У Полтаві депутати повторно зібралися на сесію обласної ради (оновлено)

Влада
Ольга Матвієнко24 вересня 2014 о 08:551927 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві депутати повторно зібралися на сесію обласної ради (оновлено)
​24 вересня відбувається друге засідання 24 сесії Полтавської обласної ради шостого скликання.

У Полтаві депутати повторно зібралися на сесію обласної ради17 вересня сесія розпочалася із виступу представників громадськості. Фото Ольги Матвієнко

17 вересня сесію перенесли чи то через відсутність порозуміння між депутатами, які не розглянули і половини питань порядку денного за чотири години роботи, чи то через зрив роботи через дзвінок про «замінування» приміщень облдержадміністрації та облради.

Робота депутатського корпусу розпочнеться о 10.00. Слідкуйте за розвитком подій на "Коло".

Станом на 10.05 у системі зареєструвалися 70 депутатів. Засідання сесії обласної ради продовжується.

Перед початком розгляду питань порядку денного, від обласної ради вручили нагороду міському голові Хоролу за допомогу армії. Він у своєму місті очолює оргкомітет зі збору допомоги бійцям АТО.

Депутати просять громадськість не зривати сесію і виступити під час розгляду питань у "Різному" (тобто після розгляду усіх основних питань півгодини розглядають ще пропозиції депутатів, громади). Активісти ж наполягають на розгляді питання. Ситуацію намагаються врегулювати Микійчук і Бугайчук.

Активісти не відходять від трибуни, а депутати продовжують роботу і розглядають питання порядку денного.

10.30. Депутати проголосували за переукладення контракту строком на 1 рік із директором підприємства "Полтавафарм" Наталією Стеценко. Нагадаємо, що минулого разу кандидатуру не підтримали через питання до її роботи.

Питання ремонту доріг

10.37. Депутати палко обговорюють 7 питання про внесення змін до питання про перерозподіл коштів на ремонт доріг області. Гроші на ремонт виділялися ще на сесії на початку літа. Тоді міський голова Хоролу, зокрема, домігся 2 мільйонів гривень на капітальний ремонт доріг у місті. Проте депутат Масенко зауважив, що ремонт у місті так і не завершили. Тобто депутати виділяють кошти, а роботи не ведуться. Представник Хоролу в сесійній залі зауважив, що затримка в ремонті відбувається через відсутність підрядників. Частина депутатів за те, щоб гроші на інші райони області таки виділили, оскільки ситуація у Хоролі не повинна впливати на ремонт в інших населених пунктах.

Юрій Кривошеєв виніс пропозицію внести в перелік вулиць і полтавську вулицю Свердлова. Це сумнозвісний "серпантин" на Червоний Шлях, який перекрили взимку 2012 року через зсув. Марченко запропонував підготувати депутатський запит і відправити міському голові, щоб розібратися у ситуації. Загалом депутати проголосували за проект рішення про фінансування ремонту доріг області на суму 2,3 мільйони.

10. 57. Менше ніж за годину депутати проголосували за 12 питань. У залі 74 депутати.

Скандал щодо голосування

11.17. У залі виник невеличкий скандал. Депутат Іван Близнюк проголосував за себе і за депутата Олега Овчаря. Марченко, який головує на сесії, попросив працівників апарату закрити комп'ютери, за якими не працюють депутати.

Газонафтове питання

11.23. Спільне підприємство "Полтавська газонафтова компанія" просить дозвіл на розширення розробки родовища газу в Новосанжарському районі. Зважаючи на те, які останнім часом виникають суперечки навколо "газових" питань, на сесії виступив представник компанії: минулого року вони сплатили 685 мільйонів податків, а цього року плюс до всього - 125 мільйонів гривень сплатять на фінансування військових на Сході країни.

Крім того до місцевих бюджетів Новосанжарського, Машівського та інших районів до кінця року надійде загалом 4,5 мільйонів гривень. Голова Машівської РДА Юлія Середа теж позитивно висловилася про співпрацю компанії та громади. Також Віктор Бугайчук, який учора повернувся із засідання Кабміну, зазначив, що видобування газу у країні є зараз вкрай важливим, адже дефіцит його у країні становить 5,5 мільярдів кубічних метрів. Враховуючи все це, депутати проголосували позитивно за надання дозволу на вивчення та розробку надр "Полтавській газонафтовій компанії".

Але вже другу сесію поспіль депутати не голосують за надання погодження Державній службі геології та надр України на продаж на аукціонах дозволів на геологічне вивчення надр області.

Депутат Бульба просить переголосувати за ці питання, адже неприйняття таких рішень іде врозріз із державною політикою. Особливо у той період, коли у країні є потреба у видобутку енегроносіїв всередині держави.

Три питання по Держслужбі геології та надр України ставлять на переголосування.

11.42. Проводять контрольне голосування, щоб побачити кількість людей у залі. Присутні 66 депутатів.

Скандал довкола свинокомплексу

11.57. Попри дві години роботи, перерву не оголошують і продовжують розгляд питань. Зараз говорять про наболіле - свинокомплекс у Біликах Кобеляцького району "Сільські традиції", який раніше називався "Бєлгранкорм-Полтавщина". Підприємство просить дозвіл на використання підземних вод. Населення Біликів протестує проти цього, адже свинокомплекс побудований і працює із великими порушеннями. Зараз там знаходиться 57 247 тисяч голів тварин. Це, з їх слів, перевищує норму. Громада звинувачує підприємство у забрудненні води та повітря, що вже призвело до підвищення рівня захворювань на астму та легеневі хвороби. Реконструкція підприємства потребує 80-85 мільйонів гривень. Із них за кілька років роботи вкладено лише близько 6 мільйонів. Білицькі активісти вимагають розглянути питання про реконструкцію підприємства.

Цю пропозицію громади пропонує підтримати депутат Шкарбан, або ж взагалі тоді розглядати можливість закриття підприємства.

Володимир Марченко запропонував внести зміни до проекту рішення і надати дозвіл "Сільським традиціям" на 1 місяць і пролонгацією на 11 місяців, якщо рішення сесії підтримають 4 профільні комісії обласної ради.

Директор підприємства вийшов до трибуни із запереченнями. Він говорить, що у підприємства є всі дозволи, а з кінця квітня до сьогодні повністю реконструювали очисні споруди. Скоро їх запустять на повну потужність.

12.44 - розглянули 28 з 35 питань.

12.45. Проводять контрольне голосування перед прийняттям рішення по Біликах. 62 депутатів у залі. Засідання знову хочуть перенести. Проводять перереєстрацію, аби з'ясувати кількість депутатів у залі. Перереєструвалися 55 депутатів

12. 54. Сесію закрили. Проголосували за 27 питань із 35, питання щодо "Сільських традицій" так і не розглянули. Імовірно, питання, які залишились, розглянуть на позачерговій сесії, або ж – на черговій.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter