Мамай готовий віддати крісло першого заступника будь-кому аби тільки секретарем була Деркач (оновлено)

Влада
Таня Цирульник18 січня 2016 о 10:442065 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мамай готовий віддати крісло першого заступника будь-кому аби тільки  секретарем була Деркач (оновлено)
У міській раді розпочалася погоджувальна нарада, основне питання якої – призначення нової сесії.

Депутати й мер намагаються визначити дату сесії

Питання надзвичайно гостре, адже у новий рік Полтава увійшла без бюджету та без обраного секретаря міської ради. Нагадаємо, остання сесія відбулася 25 грудня та завершилася перервою у роботі на невизначений термін і вирубаними дверима до кабінету міського голови. Потім, всупереч волі мера, депутати вирішили провести сесію без нього. Вона відбулася 30 грудня.

Міський голова законності цих зборів не визнав, проте й не ветував рішення, які були прийняті депутатами.

Наразі відбувається третя спроба домовитися про нову сесію.Нарада розпочалася з 10-хвилинним запізненням.
З'явились керівники фракцій: Юліан Матвійчук (ВО "Свобода"), Олександр Шамота ("Партія простих людей"), Андрій Матковський ("Солідарність"), Ігор Окіпнюк ("Самопоміч"), Білоножко ("Батьківщина"). Прийшов також мер Олександр Мамай та екс-секретар міської ради Оксана Деркач.

Юліан Матвічук задав питання меру – чому Олександр Мамай не підписав (або не ветував) рішення сесії від 30 грудня, яку депутати наприкінці року провели без нього. Мер відповів, що те зібрання депутатів не визнає, адже воно відбулося без його присутності.

– Для того, щоб відбулася сесія, треба, щоб був присутній міський голова, я звернув увагу на те, що у вас відбулося, – зауважив Мамай.

На що депутат Матковський іронічно в нього запитав:

– А якщо міський голова не хоче працювати?

– Хто чи не хоче працювати – визначить територіальна громада на наступних виборах міського голови, – відрізав Мамай.

У свою чергу міський голова запропонував визначити негайно, коли буде продовження сесії, в якій він оголосив перерву. Для цього, на його думку, усі фракції мають окремо зібратися ще раз і визначитися з датою. Проте Андрій Матковський та Олександр Шамота виступили проти призначення продовження сесії, натомість запропонували зібратися на нову сесію.

Мер Мамай зазначив, що позиція депутатів йому зрозуміла і він не бачить нічого страшного, якщо на продовженні сесії всі ті питання, які розглянули депутати без нього, розглянуть і проголосують ще раз.

Оксана Деркач зауважила, що погоджувальна рада виглядає як перепалка між двома екс-кандидатами у мери – Андрієм Матковським та Олександром Мамаєм, на що Андрій Матковський підколов пані Деркач, що це їй, як екс-секретарю, тільки здається.

Обговорюють також питання бюджету міста. Олександр Мамай пообіцяв, що до середи проект бюджету буде надано представникам фракцій. Депутати зауважили, що Полтава серед небагатьох міст в країні, яка й досі залишається без бюджету.

Наростає ще одна перепалка між мером та Олександром Шамотою. Представник "Партії простих людей" заявив, що мер хоче передати МШЕД (міську шляхово-експлуатаційну дільницю) у приватні руки. Мер у відповідь пригадав слова "хорошого знайомого Юрія Бублика" - про те, що тому, хто найбільше галасує - треба давати найбільше роботи та запропонував представнику громади очолити МШЕД. Олександр Шамота таку пропозицію відкинув, зауваживши, що минулого року мер йому цього не пропонував.

– Начальник МШЕДу Вовк готовий поступитися посадою і стати заступником, тому якщо "Партія простих людей" в особі Шамоти збудувала свою передвиборчу кампанію на критиці МШЕДу, я готовий йому особисто або тій людині, яку він приведе, запропонувати посаду керівника, щоб не виникало більше питань, – додав міський голова.

Також Мамай запевнив, що про передачу міської шляхо-експлуатаційної дільниці в приватні руки не йдеться.

Після закінчення погоджувальної ради міський голова відповів на питання журналістів, підсумувавши:

– Кожна фракція хоче працювати для територіальної громади, це приємно. Якщо в нас буде виходити все, то ми порівну розділимо наші здобутки. якщо ні – то приємно, що не тільки я буду брати на себе відповідальність, – говорить Олександр Мамай. – Подобається це комусь чи ні, але всі знають, що сесію веде міський голова, тому я буду продовжувати другу нашу сесію. Якщо це принципове питання, то переголосуємо і будуть в нас і голови комісій, і секретарі, і члени комісій. Наскільки мені відомо, члени і голови комісій фракціями погоджені, до цього списку в мене зауважень немає. Все це ми обговоримо на сесії і я одразу підпишу рішення, щоб комісії уже в четвер починали працювати над бюджетом.

За словами міського голови, йому не принципово, коли відбудеться наступна сесія, головне, щоб не у вівторок, на Водохреще, бо він обіцяв владиці Федору прийти на свято і скупатися в ополонці з усіма бажаючими.

Також Олександр Мамай зазначив, що його позиція щодо секретаря міської ради залишається незмінною – це повинна бути Оксана Деркач, яка на його думку, і є компромісною кандидатурою. В обмін на підтримку Деркач на посаду секретаря, він готовий представнику будь-якої фракції віддати крісло першого заступника.

– Я готовий віддати якійсь фракції посаду першого заступника, я готовий віддати посаду з блоку економічних питань, потім в нас є начальники управлінь, це теж виконавча влада, – підкреслив мер.

Наступна сесія міської ради ( або продовження попередньої), імовірно, відбудеться в середу, 20 січня.

Ольга Правденко