіння, використання та продаж такої зброї передбачена кримінальна відповідальність (стаття 263 ККУ).

– Застосування перерахованих предметів може привести людину на лаву підсудних, а отже – і за ґрати, – додав Юрій Сулаєв.

До теми - За місяць полтавці здали 600 одиниць зброї

Дозвіл на зброю не завжди захистить від відповідальності

Застосування будь-якої зброї може мати неприємні для вас наслідки. Тому краще уникати цього, оскільки потім складно довести у суді, що ви вели самооборону, говорять у міліції.

– Для самозахисту можна використовувати все, що завгодно, але головне, щоб це був самозахист, а не нанесення тілесних ушкоджень, – додав Юрій Васильович. – Тому взагалі застосування зброї не рекомендується, аби не перевищити меж оборони. Наприклад, використати зброю, коли йде словесна перепалка. Згідно з законодавством, ніхто немає права застосовувати силу чи зброю до іншої людини. Лише у виняткових випадках таке право дане правоохоронним органам, у відповідності до статей 12-15.1 Закону України «Про міліцію». Будь-кому іншому і будь-де застосовувати засоби фізичного впливу до людей, не злочинців, заборонено. При цьому кожен має право надати допомогу і захистити від нападу, але без перевищення заходів оборони. А потім обов’язково і негайно потрібно викликати «102».

Про спецзасоби

До так званих спецзасобів належать електрошокові пристрої, гумові кийки, обладнання для відкриття приміщень, у тому числі малогабаритні піротехнічні пристрої. Їх ще називають засобами активної оборони.

Використовувати більшість із них дозволено тільки правоохоронцям.

Наприклад, всім відомий електрошокер – заборонений в обігу, і має використовуватись тільки спецслужбами.

Електрошокер. Фото з сайту shoker.org Електрошокер. Фото з сайту shoker.org

Довідка «Кола»: Електрошокер при дії до 3 секунд викликає спазми м’язів і втрату здатності ними управляти. Порушується координація рухів, супротивник позбавляється можливості чинити активний опір.

Лікарів «швидкої» хочуть озброїти

В українському Парламенті нещодавно вирішили внести зміни до Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Народні обранці хочуть обладнати карети «швидкої допомоги» засобами самозахисту, аби вберегти медпрацівників від неадекватної поведінки деяких пацієнтів. Як повідомила для всеукраїнських ЗМІ народний депутат Тетяна Бахтєєва, передбачається оснащення автомобілів газовими балончиками і електрошокерами. Також лікарняний транспорт планують забезпечити мобільним зв’язком і зв’язком із міліцією.

Приводом до таких ініціатив став випадок у Запоріжжі, коли психічнохворий чоловік напав на лікарів «швидкої». Від отриманих колотих ран на місці померла 29-річна медсестра, а лікаря із ранами госпіталізували до медзакладу.

Про необхідність у захисті та озброєнні лікарів ми запитали у директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації.

– Такі заходи однозначно потрібні, – зазначив Віктор Лисак. – Ухвалення доповнень до такого закону дасть змогу захистити медперсонал, який, їдучи на виклик, до кінця не знає, хто на нього там чекає. Це стане захистом та попередженням. Але такі випадки (посягань на життя – прим. автора) трапляються не лише з працівниками «швидкої», а і на стаціонарах, зокрема. Узагалі нині потрібно змінити ставлення суспільства до медпрацівника. Адже ці люди, рятуючи інших, часто ризикують своїм життям.

До теми - Самозахист на вулиці. Фотосхеми

Необхідність у такій ініціативі не відкидають і самі працівники «швидкої»

– Виїзний персонал станції «швидкої допомоги» однозначно має бути захищеним, – говорить Людмила Тимошенко, заступник головного лікаря станції «швидкої допомоги» в Полтаві. – Але чим захищатись, нехай уже вирішують представники влади. Адже у нас на виклик виїздять, наприклад, дві жінки, вага яких по 40 кілограмів, а їх там невідомо хто і в якому стані може зустріти. Ситуації різні бувають. Тому безперечно захист нашим робітникам необхідний.

На Полтавщині від нападу пацієнтів та їхніх рідних неодноразово потерпали медпрацівники та міліціонери, які їх супроводжували.

– Це питання вже назріло і про це говорять випадки, які траплялись на Полтавщині, – висловив свою думку щодо ініціативи речник УМВС у Полтавській області. – Пам’ятаються ситуації, коли під час виїзду «швидкої» на виклик, нападали на міліціонерів, які супроводжували медиків. Кілька років тому після такого інциденту загинув правоохоронець, під час останнього, що був у Лубнах, міліціонер опинився у лікарні. Також не так давно у Полтаві один із батьків побив медсестру та лікаря дитячої лікарні. Аналогічні ситуації траплялись і в Кременчуці, коли родичі пацієнтів били медпрацівників. Тому вважаю, що лікарі мають бути захищеними. Це гарна ініціатива, оскільки «швидка» – це екстрена служба, яка виїздить на допомогу за першим дзвінком. Тож не виключено, що викликати їх можуть і неадекватні люди. Для них повинна бути якась гарантія захисту. Найефективніше – кнопки тривожного виклику. А вже у крайньому випадку, не завадять і якісь спецзасоби, такі як електрошокери чи інші, що допоможуть уберегтись від посягань на життя. Думаю, навіть наявність такої інформації про засоби самозахисту та кнопки викликів у каретах «швидкої допомоги» певним чином діятиме в рамках профілактики.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter