Сесію Полтавської міськради, яка тривала 6 годин, перенесли (оновлено, фото та відео)

Влада
Юлія Обелець20 січня 2016 о 18:104924 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесію Полтавської міськради, яка тривала 6 годин, перенесли (оновлено, фото та відео)
Слідкуйте на «Коло» за текстовою трансляцією з позачергової другої сесії Полтавської міськради сьомого скликання.

20 січня на сесії, зокрема, повинні обрати секретаря міськради. Нагадаємо, очільник духовної столиці Олександр Мамай готовий віддати крісло першого заступника будь-кому з депутатів,аби тільки секретарем була Деркач.

На продовдення 2 пленарного засідання другої сесії прибуло 39 з 42 депутатів, – повідомляє Тетяна Цирульник з місця події. Цього разу сесію почали без гімну, оскільки це продовження розпочатої ще у грудні 2015 року.Почалась сесії Полтавської міськради: повинні обрати секретаря (оновлюється)Олександр Мамай прибув на сесію. Фото – Тетяни Цирульник

Депутат Шамота відразу просить внести зверення від трьох фракцій. Міський голова говорить: "без проблем".

Слово надали Наталії Харченко від імені жителів гуртожитку, що на провулку Соколова 9. Мешканці хочуть приватизувати гуртожиток. Тому жінка просить внести у порядок денний наступної сесіі питання щодо прийняття гуртожитку до комунальної власності міста з подальшою приватизацією.

10.15. Слово надали голові Конкгресу українських націоналістів. Він звернувся до депутатів, щоб "не брали секретарем ні представника Мамая, ні Матковського, ні представницю злочинноі влади Деркач".

Почалась сесії Полтавської міськради: повинні обрати секретаря (оновлюється)

10.18. Звернулась до депутатів міськради і Людмила Пономаренко, координатор товариства ветеранів АТО. Попросила лопату, щоб розчищати зупинки.

10.21. Слово взяв і Олександр Русін, екс-кандидат на посаду мера Полтави. Запропонував ввести мораторій на видачу земельних ділянок, доки не вирішиться питання з видачею землі атошникам, адже ними написано заяв на землю уже близько 1 тисячі.

10.24. Знову ведуть мову щодо очищення Полтави від снігу. Ростислава Шевченко твердить, що проблема не у відсутності техніки, а у неправильній координаціі роботи комунальників.

10. 27. Слово попросив і активіст Олександр Масюк. Щоправда, зі слів Олекандра Мамая, він на виступ не записувався. Та все таки Масюк виголосив свій меседж. Звернувся до депутата Матковського: "Ви хочете на секретаря, а згадайте дитячу бібліотеку. Нехай бійці АТО, такі як Юліан Матвійчук (депутат від "Свободи", автор) стануть секретарем".

10.30 Хоче виступити і жителька селища Рибці, яка теж не записувалась.

Говорить, що у Рибцях мешкає 7,5 тисяч жителів, а добратися до міста нині неможливо. Два дні немає транспорту. Свою мову перевела на депутата Матковського, за якого Рибці голосували на виборах. Твердить, що свого часу він їм світло провів, проблеми зі сміттям вирішив. Каже, оскільки обрали Мамая, то хочутьо бачити його у Рибцях. ЇЇ виступ переріс у скандал.

10.33. Зі зверненням виступає Михайло Климко: "Нехай матковський скаже, чому в нього прізвизько "половинка"". А згодом почав розповідати про харчування дітей у дитсадку № 13, де, з його слів, дітей годують перловкою, тушкованою капустою і сосисками за 15 гривень.

10.37. Щодо скандальної 12-ї школи виступає депутат Клименко.Твердить, що перевірили факти, які раніше озвучував та викладав у соцмережі активіст Ковальчук. Запевняє, що нічого не підтверилося з того.

Почалась сесії Полтавської міськради: повинні обрати секретаря (оновлюється)Виступ депутата від "Батьківщини" Анатолія Клименка

10.40. Депутати досі не почали розглядати питання порядка денного, адже продовжує виступати громадськість.

10.45. Вслід за депутатом Клименком хочуть виступити і батьки 12-ї школи. Твердять, що у цій школі все добре, ніхто дітей не ображає. Захищають вчителів, яких Василь Ковальчук осквернив на першому засіданні другої сесії, що нині триває. Ковальчука хочуть запитати: "що таке оргії, про які він заявляв". Їх перебив міський голова Олександр Мамай. Він похизувався, що знає, що таке оргії. Це викликало сміх у залі.

Почалась сесія Полтавської міськради: повинні обрати секретаря (оновлюється)

10.50. У правозахисника Василя Ковальчука знайшлись нові факти щодо 12-ї школи. Цього разу він заявив: "вчитель фізвиховання освітнього закладу і його син чинять тиск на педколектив".

10.55. Слово бере депутат Андрій Матковський. Говорить, що минуло 3 місяці після виборів, та нічого не зроблено.

– Полтавців не хвилює, хто буде секретарем, для них важливо, що 2 дні пенсію не возять, що тролейбуси не ходять, – зазначив екс-мер і нині депутат міськради Матковський. – Слід не 30, а 60 одиниць техніки залучати, аби розчистити місто від снігу. Потрібно вводити надзвичайний стан. Нехай міська рада виділить кошти і найме людей на очистку снігу. А ще скажіть мені адресу, в кого я вкрав бізнес, – я усе поверну.

Почувши це, екс-кандидат в мери Геннадій Сікалов вигукнув до Андрія Матковському: "Ти спалив "Коровай".

11. 03. Мамай запропонував Матковському стати його першим заступником.

11.05. Слово бере Геннадій Сікалов:

– Хочу нагадати екс-меру про те, що у 2010 році Ви пропонували ввести надзвичайний стан, коли не змогли справитися зі снігом. А люди не обирали – Матковський чи Мамай, а обирали аптечку чи цукор.

11.07. У залі дуже гамірно.

11.08. Звертається до мера депутат Володимир Печериця («Блок Петра Порошенка «Солідарність»). Радить йому об'їжджати місто. З його слів, у Івонченцях замети. Гопорить: "Чого Ляшко сідає у машину і їздить по селах?".

11.10. Депут Віталій Павлій (теж «Блок Петра Порошенка «Солідарність») доповнює, що у Полтаві є люди, які ходять на роботу пішки з околиць міста, за що проклинають міську владу.

11.12. Депутат Шамота від імені трьох фракцій зачитує зверення: що провели 30 грудня сесію, бо хотіли прийняти програми міста та бюджет. Але рішення депутатів, яких було 23, мер проігнорував. Тож депутати вирішили не наполягати на своіх рішеннях від 30 грудня заради конструктиву.

11.15. Починають зачитувати порядок денний.

До речі, з'явились ще 2 депутати у залі. Отже зараз уже 41 депутат.

11.17. Депутат Шамота відразу пропонує внести питання про зміни до регламенту міської ради. Говорить Мамаю: "Цей регламент для того, щоб ви не тікали з сесіі без дозволу депутатів"

11.19. Юліан Матвійчук ("Свобода") просить внести проект рішення зі створення комісії з благоустрою Полтави.

11.21. Матковський зауважує: "Чому на сесіі порушується регламент і депутати не мають порядку денного?" На що Мамай відповів: "Зараз роздадуть, ми не почали ще сесію".

Друкують порядок денний сесії.

11.24. Мамай зачитав порядок денний. Матковський говорить, що у порядку денному питання поміняли місцям, і цікавиться як за них голосувати.

11.25. Оголосили перерву на 15 хвилин, мер запросив голів фракцій до свого кабінету.

13.17. Перерва закінчилася, вона тривала набагато довше, аніж
планували. Мамай запевняє журналістів, що всі працюватимуть заради громади. Попри те, що перерва закінчилася, сесію поки що не продовжують.

13.23. Оголошують порядок денний, він є не у всіх депутатів. Тому зараз порядок додруковують. Депутати від «Солідарності» вимагають внести до порядку денного питання про обрання першого заступника.

13:24. Порядок денний нарешті прийняли. При цьому Матковський сказав своїм депутатам, голосуйте, і вони підняли руки. Порядок прийняли одноголосно.

За секретаря домовилися голосувати після усіх питань.

13.52. Як і минулої сесії, яка відбувалася без Олександра Мамая, депутати одноголосно прийняли звернення до Президента України, щодо недовіри уряду Арсенія Яценюка.

13.55. Депутати намагаються визначитися, як правильно звільнити заступників міського голови.

14.05. Загалом заступників міського голови звільнили та виконком розпустили. За усі питання щодо депутатських комісій проголосували швидко та одноголосно, адже їх раніше погодили на комісіях.

14.17. «Свободівці» ініціювали створення спеціальної комісії, яка буде опікуватися прибиранням снігу, листя і так далі. Очолить її Вадим Ямщиков. Юрій Кропивко має доповісти комісії, чому не прибирають сніг.

14.23. Олександр Шамота підготував зміни у регламенті сесії. Це робиться для того, щоб той, хто веде раду, не міг оголошувати перерву більше, ніж на дві години. Більшу перерву потрібно погодити з депутатами.

14.31. Не минуло й години після попередньої перерви, як Мамай ініціює перерву перед погодженням нового складу виконкому. Але депутати не погоджуються. Виконком намагаються затвердити у складі 14 чоловік. Троє представники районів, 7 депутатів, міський голова, секретар, заступник і керуючий справами. Врешті вирішили зробити 10 хвилин перерви.

15.48. Анонсована як 10-хвилинна перерва тривала годину. Мер прийшов, але голови фракцій ще радяться. Тим часом громадськість розважається, як хоче. Зокрема, активіст Олександр Масюк сів в секретаріат.

15.55. Сесію продовжили.

16.02. Сесія міськради іде на рекорд, робочий день закінчується, але депутати продовжують працювати. Обговорюють питання про склад виконкому. Мамай запропонував кількість людей в міськвиконкомі 15, депутати пропозицію відхилили і пропонують 19.

16.13. Питання про склад виконкому викликало суперечки. Громадські активісти кричать мерові, що йому час у відставку.

16.16. Матковський хоче голосувати за недовіру міського голови. Особливо палко підтримує цю ініціативу активіст Ігор Головатий.

16.27. Планують зробити перерву перед голосуванням за бюджет. Для того, щоб депутати могли ознайомитися з бюджетом. Проте депутати вимагають обрати виконком.

16.38. Мамай переносить сесію на понеділок, 25 січня, на 10.00, але депутати проти. Вони б’ють по столах і кричать «Голосуйте!».

16.48. Депутати кажуть, що якщо Мамай піде, вони продовжать сесію без нього. Мамай всупереч галасу оголосив про наступне питання. Лідери фракцій вийшли до трибуни, збираються проводити сесію без мера і голосувати за недовіру.

17.00. Мамай каже, що в 17.15 офіційно закінчується його робочий день.

17.30. Голосують за склад виконкому в 19 чоловік.

17.35. Сесію перенесли на понеділок, 25 січня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter