Відкрилась бюджетна сесія Полтавської обласної ради: текстова трансляція

Влада
Ольга Матвієнко16 січня 2015 о 10:1022123 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відкрилась бюджетна сесія Полтавської обласної ради: текстова трансляція
Сьогодні, 16 січня, депутати прийматимуть бюджет області на 2015 рік.

На порядку денному сьогоднішньої сесії декілька питань. Головні – обласний бюджет на наступний рік і Стратегія розвитку Полтавської області до 2020 року.

Нагадаємо, що саме навколо цього документу на попередній сесії точилася дискусія і питання про розвиток Полтавщини на такий тривалий термін вирішили відкласти. Однією із причин відстрочки стала саме відсутність прийнятого бюджету на 2015 рік та рекомендацій щодо Стратегії від районних громад області.

Сьогодні Стратегію розвитку повинні розглянути одразу після позитивного голосування за бюджет.

Сесію проводить Петро Ворона, який повернувся ло виконання обов'язків голови Полтавської обласної ради після чотирьох місяців служби в зоні АТО.

У залі вирішувати долю головного фінансового документу області зібралось 76 депутатів із 118.

10.12 – 26-у позачергову сесію відкрили.

На початку грамотою нагородили депутата облради Володимира Коваля.

Зараз депутати голосують за порядок денний. Перелік із 5 питань, які анонсували напередодні сесії, доповнили ще кількома. Зокрема про підтримку проекту Світового банку "Поліпшення охорони здоров'я на службі людей" на 2015-2019 роки, кілька депутатських звернень.

10.19. Депутати перейшли до голосування за зміни до бюджету області на 2014 рік. Обговорення у залі немає і депутати проголосували позитивно.

10. 22. Павло Кропивка, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації, розповідає про бюджет області на 2015 рік. Цього року об'єм бюджету становить 3 млрд 679 млн. Основні доходи до бюджету заплановані із оподаткування фізичних осіб, підриємств, рентної плати за користування надрами тошо.

Мінімальна зарплатня

Бюджет, за словами Кропивки, цього року збереже свою соціальну спрямованість. Зокрема, закладений ріст мінімальної заробітної плати в області у січні до 1218 гривень, а до кінця року - до 1378 гривень.

Детальніше про те, як витрачатимуть бюджетні кошти у 2015 році читайте у газеті "Коло" згодом.

Фінансування ЗМІ

Депутата Олександра Масенка зацікавило, на які видання цього року заплановані видатки із обласного бюджету. Павло Кропивка відповів, що фінансуватимуться цього року два видання: комунальне агенство "Новини Полтавщини" і проект "Книга пам'яті".

10.45. – Віктор Скочко зауважив, що він не буде голосувати за бюджет, адже він не отримав запрошення на розгляд бюджету напередодні сесії, бюджет недоопрацьований.

Про очисні споруди

Анатолій Шкарбан розповідає про очисні споруди у Козельщині. Він говорить, що не дивлячись на фінансування із бюджету минулого року, споруди не готові до здачі. Пропонує переглянути готовність об'єктів, профінансованих із обласного бюджету попередніх років, аби в подальшому уникнути додаткових витрат.

Також Шкарбан підняв питання про недобудований протитуберкульозний диспансер. Будівництво у 2014 році практично не проводилося, а цей заклад є вкрай важливим для системи охорони здоров'я області. Валерій Головко зазначив, що у бюджеті перебачені кошти на додаткове фінансування довгобудів у області. Після 20 січня за контролю голови ОДА структурними підрозділами буде складений список довгобудів області, які потрібно закінчити у першу чергу. У лютому цей список винесуть на розгляд наступної сесії.

11.12 Після тривалого обговорення бюджет на 2015 рік затвердили. За проголосували 70 депутатів і 1 проти.

Скандал

11.13 Громадський активіст Андрій Храмов запитав у заступника голови ОДА Олега Пругла про будинок вартістю кілька сотень тисяч доларів і про відношення до нього посадовця. Олег Пругло відповів, що це будинок його матері. На звинувачення у корупції, Олег Пругло сказав:

- Коли я звільнюся з цієї посади, я просто наб'ю вам морду.

Стратегія розвитку області до 2020 року

11.17 Депутати обговорюють Стратегію розвитку області до 2020 року. Лев Жиденко зазначив, що в цілому стратегію підтримує, але в ній потрібно детальніше прописати пункти, які стосуються енергозбереження та енергетичної незалежності області. Зокрема прописати шляхи збільшення використання газу, видобутого на Полтавщині, для забезпечення потреб населення.

Пропозицію Жиденка врахували і депутати проголосували за прийняття Стратегії в цілому.

11.23 Без обговорення депутати проголосували і за наступне питання - про Програму економічного та соціального розвитку на 2015 рік та включення до неї проекту про територіальну оборону на поточний рік.

"Поліпшення охорони здоров'я на службі людей"

11.28 Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров'я, доповідає про Проект Світового банку "Поліпшення охорони здоров'я на службі людей". У цьому проекті прописане використання гранту від Світового банку в 1 млн доларів на реконструкцію закладів здоров'я в області.

12.06.Сесію закрили.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter