Новорічний стіл-2016: як подорожчав салат "Олів’є" для полтавців

Гроші
Юлія Обелець22 грудня 2015 о 18:012343 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Новорічний стіл-2016: як подорожчав салат "Олів’є" для полтавців
Журналіст «Кола» вирушила по продукти для новорічного столу, аби дізнатись цьогорічні ціни та порівняти з минулорічними.

Новорічний стіл-2016: як подорожчало олів’є для полтавцівЯк подорожчало олів’є для полтавців. Фото – modista.org.ua

У списку інгредієнти для традиційного салату «Олів’є», мандарини, шампанське та курка чи гуска – такий собі мінімум новорічного столу.

Про ціни:

На базарі ціна на яйця – від 23 до 27 гривень, у супермаркеті, який вважається одним із найдешевших у місті, – від 23,20 до 27,95 гривні.

Минулого року середня ціна – 15,50.

Картопля – 5-6 гривень за 1 кг (на базарі) та 6,75 гривні (у супермаркеті).

Минулого року середня ціна – 3,50-4 гривні за 1 кг.

Морква – 8 гривень за 1 кг на ринку та 9,29 гривні в супермаркеті.

Минулого року – 3-4 гривні за кг.

Цибуля – 10 гривень на базарі, 12 гривень за 1 кг в супермаркеті.

Минулого року – 2,50-4 гривні за кг.

Зелень – 5-7 гривень за 100 грамів на базарі, супермаркет – 12-14 гривень.

Горошок консервований (420 грамів) – 11-13 гривень, 9,95 гривні в супермаркеті.

Минулого року за 500 грамів – 11, 50.

Ковбаса варена – від 49 до 80 гривень за кг на базарі та від 30,80 до 43 гривень за 0,5 кг у супермаркеті.

Минулого року – 73 гривні за кг вищого ґатунку, це «Лікарська».

Майонез – 360 (30% жирності) – від 11,85, а минулого року – 8,55 гривні.

Огірок тепличний – 46-52 гривні за 1 кг на базарі та 46,95-53 гривні за 1 кг у супермаркеті.

Солоні огірки – від 4 гривень за 100 грамів, тобто від 40 гривень за кг на базарі.

Минулого року – 30 гривень за кг.

Тож на «Олів’є», за нашим рецептом, потрібні:

– яйця – 5 штук – від 11,50 гривні, а минулого року це коштувало 7,75 гривні;

– ковбаса – 500 грамів – 25-40 гривень, минулого року – 36,50 грн (середня ціна);

– морква – 1 середнього розміру – 1 гривня, минуло року – 40 копійок;

– цибулина (за бажанням) – 80 копійок-1 гривня, минулого року – 20-40 коп.;

– майонез – 11,85 гривні, минулого року – 8,55 (360 грамів);

– горошок консервований – від 9,95 гривні, минулого року середня ціна –11, 50;

– огірки солоні – 300 грамів – 12 гривень, минулого року – 6-8 гривень;

– картопля – 500 грамів – 2,5 гривні, минулого року – 2 гривні.

Якщо додати зелені, то це ще «плюс» як мінімум 5 гривень.

Слід врахувати, що минулого року ми брали середні ціни, тоді такий салат коштував 76 гривень. Цьогоріч, за мінімальними підрахунками, «Олів’є» обійдеться приблизно 80 гривень.

До слова, найдешевше ігристе вино, яке також є невід’ємним атрибутом цього зимового свята, нині коштує 49 гривень. Мандарини – 27,50-30 гривень на базарі, 29,99 – у супермаркеті. Курка – 50-55 гривень за 1 кг, гуска – 65 гривень. Тобто одна курка вагою 3 кг обійдеться у 150 гривень як мінімум, гуска вагою 4 кг – 260 гривень.

Тож такий доволі скромний новорічний стіл («Олів’є», мандарини, шампанське та курка) цього року забере із гаманця як мінімум 257 гривень 50 копійок.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter