У Полтаві лунали пісні Скрябіна в день його народження (ФОТО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко17 серпня 2016 о 21:071451 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві лунали пісні Скрябіна в день його народження (ФОТО)
Скрябін продовжує звучати.

17 серпня величезна кількість полтавців зібралася на вулиці Соборності, аби разом вшанувати пам’ять одного із найвизначніших українських музикантів епохи – Андрія Кузьменка. Співак загинув передчасно в аварії 2 лютого 2015 року, проте залишив по собі пам’ять філософа та людини з великої букви.

У Полтаві лунали пісні Скрябіна в день його народження (ФОТО)Концерт пам’яті Кузьми Скрябіна. Фото Ольги Матвієнко

Читайте також: Пам’яті Скрябіна: у Полтаві вшанували Андрія Кузьменка 2 лютого

І як гідно великого артиста, полтавці вшанували його найдостойнішим способом – влаштували концерт, а замість хвилини мовчання прозвучали аплодисменти.

У концерті пам’яті Скрябіна взяли участь 12 виконавців. Організатори із ініціативної групи створення Стіни пам’яті Кузьми Скрябіна наголосили – не важливо, із яких гуртів музиканти, а головне, що звучить його музика. А в програмі було більше 20 знаних усіма напам’ять та маловідомих пісень виконавця.

– Скрябін не просто дарував свою творчість людям, а в нього була своя місія. Він ніс у собі ідеї не тільки для себе, а для всієї України. Його місія триває і зараз. Люди почали збиратися, грати концерти, щоб він продовжував жити серед нас, – розповів Сергій Одаренко, співорганізатор і ведучий вечора.

Кожен знаходить у музиці Андрія Кузменка своє. У кожного є найулюбленіша пісня. Для Михайла, який теж прийшов на концерт, це пісні «Мам» та «Шампанські очі».

– Мені подобається ця ідея, я дуже поважаю Кузьму Скрябіна і його творчість і вважаю, що він заслуговує на те, щоб сьогодні тут зібралися люди. І потрібно збиратися, вшановувати. Можливо тоді люди почнуть більше задумуватися над значенням людини за її життя, а не після смерті.

Під час виконання кожної пісні солісту підспівував хор голосів. На музиці Скрябіна виросли покоління. Полтавець, який скромно представляється Володею, називає себе «скрябонутим». Він так і представився Андрію Кузьменку. Його захоплення творчістю співака почалася 1995 року із почутої по радіо пісні «Нікому то не треба».

– Я дуже хотів познайомитися із Андрієм, тому після концерту на Сорочинському ярмарку просто заліз у його автобус. Сказав, що знаю всі його пісні. Він мені називав речення із тексту, а я продовжував, навіть тих, хто мало знає. Так розговорилися, він взяв мій номер. І постійно дзвонив, особливо, коли був через Полтаву. Він був не просто чудовим чоловіком, а Человєчіщєм! – розповів Володя. – Андрій болісно переживав за події на Майдані, а потім – на Сході України, постійно їздив туди. Він був таким. І, певно, зараз він дає концерти там для тих, хто загинув.

Андрій Штурма, близько знайомий зі співаком та його родиною, передав вітання полтавцям від його батьків:

– Передаю привіт від Ольги Михайлівни та Віктора Кузьмича. Напередодні сказав, що не буду в цей день на кладовищі, а буду тут, на цьому концерті у Полтаві. Дуже круто, що тут багато молоді і людей мого віку, які виростали на піснях Скрябіна, як і я.

У Полтаві лунали пісні Скрябіна в день його народження (ФОТО)Андрій і Володя

До дня народження Скрябіна збиралися увіковічнити його пам’ять створенням меморіалу – Стіни пам’яті. Але реалізація проекту дещо затягнулася.

– Ми не відмовляємося від проекту, але вимушені повернутися на один етап. Та стіна, яку ми обрали, не підходить у зв’язку зі специфікою нанесення малюнку. Тому зараз розглядаємо нові пропозиції. Усе це не так просто, адже для створення Стіни потрібно отримати дозвіл, – пояснила Маргарита Мостова, одна із координаторів проекту.

Нагадаємо, що недовго у Полтаві проіснувала Стіна пам’яті Віктора Цоя.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter