Розпочалася сесія Полтавської обласної ради. Текстова онлайн-трансляція

Влада
Ольга Матвієнко19 грудня 2014 о 08:012252 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Розпочалася сесія Полтавської обласної ради. Текстова онлайн-трансляція
В День Святого Миколая депутати обласної ради зібралися на чергову сесію.

Розпочалася сесія Полтавської обласної ради. Текстова онлайн-транслція

19 грудня проходить двадцять п’ята сесія Полтавської обласної ради шостого скликання.

На початок засідання у залі зареєструвався 91 депутат.

Сьогодні на порядку денному близько 50 питань.

Нагадаємо, що минула сесія обласної ради відбувалася у два засідання із мітингом біля трибуни і мінуванням приміщення обласної рад.

Депутати так і не розглянули всі питання, і за два засідання через відсутність діалогу в залі і через те, що через кілька годин роботи у залі залишилась недостатня кількість обранців для голосування.

Сесія почалася Державним гімном та вигуками "Слава Україні!". Також хвилиною мовчання вшанували загиблих у зоні АТО. Полтащина втратила 51 чоловіка за час збройного конфлікту на Сході України.
Сесія традиційно розпочалася зі скандалу. Громадський активіст Андрій Храмов вийшов до трибуни із проханням поставити кілька запитань Петру Вороні, який сьогодні присутній на сесі, як депутат обласної ради.

- По-перше, поясніть, у якості кого Ви тут знаходитесь: як голова обласної ради чи як депутат. Якщо у якості депутата, то займіть місце у залі, а не у президії. По-друге, Ви обіцяли вибачитися перед комісаром Павловим, якщо його вина у закликах до сепаратизму доведена не буде. Вибачення і досі не було, - сказав активіст.

Далі він також запитав щодо кримінальної справи про шахрайство, нібито відкритої проти Петра Ворони. Закликав депутатів переобрати голову обласної ради. Петро Ворона із відповіддю не забарився і теж виступив біля трибуни:

- Відповідно до чинного законодавства, зараз я перебуваю у лавах ЗСУ у складі 79 бригади батальойну "Фенікс". Протягом року за мною зберігається моя посада. Сьогодні я у відпустці, тому присутній на сесії як депутат, і займаю місце у президії відповідно до моєї посади. Щодо полтавського військкомату, то я й досі вважаю, до він не працює належним чином. Я не вважаю себе героєм. Герої - хлопці на передовій, які з металолому намагаються збирати БТРи. І вам я раджу замість того, щоб ходити і паплюжити людей, поїхати разом зі мною і постояти там, де я стою, де справжні чоловіки.

10.30. Депутати голосують за затвердження окремих питань порядку денного. Деякі питання виключили із переліку. Зокрема, це питання про Програму економічного і соціального розвитку області на 2015 рік. Це пов'язано із незатвердженим бюджетом на наступний рік. Також Володимир Марченко, який виконує обов'язки голови облради, запропонував вилучити з порядку денного цілий блок питань по підприємству "Укргазвидобування". Призупинення голосування за надання цьому підприємству дозволів на розробку та дослідження надр пов'язане із формуванням бюджету на 2015 рік, а також укладання із компанією домовленостей про співпрацю у соціальній сфері.

У системі 91 депутат.

Депутат Масенко пропонує розробити план дій із безсистемного відключення елекроенергії у районах області.

10.49. Дмитро Орлов, в.о. директора департаменту економічного розвитку ОДА, розповідає про Стратегію розвитку Полтавської області до 2012 року. На основі цього документа надалі будуть складатися обласні програми для розвитку економіки. Зокрема, основними напрямами в документі є розвиток конкурентноспроможності економіки регіону, розвиток людського капіталу і розвиток сільських терторій.

Цінність для підприємств області у цій стратегії в тому, що вона створює умови, в яких можливе зокрема покращення інвестиційного клімату на Полтавщині. Йдеться у документі і про розвиток у напрямку енергетичної незалежності області, впровадження енергозберігаючих технологій.

Кілька депутатів, зокрема Петро Ворона і Діонісій Каплін, порадили стратегію розглянути, але не ухвалювати. Ворона зазначив, що перед ухваленням документа із ним повинні ознайомитися районні ради та сільські, які потім за ним працюватимуть, і внести свої пропозиції.

Депутат Оніщенко також не підтримує голосування за стратегію, адже ухвалювати такий документ до затвердження бюджету недоцільно.

Пропонують перенести це питання на бюджетну сесію, яка відбудеться у січні.

За перенесення питання не проголосували, але не проголосували і за прийняття Стратегії розвитку на цій сесії.

11.15. Депутати за годину роботи перейшли до розгляду другого питання.

У рамках внесення змін до Переліку природоохоронних заходів з фонду охорони навколишнього середовища Чорнухинському району виділили 350 тисяч на купівлю асенізаційної машини.

Ремонт доріг

11.52. У залі точиться обговорення питання капітального ремонту доріг в області. Депутат Масенко запитує про ті 4 млн гривень, виділені на ремонт центральних вулиць у Хоролі. Сергій Марчишинець, директор Департаменту інфраструктури, звітує, що кошти були освоєні в повному обсязі і ремонт завершений. Усього в області на 2014 рік був запланований ремонт 1600 об'єктів.

12.16. Депутати проголосували за оголошення 2015 року роком Василя Симоненка.

Зокрема, цього року Лубенська райрада виділяє 87 тисяч гривень на ремонт батьківської хати у рідному селі поета. Проектна документація вже готова, а ремонт почнуть навесні.

12.23. Рішенням депутатів: два села у Полтавському районі - Гринівка і Бречківка - об'єднані в одне.

Деякі питання Марченко ставить на переголосування. Депутати працюють більше двох годин, але на перерву іти відмовилися. Проте видно, що багато депутатів із зали вийшли.

12.25 Депутати постановили створення тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань перевірки фінансово-господарської діяльності "Полтаватеплоенерго" і "Полтававодоканал". Головою комісії обрали Володимира Марченка, заступником - Валерія Пархоменка.

Про видобуток сланцевого газу

12.30. Депутати підійшли до розгляду блоку питань, їх 16, які стосуються надання погодження Державній службі геології та надр на продаж дозволів на розрозбку надр, зокрема видобуток сланцевого газу в різних районах області. Ці питання не отримують підтримки депутатів протягом кількох сесій. Володимир Марченко під час вересневої сесії вже пояснював небажання депутатів голосувати за такі погодження. Цього разу депутати так само голосують проти надання погоджень Державній службі геології та надр.

Про "Сільські традиції"

12.48. Депутати проголосували за надання дозволу на видобуток підземних питних вод підприємству "Сільські традиції". Суперечки навколо цієї свиноферми точаться декілька місяців. Проте Володимир Марченко зазначив, що нині між підприємством і громадою села Білики Кобеляцього району укладена соціальна угода, а підприємство виконує зобов'язання із модернізації вентиляціних систем та очисних споруд.

Звернення

13.18 Депутати проголосували за два звернення до ВР, Президента і Кабміну. Одне із низ до Міністерства екології та природних ресурсів щодо змін порядку надання дозволів на розробку надр. У зверненні зокрема йдеться про збільшення надходження додаткових 10% від видобування у бюджет розвитку області. Зараз це лише 3% від видобутку.

13.34. Сьогодні в Полтавській області почнуть діяти нові графіки відключення електроенергії. Про це повідомив представник Полтаваобленерго Олег Романчук. Тепер разове відключення світла буде тривати не більше двох годин.

13.52. Звернення уряду щодо ситуації, в якій опинилися громадяни України, які взяли кредити в іноземній валюті, депутати не підтримали. Причина - вдсутність у залі кворуму

Та депутати все одно напрявлять звернення про кредити, адже це питання вимагає нагального вирішення.

На цьому питання порядку денного вичерпані.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter