В облраді розповіли про подальшу долю «Полтавафарм» і плани нового тимчасового директора

Влада
Ольга Матвієнко23 березня 2016 о 15:461606 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В облраді розповіли про подальшу долю «Полтавафарм» і плани нового тимчасового директора
​На сесії обласної ради, до оголошення конкурсу, призначили нового виконуючого обов’язки директора.

В облраді розповіли про подальшу долю «Полтавафарм»Валерій Прядко, виконуючий обов’язки директора «Полтавафарм». Фото Ольги Матвієнко

Сьогодні, 23 березня, в історії із комунальним підприємством обласної ради «Полтавафарм» з’явилася певна конкретика. Після протестів працівників, виступів різних сторін, обговорення у депутатському корпусі, підприємство врешті отримало тимчасового керівника. Його обрали із лав депутатського корпусу. На думку депутатів, поки не проведуть конкурс на заміщення посади, «своя людина» на чолі проблемної установи – єдиний вихід. тим більше, це єдино можливий шлях отримати достовірну інформацію про стан речей на підприємстві. враховуючи те, що самі ж працівники, підбурювані громадськими активістами, вимагаючи вирішити проблему, не допустили депутатську комісію на територію. Із цього приводу голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький навіть дав доручення звернутися до правоохоронних органів.

Працівники підприємства проти рішення обласної ради, як власника комунальної установи, зробити нічого не можуть, але і не залишилися ним задоволені.

– Наші зауваження та пропозиції не врахували. Але обласна рада – власник підприємства, тож будемо працювати далі, – зазначив після сесії Сергій Горбань, заступник директора КП «Полтавафарм».

Нагадаємо, що на посаді підприємства хотіли бачити В'ячеслава Білизного. Але його, за словами представників КП, силою змусили написати заяву про звільнення після кількох місяців на посаді виконуючого обов'язки директора. Спільну мову з Дмитром Майбородою, якого за словами працівників «Полтавафарм», за 15 днів на посаді не бачили жодного разу, не знайшли і вважають ставлеником Олександра Біленького.

Від сьогодні виконуючий обов’язки директора підприємства Валерій Прядко розповів про перші кроки на посаді:

– Зараз їду на підприємство спілкуватися із працівниками. Ви бачили, що сьогодні було багато представників, тож будемо сьогодні із ними продовжувати розмову. Але дуже не хочу, щоб там були посередники, так звані громадські активісти.

Потрібно вирішити і юридичні питання, оскільки Валерій Прядко працює на іншому підприємстві.

– Сьогодні поїду на місце роботи і напишу заяву на звільнення, щоб потім не говорили про конфлікт інтересів. Жодних конфліктів, пов’язаних із моїм попереднім місцем роботи бути не може, адже я не власник компанії, не директор, не тримач акцій, а просто найманий працівник.

19 років Валерій Прядко працював у ТОВ «Фармпланета».

На сесії прозвучала думка, що призначення нового виконуючого обов’язки не потрібне, адже підприємство ці дві місяці може справитися саме. Олександр Біленький, голова Полтавської обласної ради, із таким твердженням не згоден. Призначення нового керівника, тим більше із депутатського корпусу, – на часі.

– Це рішення викристалізувалося із того, що відбувалося із «Полтавафарм» не тільки останні місяці, а й останні кілька років. За цей час із аптечної мережі зникли 52 аптеки. Тільки за останній час колишній виконуючий обов’язки директора Білизний та заступник директора Горбань підписали заяви на відчуження семи аптек у власність територіальних громад кількох сіл. Тобто є соціальна складова комунальних аптек, яку вони декларують, але водночас передають ці аптеки громадам. А що в такому разі може бути, крім створення на їх базі комерційних аптек, – сказав Біленький. – Тож ми задоволені, що депутатський корпус об’єднався навколо однієї кандидатури. Хоча можу сказати, не заздрю Валерію Григоровичу, адже він несе величезну відповідальність і в разі чого під обстріл потрапить і його політична сила.

Валерія Прядка призначили на посаду із однією поправкою до попереднього проекту рішення сесії – замість двох місяців він займатиме посаду до оголошення та проведення конкурсу.

До речі, за словами Прядка, сам він ще не визначився, чи братиме участь у конкурсі на заміщення вакансії директора «Полтавафарм».

Валерій Головко, голова облдержадміністрації, зазначив, що тепер головне визначити, яка ж суть функціонування комунального підприємства:

– Чи це фінансова установа, наповнює обласний бюджет, чи соціальна і тоді бере участь у соціальних програмах, які вкрай необхідні на Полтавщина. Ні того, ні іншого останні роки не відбувалося: гроші до бюджету не надходили, у соціальних програмах жодних «Полтавафарм» участі не брало. Тому тепер задача перетворити підприємство із віртуально приватного у працююче комунальне і почати з чистого листа.

Валерій Прядко зобов’язався найближчим часом надати стратегічний план розвитку підприємства із урахуванням сказаного Валерієм Головком.

– Зобов’язуюся протягом місяця надати план розвитку на найближчі рік-два, із покроковим описом того, що ми хочемо, що потрібно зробити. Для цього залучимо провідних експертів, які працюють у цій галузі на приватних засадах. Адже кожне підприємство, і приватне також, працює за чітким планом і несе ту саму соціальну відповідальність. Умови ведення бізнесу для всіх однакові. Хоча ми зараз стикаємося із перекручуванням фактів по роботі «Полтавафарм». Наприклад, соціальна складова забезпечення інсуліном: ми виділили 20 мільйонів на закупівлю інсуліну через «Полатвафарм», а це 10% капіталообігу установи, – це соціальна складова чи це можливість для підприємства заробити, не витрачаючи зайві кошти на логістику, маючи преференції. А приватний бізнес незадоволений, адже в інших областях забезпечення інсуліном відбувається без комунальних установ.

Валерій Прядко говорить, що зараз не має розуміння структури «Полтавафарм», посадових обов’язків керівників структурних підрозділів, департаментів, яка функція відокремлених підрозділів, як працює мережа аптек, але за місяць обіцяє розібратися і проінформувати про це громадськість.

– Гарантую, «Полтавафарм» тепер буде працювати зовсім інакше, – резюмував Прядко.

Олександр Біленький говорить, що питань багато, зокрема, щодо аргументів, які наводили у сесійній залі представники підприємства й громадські активісти щодо блокування рахунків, кризи із забезпеченням ліками тощо. За його словами, багато зі сказаного не має підґрунтя. Наприклад, за твердженням Віктора Лисака, директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА, інсуліном область забезпечена в повній мірі, програма працює.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter