15 % сільських територій на Полтавщині об’єднані в громади

Суспільство
Ольга Правденко26 липня 2016 о 10:12833 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 15 % сільських територій на Полтавщині об’єднані в громади
Після того, як пройшов об’єднавчий процес, ОТГ отримали значні кошти.

15 % сільських територій на Полтавщині об’єднані в громадиПід час прес-конференції

Приблизно 15 % сільських територій нині об’єднані в громади. Таку інформацію озвучила Ірина Дудка, експерт з децентралізації, консультант з організаційних питань АМУ під час прес-конференції «Децентралізація на Полтавщині: здобутки, хід, проблеми. Старт децентралізаційного марафону».

– 12 ОТГ, які були створені у 2015, уже цьогоріч мають власні бюджети. Ресурси цих громад зросли удвічі: з 94 млн грн. у 2015 до 190 млн грн. – у 2016, – говорить Андрій Пісоцький, перший заступник голови Полтавської ОДА. – Кожна ОТГ почала управляти майном, яке знаходиться на її території. Вони зрозуміли, що кошти, які отримують у свої бюджети повинні якісно використовувати. Тобто проекти, які вони створюють повинні бути спрямовані не на проїдання, а на розвиток інфраструктури, медицини.

Читайте також: 9 об’єднаних громад з’явиться на Полтавщині в цьому році

У 2016 році всі ОТГ країни отримали субвенцію з державного бюджету на розвиток інфраструктури. Для цього громади підготували проекти погоджені на рівні обласної адміністрації та Мінрегіону. Зазначимо, що в цьому році розмір субвенції 1 млрд грн. З них на Полтавщину виділено майже 57 млн.грн, які мають бути використані до кінця поточного року. Таку субвенцію отримали 12 об’єднаних громад нашої області, вибори в яких відбулися восени 2015 року. Розподіл цих коштів між місцевими бюджетами здійснювався виходячи з 2 параметрів: площа ОТГ та кількість населення. Чим більша кількість сільських жителів та площа території, тим більший обсяг субвенції. Варто зауважити, що найбільш вагомою дана підтримка виявилась в сільських об’єднаних громадах.

– Якщо порахувати на 1 жителя сільської місцевості – це 1,2 тисяч гривень, – говорить Інна Іщенко, директор департаменту економічного розвитку ОДА – На сьогодні ОДА надала вже 56 висновків на субвенцію об’єднаним громадам. Це 81 відсоток від тієї загальної суми, яка виділена для Полтавської області.

Як свідчить проведений аналіз найбільш гострими питаннями, які потребують негайного вирішення є:

  • капітальний ремонт доріг – 9 проектів;
  • будівництво та реконструкція мереж водопостачання та водовідведення – 4 проекти;
  • будівництво та реконструкція вуличного електроосвітлення – 10 проектів;
  • реконструкція та капітальний ремонт дитячих садків – 5 проектів, загальноосвітніх шкіл – 4 проекти; закладів охорони здоров’я – 7 проектів; будинків культури – 5 проектів;
  • придбання спецтехніки для комунальної сфери, шкільних автобусів, медичного транспорту – 6 одиниць.

Окрім того громади готували проекти, на реалізацію яких отримали гроші з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Це проекти спрямовані на ремонт доріг, водогонів, придбання шкільних автобусів тощо.

Звичайно, що мешканці ОТГ зіткнулися і з деякими проблемами.

– Багато громад зіткнулися із питанням введення посади реєстраторів, які будуть реєструвати місце проживання у сільській місцевості. Також зіткнулися з проблемою створення ЦНАПів, тому що раніше центри з надання адмінпослуг знаходилися в райдержадміністраціях. Деякі питання виникали щодо передачі майна, написання проектів. Але всі ці питання вирішувалися в процесі становлення ОТГ, у поточному порядку, – розповіла Інна Сергіївна.

Утім є питання вирішити які на рівні обласної влади не можливо. Вони пов’язані із внесенням змін до законодавства.

– За останні півроку Верховна Рада не прийняла жодного нормативно-правового документу, який би стосувався місцевого самоврядування. На самому початку, коли приймався закон «Про добровільне об’єднання громад», він був дуже недосконалим. Потім була внесена частина змін до цього закону та інших нормативно-правових актів. Тож ті громади, які зараз йдуть на об’єднання, не зіткнуться з тими проблемами, які пізнали піонери, – зауважила консультант АМУ.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter