Сесія Полтавської міськради тривала більше п’яти годин (оновлено, відео, фото)

Влада
Надія Труш29 березня 2016 о 09:572743 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської міськради тривала більше п’яти годин (оновлено, відео, фото)
Депутати міськради зібралися на сесію.

Сесія Полтавської міськради: залу заполонили активісти (оновлюється)Сесія Полтавської міськради: залу заполонили активісти. Фото Андрія Іванова

Сьогодні, 29 березня, розпочалася позачергова третя сесія Полтавської міської ради сьомого скликання. На порядку денному 57 питань. Напередодні сесію деякі депутати намагалися перенести, через те, що питань багато, а часу, аби їх вивчити – обмаль.

За годину до початку під стінами міськради зібрався невеликий мітинг – кілька активістів, представники фракцій «Самопоміч», «Свобода». Перші вимагають перенести сесію на іншу дату, інші – зняти з порядку денного земельні питання щодо надання землі на території артскладів і Лазурного.

Традиційно, на засідання сесії намагаються пройти активісти, а їх не пропускають.

У залі виникла штовханина. Один із активістів прийшов із прапором.

Активісти пориваються сісти на місця депутатів, але їх не пропускають. Втім, громадським активістам удалося пройти до трибуни.

Працювати журналістам проблемно – немає Wi-Fi, імовірно, через технічні неполадки. Так само немає і відео-трансляції. Представниця прес-служби підтвердила, що із цим сьогодні технічні проблеми.

10.03. Має офіційно розпочатися сесія, але у залі шум, засідання виконанням державного славня розпочав Антон Фалтинський, очільник полтавської «Самопомочі». Мер Олександр Мамай у залі присутній також. Фалтинський пропонує перенести сесію щонайменше на 20 днів.

10.07. Мер взяв слово, на пропозицію перенести засідання сесії не реагує, оголошує відкритою сесію. Знову лунає гімн.

10.15. Одночасно у мікрофон говорять і мер, і представники громади, які вимагають сесію перенести. Міський голова робив спробу викликати правоохоронців, але це не допомогло домогтися тиші. Секретар міськради Оксана Деркач звертається до преси, аби ті зафіксували порушення роботи сесії.

Сесія Полтавської міськради: залу заполонили активісти (оновлюється, відео)

10.23. Мер дав можливість виступити активістам.

Виступає правозахисник Василь Ковальчук. Він просить присутніх підняти руку, якщо вони не люблять Полтаву. У відповідь – жодної піднятої руки і вигуки «Мамай, піднімай руку!».

10.46. До мікрофона вийшов депутат Олександр Шамота. Він апелює до того, що неприпустимо голосувати за проекти рішень, про які стало відомо за два дні до сесії. Шамота просить не організовувати цирк, а оголосити перерву, зібрати керівників фракцій та погодити за що голосувати, а які питання зняти з порядку денного. Міський голова вперто не бажає переносити засідання на інший день.

10.49. Депутат Юліан Матвійчук говорить про те, що сьогоднішнє засідання сесії дебютне у плані серйозності і важливості питань порядку денного. Такими називає, зокрема, питання №9, 12, 14.14 – ці питання стосуються надання згоди на поділ земельних ділянок та розроблення проектів землеустрою. Сесію назвав «зібраною в свинячий голос».

10.57. Час для виступів громадськості вичерпано.

– Усі земельні ділянки залишаться у власності територіальної громади міста, і у комерційні установи не передаватимуться, – пообіцяв міський голова на закиди Ковальчука і Матвійчука щодо того, що мер збирається нібито надати землю «своїм» забудовника.

№ 9, 10, 11, 14 – зараз депутати голосують за зняття цих питань з порядку денного. Тим часом Антон Фалтинський коментує дії мера, а мер просить правоохоронні органи посприяти тому, аби він не заважав проводити сесію. По суті, засідання сесії зірвано активістами – слова мера ледь чутно серед криків активістів. Депутати голосують під спів гімну, який співають активісти. У залі знову стоїть шум, голосування зірване.

11.10. Міський голова знайшов спосіб «перехитрити» активістів: депутатів викликають поіменно до лічильної комісії, тим часом Шамота вимагає, аби «не гвалтували закон». Мамай заспокоює Шамоту, мовляв, «нормальна сесія, бували і гірші». Підрахунок голосів відбувається під гучні вигуки про порушення закону. Нагадаємо, хочуть зняти питання «Про надання дозволу на розроблення детального плану території кварталу, обмеженого вулицями Миру, Сакко, Громадською та річкою Ворсклою», «Про затвердження детального плану території кварталу, обмеженого вул. Енгельса, Пушкарівською та Артема», «Про надання згоди на розміщення багатоквартальних житлових будинків та дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Половки, 83» тощо.

11.51. Сесія перетворилася на дивне дійство. Трибуна досі заблокована, деякі депутати сидять на своїх місцях і просто розмовляють між собою, а деякі узагалі вийшли із зали засідань.

12.37. Поки вирішували питання щодо лічильної комісії, зокрема, про переобрання голови, мер дав прес-конференцію, пояснив, що керівники комісій і фракцій мали вдосталь часу, щоб ознайомитися із проектами рішень.

12.40. Пропозицію Матвійчука про зняття скандальних земельних питань не підтримали, більшість депутатів проголосували «проти».

12.41. Безкоштовний інтернет у залі засідань з’явився, але він дуже слабий.

Депутати продовжують свою роботу, пан Фалтинський все так же намагається зірвати сесію, йому у цьому допомагають активісти.

Сесію пропонують перенести на 14 квітня, мер не підтримав.

12.44. Намагаються голосувати за затвердження Регламенту роботи сесії. Але знову слова просять громадські активісти, які виносять пропозицію таки перенести сесію. Олександр Мамай незворушний до пропозицій і прохань полтавців. У залі неймовірний галас та суперечка між активістами й депутатами.

Земельні питання хочуть вирішити сьогодні

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів». Згідно із новим законом, земельні торги будуть проводитися відповідно до договору між організатором земельних торгів та їх виконавцем. Фінансування організації та проведення земельних торгів здійснюватиметься організатором земельних торгів або їх виконавцем відповідно до договору, укладеного між ними, у тому числі за рахунок реєстраційних внесків учасників земельних торгів. Документ зараз знаходиться на розгляді і підписі у Президента. Деякі депутати, зокрема, від фракції «Самопомочі», припускають, що міський голова саме через новий закон, який уже незабаром набере чинності, хоче надати дозволи на земельні ділянки уже зараз, поки закон не вступив у дію. Також нагадаємо, з 1 квітня в Україні стартують електронні закупівлі в системі Prozorro.

13.36. Минуло кілька годин, але повноцінно депутати працювати досі не розпочали – Антон Фалтинський продовжує говорити замість міського голови. Жодне питання порядку денного не розглянули. Мер жартує, активісти вимагають перенести сесію – замість продуктивної роботи депутатів у залі панує атмосфера цирку. Сесійна зала перетворилася на майданчик для виступів громадських активістів.

14.02. Депутати після сигналу мера намагаються голосувати за затвердження порядку денного, але це зробити важко. Фалтинський перешкоджає цьому: підставляє до колонки мікрофон, створюючи таким чином специфічний фон.

14.12. Нарешті регламент роботи сесії затвердили.

14.25. Депутати почали розглядати перше питання порядку денного – «Про затвердження звіту про виконання міського бюджету за 2015 рік». Рішення прийняли.

14.34. Вносять зміни до показників міського бюджету на 2016 рік. Рішення прийняли.

Член лічильної комісії Ігор Окіпнюк («Самопоміч») неодноразово заявляв, що голосування відбуваються із порушенням регламенту. У підсумку заявив, що не прийматиме участі у незаконному голосуванні і покинув приміщення. Вслід за ним вийшли і інші члени фракції. Також відсутній у залі депутат Андрій Матковський, який не було від початку засідання.

Будуватимуть «збудований» притулок для собак

14.50. Розглядають питання про надання згоди на розміщення притулку для тварин за адресою Заводська, 1 д. Нагадаємо, він збудований, але на папері. Справа у тому, що міський голова Олександр Мамай обіцяв полтавцям у 2014 році притулок для собак. Але за вказаною адресою його немає. 2014 року на позачерговій 46 сесії Полтавської міськради депутати надали згоду на розміщення притулку для тварин. Відвели йому місце за адресою вулиця Заводська, 1д. Утім, до цього питання знову повернулися. Зелене світло притулку для тварин депутати дали одноголосно – рішення прийняли.

14.58. Депутати надали згоду на поділ земельних ділянок по вулиці Головка, 15, 17 та по вулиці Степового Фронту, 18-28.

15.01. Депутати надали згоду на розміщення багатоквартирного житлового будинку та дозволи розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вулиці Марії Башкирцевої, 31а.

15.21. Дійшли до скандальних земельних питань, ці рішення приймають майже одноголосно. Активістів у залі уже майже немає, залишилися одиниці. Ті депутаті, які ще кілька годин тому бурхливо протестували проти питань №9, 10, 11, 14, зараз не приймають участі у обговоренні.

Прийшла мама загиблого в АТО Олександра Мочалова, мер дав їй слово.

Вона розповідає про свого сина, як шукала його та якою ціною їй вдалося домогтися того, аби Олександра поховали на Алеї героїв. Олександра Мамая звинувачують у тому, що він нібито спекулює прізвищами загиблих героїв, розповідаючи, що повністю оплачував похорони.

Мамай пообіцяв, що першочергово надасть квартири мамам і дружинам полтавців, які загинули у АТО.

Після цього депутат Юліан Матвійчук оголосив, що фракція «Свобода» не буде брати участі у засіданні сесії, члени фракції вийшли з приміщення.

15.46. Мамай заговорив про перерву. Депутати відмовились від неї. Тож продовжать розглядати питання до №20.

16.07. У залі присутній маленький хлопчик. Побачивши його, мер позвав до себе, познайомився і пообіцяв «щось придумати» – вийшов із зали. Повернувся із іграшкою, яку подарував хлопчикові та пообіцяв після сесії сфотографуватися на згадку.

16.10. Затвердили Концепцію розвитку велосипедної інфраструктури міста.

Закрили сесію приблизно о 18.22.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter