Атракціон небаченої щедрості: держава безкоштовно роздала 16 спецдозволів на надра

Політика
Таня Цирульник26 серпня 2016 о 13:182075 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Атракціон небаченої щедрості: держава безкоштовно роздала 16 спецдозволів на надра
16 спецдозволів на користування надрами безкоштовно і без жодного конкурсу отримало у серпні ПАТ «Укргазвидобування».

Атракціон небаченої щедрості: держава безкоштовно роздала 16 спецдозволів на надра

Рішення Комісії з питань надрокористування Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр схвалив та назвав таким, що «пройшло непоміченим для багатьох пересічних громадян, хоча насправді заслуговує уваги». То що ж українці не помітили?

Що відбулося?

У серпні 2016 року ПАТ «Укргазвидобування» отримало 16 спецдозволів на користування надрами, дію ще 4 було продовжено.

2 серпня ПАТ «Укргазвидобування» отримало 7 спецдозволів на користування надрами протягом 20 років – повідомляє державна служба геології та надр.

Мова йде про:

– Лесківсько-Мягківську площу (Харківська область)

– Західно-Волохівську площу (Харківська область)

– Сеньківську площу (Харківська область)

– Волохівське родовище (Харківська область)

– Дубаневицьке родовище (Львівська область)

– Південно-Буцівську площу (Львівська область)

– Жденієвську площу (Закарпатська область)

Також продовжили дію 4 спецдозволів на:

– Герсіванівську площу(Харківська область)

– Північно-Скворцівську (Харківська область)

– Південно-Коломатську площу (Харківська область)

– Східно-Довгівське родовище (Львівська область)

Внесли зміни до спецдозволу на видобування Садковицького родовища (Львівська область).

17 серпня ПАТ «Укргазвидобування» отримало ще 9 нових спецдозволів на користування надрами.

На 10 років у використання комісія з питань надрокористування виділила:

– Колонтаївську площу (Харківська область)

– Морозівсько-Савинську площу (Харківська область)

– Східно-Хрестищенську площу (Харківська область)

– Південно-Василенківську площу (Харківська область)

– Тимченківсько-Біляївську площу (Харківська область)

– Приштокову площу (Харківська область)

– Ілемківсько-Лолинську площу (Івано-Франківська область)

– Попаснянсько-Самаринську площу (Дніпропетровська область)

– Мусієнківське родовище (Дніпропетровська область)

– Ми вважаємо, що оперативний підхід Держгеонадр до збільшення спецдозволів для ПАТ «Укргазвидобування» (УГВ) сприятиме збільшенню видобутку газу в країні, а значить наблизить нашу державу до енергетичної незалежності, – прокоментував результати засідання Комісії Микола Бояркін, керівник Держгеонадр та заявив про плани збільшити видобуток вуглеводнів на 35 % до 2020 року.

Також керівник Держгеонадр повідомив, що рішення ці приймалися у терміновому режимі, комісію з питань надрокористування збирали у одноденний термін.

Видача спецдозволів – досвід попередників

На думку Володимира Гройсмана, саме видача цих дозволів дозволить наростити власний видобуток газу. Адже за 7 років – з 2007 по 2013, коли Прем’єрами були Янукович, Тимошенко і Азаров, був виданий лише 1 спецдозвіл.

Згадують цю епоху і в НАК «Нафтогазі»:

– На початку 2000-х УГВ отримувала багато нових спецдозволів і багато бурила. Але з 2007 року почався період «стабільності і покращення» і до 2014 року УГВ втримала лише один новий спецдозвіл (ще 3 спочатку дали, потім – забрали).

Але чиновники забули сказати, що спецдозволи у часи «стабільності і покращення» таки видавались, і не один, як заявляють у НАК «Нафтогазі», а десятками!

Причому робилось це майже за тим самим сценарієм – тобто без жодного аукціону.

Так, у період з 2011 по 2013 роки тільки Полтавська обласна рада «по дзвінку» погодила видачу ТОВ «Голден Деррік» (фірма, підконтрольна тогочасному міністру енергетики Едуарду Ставицькому) 28 спецдозволів на користування надрами. До сьогоднішнього дня жодна з цих перспективних площ не стала родовищем. Майже 6 років тривали і тривають перепродажі, судові тяжби і ділянки простоюють, пошукові роботи не проводяться, газ відповідно – так не з’явився.

Досвід «попередників», попри всю його критику, повторила нинішня влада – коли у серпні 2016 у короткий термін без жодних аукціонів віддала ПАТ «Укргазвидобування» (яке входить до холдингу НАК «Нафтогаз») 16 спецдозволів...

У «Нафтогазі» радіють за свою «доньку» – мовляв, тепер вдасться втримати обсяги видобування від падіння та навіть наростити їх і не залежати від імпортного газу.

Такий простий швидкий і дешевий спосіб отримувати у користування «народні надра» існував давно. Він прописаний у знаменітій постанові 615 Кабміну, в яку щороку вносіться правки в залежності від владних розкладів.

(Постанова Кабінету міністрів Про порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, п.13)

без проведення аукціону дозвіл надається у разі… геологічного вивчення, дослідно-промислової розробки та видобування корисних копалин акціонерними товариствами, 100 відсотків акцій яких належать державі, та суб’єктами ринку природного газу, на яких для забезпечення загальносуспільних інтересів згідно із законом покладено виконання спеціальних обов’язків на ринку природного газу та у статутному капіталі яких не менш як 100 відсотків акцій належать господарському товариству, єдиним акціонером якого є держава)

Що криється за термінами «загальносуспільні інтереси» та «спеціальні обов’язки» зрозуміти важко, але те, що акціонерні компанії зі 100-відсотковим державним капіталом можуть заходити на ринок без вхідного квитка, тобто не купуючи площу на аукціоні прописано дуже чітко.

Чому ж держава надала такі преференціі своїм компаніям?

1. Можливо, державне підприємство має надсучасне обладнання і проведе дослідно-промислову розробку родовищ швидше і якісніше ніж приватні компанії?

2. Можливо, ПАТ «Укргазвидобування» більш сумлінно виконує взяті на себе обов’язки по соціальним договорам з місцевими громадами і вкладає кошти в інфраструктуру територій?

3. Можливо, в ПАТ «Укргазвидобування» усі роботи проводяться з суворішим дотриманням екологічних та санітарних норм?

4. І нарешті: можливо, газ від ПАТ «Укргазвидобування» дешевший за той, що добувають приватники? І саме це якраз і є отим загадковим виконанням «загальносуспільних інтересів» та «спеціальних обов’язків»

Питання ці, на жаль, риторичні.

Якщо держава віддає абсолютно безкоштовно дуже дороге з точки зору ринкової економіки «народне майно» «народній» компанії ПАТ «Укргазвидобування», то наступним кроком має бути зниження тарифів для «народу» до собівартості блакитного палива.

Саме цим пояснювали нам попередники наявність цієї шпарини у Постанові 615 і намагались тримати «соціальну ціну» на газ для населення близько 1 грн (якщо ще хтось пам’ятає). Так, це було збитково для основного продавця НАК «Нафтогаз», але на ті часи влада Януковича використовувала низьку ціну як важель впливу на електорат – мовляв: ось вам низькі тарифи – любіть і шануйте нашу стабільність…

Нова ж влада пішла на непопулярні але вимушені кроки, які назвала ринковим підходом до ціноутворення – і підняла тарифи на все, що тільки можна. Наразі маємо ціну на газ для населення 7,8 грн за м. куб….

Сказали А – кажіть і Б!

Ринок – значить ринок.

А отже: геть монополії; єдині правила – для всіх; конкуренція – якість – конкурентна ціна!

Але наразі маємо поки що зворотній процес – перекривається кисень для приватних видобувників, які могли б швидше за державних підняти видобуток і знизити ціну, натомість вибудовується монополія в особі ПАТ «Укргазвидобування», яка більше схожа на звичайний господарський суб’єкт з захмарними зарплатими топ менеджерів по типу російського ГАЗПРОМА….

Газові «розборки» держави – хто наступний?

Полтавський газовий слід

На Полтавщині спроби «Укргазвидобування» отримати ліцензії «нахаляву» поки що розбиваються об депутатський корпус. Народні обранці нині блокують практично усі питання по видачі спецдозволів по користуванню надрами – байдуже, для державного підприємства чи для приватної компанії. Блокують, бо вимагають встановлення єдиних правил гри? Якщо подивитись на ці дії з точки зору наведення ладу у питанні видачі спецдозволів на розробку газових родовищ – то ініціатива, безперечно позитивна.

Але, з іншого боку, помітні спроби полтавських чиновників перехопити залишки газової імперії опального нардепа Олександра Онищенка, який видобував газ в області згідно угод спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». У ПАТ «Укргазвидобування» заявили про розірвання цих угод у найкоротші терміни як таких що наносять збиток компанії та державі. Діяльність спільних діяльностей зупинена (даруйте за тавтологію – примітка авт.), Оніщенко оголошено у розшук. А полтавські чиновники пропонують свій вихід з ситуації – договори про спільну діяльність не треба розривати, краще змінити у них фігурантів.

Зокрема, Андрій Пісоцький, голова Полтавської обласної організації партії «Солідарність», перебуваючи у статусі в.о голови облдержадміністрації, підписав та направив Володимиру Гройсману листа №01-13/1208. У листі він просить Прем’єр-міністра підтримати ініціативу «конверсії» (з латинської – обмін, заміна – авт.) есдешок з ПАТ «УГВ» в Угоду по розподілу продукції (УРП).

«Інвестор-оператор УРП буде відбиратися за конкурсом і має здійснити 100 % фінансування затвердженої урядом програми пошуку та видобування вуглеводнів» – ідеться у листі.

Іншими словами – фірми Олександра Онищенка потрібно прибрати з угод про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», але саму схему варто залишити.

Атракціон небаченої щедрості: держава безкоштовно роздала 16 спецдозволів на надраАндрій Пісоцький (зліва) під час візиту Олега Прохоренка до Полтави. Голова Полтавської ОДА підписує меморандум про співпрацю з УГВ

До теми: Нафтогазове безробіття на Полтавщині

Яскравим прикладом конкурсних відборів на державному рівні уже стало рішення про передачу найбільшої в країні площі для пошуків так званого сланцевого газу (Донецька та Харківська області) невідомій голандській фірмі Yuzgas B.V.

Фірма, зареєстрована у червні 2016 року зі статутним капіталом у 1 тисячу євро зайняла місце корпорації Royal Dutch Shell, яка планувала вкласти у розробку родовища більше 500 мільйонів доларів, але покинула проект у 2015 році.

За те, щоб віддати родовище, запаси газу на якому, за даними геологів, можуть становити 2 трлн кубометрів, невідомій фірмі Yuzgas B.V, проголосували 5 з 8 членів комітету, який приймав рішення про передачу родовища. Усі вони належать до президенської гілки влади. Зокрема, за те, щоб віддати родовище голандській фірмі виступили: Ігор Насалик, міністр енергетики та вугільної промисловості; Олег Жижко, заступник директора департаменту стратегії розвитку ПЕК та інвестиційної політики Міненерго; Юрій Бровченко, заступник міністра економічного розвитку та нардепи Анатолій Матвієнко і Андрій Лопушанський.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter