Як «Укргазвидобування» у народ сходило

Влада
Таня Цирульник31 серпня 2016 о 14:371986 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як «Укргазвидобування» у народ сходило
Сісти за круглий стіл з громадськістю та полтавськими депутатами спробувало ПАТ «Укргазвидобування».

Як «Укргазвидобування» у народ сходилоКруглий стіл провели у приміщенні полтавської облдержадміністрації. "Востаннє" - як заявив один з полтавських депутатів. Фото надано прес-службою облдержадміністрації.

30 серпня влада й громада зібралися для обговорення нарощення видобутку вуглеводнів, в тому числі шляхом гідророзривів пластів (ГРП), і дотримання при цьому екологічного законодавства.

Як «Укргазвидобування» у народ сходилоОлександр Романюк, виконавчий директор ПАТ "Укргазвидобування" та Даніель Валк (Полтавська газонафтова компанія)

Неофіційно ж метою зустрічі можна назвати «усмирення непокірних бояр» – громаду та депутатів обласної ради, які блокують рішення про видачу спецдозволів УГВ – ситуація для державної компанії незвична. Та й плани в УГВ – о-го-го: на наступну «п'ятирічку» – даєш буріння аж 300 нових свердловин! Тому вже наступного року на Полтавщині хочуть отримати до 30 ділянок. Для цього потрібен дозвіл обласної ради. І якщо у інших областях, за словами Олександра Романюка, виконавчого директора ПАТ УГВ, проблем з депутатами немає, то на Полтавщині обранці не поспішають іти назустріч видобувникам.

– Полтавська облрада нам двічі відмовила у наданні нових ділянок на пошуково-розвідувальні роботи. Тому ми зі службою держгеології та надр приїхали розказати депутатам та пояснити громадськості, чим займається УГВ і що це означає для Полтавщини та країни.

Спецдозволи, які не дають УГВ полтавські депутати, на думку Олександра Романюка, не потрібні нікому, крім державної компанії.

– Приватні компанії не дуже біжать по спецдозволи на розвідку, бо геологічний ризик – найдорожчий. І зараз, у поточних економічних умовах, не всі вони готові на себе цей ризик узяти. Приватники більш зацікавлені у ліцензіях на площі, де розвідка була проведена, – сказав Олександр Романюк журналісту «Коло».

Атмосферу за круглим столом намагалися тримати невимушеною і респектабельною.

Її не псували навіть присутність «спортсменів» у залі засідань, які так і не змогли визначитися, яку ж громаду вони представляють.

Як «Укргазвидобування» у народ сходило"Представники громадськості" спортивної статури стежили за порядком і зникли за годину до кінця круглого столу.

Не зважали київські чиновники й на прохання полтавських депутатів та громадськості задавати уточнювальні питання по ходу роботи – відповідали, що місце для питань – наприкінці круглого столу, через 2 години. А поки ж – слухайте доповідачів, які розказували про досягнення УГВ, американський досвід, жартували, показували фокуси з рідиною для гідророзриву пласта.

Дослухати до кінця специфічний лекторій, досить складний для сприйняття пересічному громадянину, змогли далеко не всі. Та й не доповіді слухати сюди люди прийшли, а питання задавати. Проте боротись з бажанням УГВ розповісти про свої плани та гідророзрив пласта було неможливо і вставити п’ять копійок мали шанс лише ті, хто дочекався кінця.

Як «Укргазвидобування» у народ сходилоВтримати аудиторію не вдалось. До кінця засідання забитий людьми зал спорожнів

Високі гості, мабуть, і самі забули, для чого прийшли сюди. Метою зібрання мало стати саме налагодження співпраці з місцевою громадою та переконування людей у привабливості державної компанії. Своєю ж поведінкою чиновники продемонстрували людям всі «переваги» роботи з державною структурою: питання й нагальні потреби – почекають, спочатку – ми, потім – ви, обговорення – у кулуарах (ініціатори заходу періодично залишали приміщення, як обмовився Андрій Пісоцький, заступник губернатора – для обговорення ситуації у коридорах).

Коли полтавцям нарешті надали слово, у напівпорожньому залі заговорили про насущні проблеми мешканців сіл: дороги, екологію, фінансові відрахування місцевим громадам на розвиток шкіл, лікарень. Про особливості гідророзриву пласта ніхто так і не запитав. Зате цікавило громадськість, як в УГВ покарають винних за екологічне лихо у Сенчі.

У відповідь почули – «ви тільки вимагаєте від нас, а що ви можете запропонувати УГВ крім землі?» та «а навіщо вам гроші?»

Про те, що власний газ непотрібний, ніхто не заявляв, усі сторони висловили розуміння питання енергонезалежності.

Протистояння інтересів газовидобувників та людей триває роками. І даний захід мав стати першим кроком назустріч одне одному. Але для реалізації прекрасної цілі, на жаль, були обрані хибні засоби, тож достукатись до громади не вдалось. Натомість дійство перетворилось у демонстрацію сили державної компанії та вказування на місце представникам на місцях.

Як «Укргазвидобування» у народ сходилоОльга Белькова, нардеп, Андрій Закревський, модератор, та Андрій Пісоцький, заступник губернатора

Ефективність таких методів роботи покаже найближча сесія обласної ради, на якій підніматимуть питання про спецдозволи для УГВ. Проте уже зараз можна прогнозувати, що принаймні кілька партій голосувати за видачу спецдозволів УГВ не захочуть. Лідер «Рідного міста» Олександр Удовіченко покинув зал засідань після того, як йому не дали задати питання, а Анатолій Ханко, представник «Свободи» прямо заявив, що після цієї зустрічі голосувати за УГВ у нього бажання немає.

До теми: Атракціон небаченої щедрості: держава безкоштовно роздала 16 спецдозволів на надра

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter