Ціна на газ: вгору чи вниз?

Гроші
Таня Цирульник30 березня 2016 о 09:402951 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Ціна на газ: вгору чи вниз?
Хороша новина: ціна на газ з 1 квітня змінюватися не буде.

Ціна на газ: вгору чи вниз?

Про це днями заявив Володимир Демчишин, міністр енергетики. Під словом «змінюватись» українці звикли вгадувати значення «зростати». Про те, що ціна на газ для населення може навіть падати, чиновники не говорять. Надто фантастично. Хоча факти свідчать, що можливість отримувати дешевший газ є. Особливо у нас, полтавців.

Що каже про газ міністр?

– На сьогодні відсутнє рішення Уряду про зміни цін на газ з 1 квітня. У Меморандумі з МВФ була така домовленість, досягнута минулого року, про те, що потрібно піднімати ціну газу до 75% відсотків від світової чи імпортованої ціни. І на сьогодні такий рівень складає 5 500,00 гривень. Не 10 тисяч, не 7 тисяч, а 5,5 тисячі гривень. Приблизно. Але ще раз повторюю, такого рішення на даний момент немає, – сказав Володимир Демчишин 18 березня під час години запитань до Уряду у Верховній Раді.

Хоча, згідно із вимогами МВФ, підняття ціни мало відбутися уже минулого року, – зазначає Володимир Демчишин. Однак завдяки тривалим перемовинам вдалося розтягнути цей процес на 3-4 роки. Цей факт – відстрочка більшого підвищення ціни – Міненерго ставить собі за заслугу.

Співпраця з Міжнародним валютним фондом (МВФ) для України вкрай необхідна. Адже за рахунок фінансування фонду ми зможемо суттєво оптимізувати, себто зменшити, споживання енергоресурсів.

На думку міністра, без цих інвестицій нам самим неможливо провести «заходи зі стимулювання енергоефективності», на виконання яких потрібно 40-50 мільярдів гривень та 10-15 років.

Він додав, що загальне споживання газу у країні щороку скорочується. Зокрема, минулого року зменшення споживання газу відбулось десь на 13-14 відсотків, на 5 млрд куб. м, якщо порівнювати споживання на контрольованій території 2014 та 2015 року.

Чому ціна на газ така висока?

Ціна на газ: вгору чи вниз?Інфографіка Юлії Деркач за матеріалами Сергія Головнєва

Головний постачальник газу для населення – НАК «Нафтогаз». 2014-го загальні борги НАК «Нафтогаз» складали 10 мільярдів доларів. МВФ вимагає від Уряду, а Яценюк обіцяє до 2017 року зробити підприємство беззбитковим. І це зобов’язання буде виконане, в тому числі й за рахунок населення.

– Якщо у позаминулому році дефіцит НАК «Нафтогаз» був 10 мільярдів доларів, то у минулому – уже 1 мільярд доларів. А цьогоріч НАК «Нафтогаз» вперше стане прибутковим, – заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час години питань до Уряду.

Цьогоріч НАК «Нафтогаз» стане прибутковим. Обіцяної прибутковості досягнуть зокрема завдяки зростанню тарифів для населення. Чому ми так вважаємо – дивітсья інфографіку «Кола» за матеріалами Сергія Головнєва, редактора видання «БізнесЦензор».

Державна компанія "Укргазвидобування" продає газ НАК "Нафтогаз" за заниженими цінами, а НАК прагне потім перепродати його за ринковою ціною для населення щоб закрити дірку в своєму бюджеті.

2015 року зі спожитих 33,8 млрд кубометрів газу на потреби населення та теплокомуненерго пішло 17,2 млрд кубометрів газу.

На придбання 17,2 млрд кубів газу НАК Нафтогаз витратив 56 млрд гривень. Це видно на інфографіці. А продав їх населенню, в тому числі теплокомуненерго за 76 млрд гривен. «Чистий навар» НАКу склав 20 млрд гривень. Таким чином, за рахунок населення, в тому числі й незахищених верств державна монополія НАК «Нафтогаз» отримує надприбутки. Гірку ж пігулку українцям підсолоджують субсидіями.

Попри шалені борги НАК «Нафтогаз», місячні зарплати його менеджерів доходять до сотень тисяч гривень. Зокрема, керівник «Укргазвидобування» Олег Прохоренко потрапив у ЗМІ після того, як нарахував собі зарплату у розмірі майже 1 мільйона гривень на місяць.

Чи є можливість знизити тарифи

Наразі в Україні набрали чинності кілька законів, які мають на меті закріпити установлені в Євросоюзі підходи до організації роботи газового ринку.

Зокрема, з 1 жовтня 2015 року в Україні набрав чинності Закон «Про ринок природного газу», який визнаний одним із найпрогресивніших у Європі.

Найбільші переваги від цього закону матиме населення. Зокрема, українці отримали право вільно обирати собі компанію-постачальника газу. Змінюючи постачальника, повідомляти про це компанію-оператора газорозподільних систем (облгази) не потрібно. Облгази втрачають своє монопольне становище і не можуть більше впливати на вибір постачальника. Як показує досвід найближчих європейських сусідів, наприклад, Словаччини, за рахунок таких переваг в Україні з часом буде сформовано конкурентний ринок компаній-постачальників, які змагатимуться за споживача. Це своєю чергою призведе до зниження ціни на газ.

Також закон передбачає спрощення порядку укладання договору поставки газу для побутових споживачів. У документі прописано, що споживач може поштою надіслати заяву на приєднання до умов конкретного постачальника.

Купувати газ у видобувника або трейдера, або іншого продавця, без «прокладки» НАК «Нафтогаз», яка збільшує його вартість у 4 рази, – звучить нереально. Між тим, енергетична хартія (підписана у Гаазі у травні 2015-го, закон про ринок газу) та ряд інших нормативних актів дозволяють споживачеві купувати газ у будь-якого продавця, який має ліцензію на постачання газу населенню.

Донедавна цю функцію практично 100-відсотково утримували у своїх руках облгази, які є до того ж ще й власниками транспортних мереж – газових труб, по яких блакитне паливо іде до кожного будинку. Щоправда, не пустити по цих трубах інший газ, який споживач захоче купити не в облгазу, а в іншого продавця, облгази не мають права. Існує тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами, сплативши який можна підвести до свого дому газ від будь-якого ліцензованого продавця. Потрібен лише прецедент.

На виконання енергетичної хартії держава забрала у облгазів функцію продажу газу населення. Адже послуги продажу газу і його доставки не можуть виконуватися однією й тією самою компанією. Тож з 1 липня 2015 року кожен облгаз, як дощовий черв’як, поділився на 2 начебто автономні підприємства – облгаз, який займається доставкою газу, та облгаззбут, який продає газ.

Незабаром на ринку таки з’являться конкуренти облгаззбутам, які будуть займатися продажем газу населенню за цінами, нижчими, ніж у облгаззбутів-монополістів. Бо, як свідчить статистика, населення – один із кращих платників, всупереч міфам, які нав’язує той же НАК «Нафтогаз». Купувати газ безпосередньо у видобувника можна буде, щойно вони обзаведуться абонентською мережею для роботи з населенням, яку нині від облгазів успадкували облгаззбути.

Через відсутність абонентської мережі, непрозорість газового ринку та інші чинники приватні видобувники дуже повільно виходять на ринок надання послуг населенню.

Швидше за все, зміни у газорозподільчому ринку почнуться з Полтавської та Харківської областей, де цей видобуток проводиться. Адже у цих областях шлях від газової труби до газової конфорки у квартирі – найкоротший. У цьому випадку питання субсидій для населення просто відпаде, бо вартість газу вираховуватиметься без посередників і ціна на газ формуватиметься за ринковим принципом. А полтавці зможуть розраховувати навіть на нижчу від середньозваженої ціни по Україні, адже транспортні витрати у нашій газовидобувній області найнижчі.

До теми:

Країні – газу, Полтавщині – грошей: облрада знову не видала погоджень на розробку надр

Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та Радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter