День децентралізації у парламенті: що ухвалили і що відклали (інфографіка)

Влада
Ольга Правденко9 вересня 2016 о 09:221332 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 День децентралізації у парламенті: що ухвалили і що відклали (інфографіка)
Депутати так і не розглянули ключових законопроектів, зокрема щодо добровільного приєднання територіальних громад до вже існуючих.

День децентралізації у парламенті: що ухвалили і що відклали (інфографіка)У Верховній Раді не ухвалили ключових законів з децентралізації. Фото з сайту slovoidilo.ua

Учора, 8 вересня, під час сесійного засідання, народні обранці не розглянули законопроекти 4772/4772 щодо механізму приєднання до вже утворених об'єднаних громад. За результатами сигнального голосування законопроекти набирали менше 200 голосів, – про це повідомляє Реанімаційний пакет реформ на своїй сторінці у соцмережі.

Не був винесений на розгляд законопроект 3390, який унеможливлює блокування обласними радами об'єднання громад через відсутність рішень облради щодо Перспективного плану. Ці три законопроекти були принциповими, і саме їх розгляду найбільше очікували мешканці громад. В цілому ухвалили лише один законопроект із пакету щодо децентралізації: №4386-д, який дозволяє зарахувати в бюджети об’єднаних громад оплату за адмінпослуги - реєстрацію речових прав на нерухоме майно, а також реєстрацію юросіб та ФОП. Ще два законопроекти були ухвалені за основу в першому читанні. Перший – №4676, який відкриває можливість об'єднуватися в громаду селам, які знаходяться на межі різних районів. За документ з другого разу проголосували 238 парламентарів, – пише РБК-Україна. Зокрема, проектом закону пропонується передбачити можливість утворення об’єднаних територіальних громад, суб`єктом утворення яких є, зокрема, територіальні громади міст обласного значення без зміни меж районів.

День децентралізації у парламенті: що ухвалили і що відклали (інфографіка)Інфографіка зі сторінки РПР у Фейсбуці

Читайте також: Глобинська ОТГ увійшла до п’ятірки найперспективніших громад країни

Також метою законопроекту є визначення чіткої послідовності дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об`єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів.

Так, документом пропонується внести зміни до статей 7 та 8 закону "Про добровільне об`єднання територіальних громад", доповнивши їх відповідними положеннями, та до Земельного кодексу України з метою узгодження запропонованих до вказаного закону змін.

Другий ухвалений за основу законопроект – №4742, який уточнює статус та повноваження старости села, порядок припинення повноважень, гарантії його діяльності.

Читайте також: 15 % сільських територій на Полтавщині об’єднані в громади.


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter