Юрій Бублик, нардеп, який йде на компроміси. Інтерв'ю

Інтерв'ю
Надія Труш15 березня 2015 о 17:362902 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Юрій Бублик, нардеп, який йде на компроміси. Інтерв'ю
12 березня народний депутат Юрій Бублик в редакції „Кола” розповів про депутатську діяльність, бездіяльність мера Полтави

Також у редакції мова йшла про два чи не найвідоміші за останній кілька тижнів скандали міста - про ректора техуніверситету та будівництво нових будинків у Полтаві.

Відео можна переглянути за цим посиланням.

Юрій Бублик і Надія Кучер. фото Андрія Іванова

До теми: Юрій Бублик: теперешній ректор ПНТУ не має права очолювати виш

– Розкажіть, будь ласка, що зробили за час роботи народним депутатом?

– Ідучи на вибори, ми, свободівці, не обіцяли виборцям золотих гір і молочних рік. Не є прямим обов’язком депутата будувати дитмайданчики, ставити лавки, латати ями на дорогах. Основне завдання народного депутата – контролювати дотримання конституційних праві свобод громадянських. Реалізовуємо це через мережу громадських приймалень. Основний обов’язок – писати якісні закони, обговорювати з суспільством, лобіювати їх у Верховній Раді. Якщо депутат-мажоритарник йде у владу і говорить, що уже завтра прийме закони, від яких буде щастя, це брехня. Закон потребує 226 голосів. У своїй роботі я командний гравець, належу до ВО "Свобода", в цій політичній силі з 2010 року і залишати не планую. Тому що на сьогодні більш проукраїнської націоналістичної сили на теренах України немає. Щодо конкретизації, то ми у Верховній Раду восьмого скликання зі своїми побратимами прийшли із великим багажем, було напрацьовано до півтисячі законопроектів. Маю 30 помічників. Четверо працюють на платній основі, решта 26 працюють виключно на громадських засадах. По кількості законопроектів: зареєстрували далеко за сто законопроектів. Один із законопроектів, який я не так давно захищав на комітеті, це закон про обов'язковість використання української мови, здача іспиту з української мови кожного держслужбовця. В комітет законопроект пройшов, сподіваюся, набере необхідну кількість голосів. Один із законопроектів, який пройшов у першому читанні – закон України про безперешкодний доступ до громадян до водойм на території України. Ми знаємо зараз проблему Києва, Полтави, через які течуть великі річки... Можновладці покупляли земельні ділянки і пообгороджували, люди не можуть добратися ні до річки, ні до ставка. У відповідності до цього закону, власники тих огорож будуть змушені за свій кошт прибрати ті огорожі. В разі відмови – штрафи чи суд.

– Що можете сказати про конкретні справи на благо Полтавської області?

– Для Полтавщини нічого не робиться персонально. Робиться все для України загалом. Тому що Україна стоїть набагато вище інтересів містечкових, ми так підходимо до виконання своїх обов’язків.

– Але берете участь у громадському житті Полтави.

– Це не діяльність народного депутата. Звичайно, беремо активну участь у поваленні Ленінів, установленні пам’ятників Шевченку, у допомозі фронту. Співпрацюємо з Полтавським батальйоном небайдужих, майже кожного тижня намагаємося укомплектувати чергову партію допомоги на Схід. І самі туди потрапити, щоб підтримати хлопців. Звичайно, це потребує фінансів.

– Звідки берете фінанси?

– Велика подяка полтавському бізнесу. Хоча останнім часом вони від мене уже ховаються. Кажуть, Юрко, ти уже дістав. Ще будучи ковалівським сільським головою, коли той чи інший бізнесмен приїздив до мене для вирішення своїх приватних інтересів, завжди намагався знайти баланс між його інтересами і громади. Дивився, якщо на великому мерседесі приїздив прохач, то орієнтувався: у дитсадку він поміняє 5 вікон на склопакети, якщо на меншому мерсі – значить три. Принцип бартера.

– Чи думали про те, щоб не лише допомагати армії фінансово, а піти на службу в АТО?

– Завжди готовий. Але на сьогодні маю статус народного депутата, відповідно до законодавства, народних депутатів не призивають. Якщо ж повістка прийде, без відмазок Юрко буде на фронті.

Полтавського Леніна примусять працювати для фронту

Щодо пам’ятника Леніну у Полтаві. Зараз на цьому місці знаходиться монумент героям Небесної сотні. Голова Леніна довгий час знаходилася у офісі Свободи...

– Голова то трофей. Решта – на зберіганні. За це відповідальний владика Федір. Йдуть перемовини, щоб здати його на металобрухт, а вирученні кошти спрямувати на допомогу фронту. Таке започаткували в Гадячі, зараз подібну акцію проводять у Лохвиці.

Лубни теж готують свого Леніна попрацювати на благо України..

– Так, але Ленін Леніну – різниця. Один всередині пустий, відповідно там металу мало, в іншого більше металу і можна більше грошей вторгувати. Щодо полтавського Леніна, спершу хотіли вилити з нього дзвони, та експертиза показала, що метал, з якого зроблений Ленін, не не відповідає характеристикам металу, який потрібен для дзвонів. Хочемо здати його на металобрухт, виручені кошти підуть на допомогу фронту.

– Чи збираєтеся зайнятися оформлення офіційного статусу монументу героям Небесної сотні?

– На жаль, не маємо міського голови. Інакше ці питання давно б були вирішені. Тому досі юридично за документами це ще пам’ятник Леніна. Щодо увіковічнення героїв Небесної сотні, уже мав честь бути на відкритті монументів і меморіальчиків у селищах і містах на території України. У Полтаві є мистетське товариство, поети, художники, вони генерували чудову ідею. Схиляються до того, аби це була не лише надгробна плита, де люди залишають квіти, а має нести в собі філософське навантаження.

Ваші слова про відсутність міського голови у місті. Рік тому представники партії, до якої Ви належите, під стінами міськради вимагали відставки Мамая. Вимоги не закінчилися успіхом. Чому?

– Як народний депутат, подавав постанову про проведення позачергових виборів у Полтаві, Сергій Каплін також робив це. Але ситуація така: Верховна Рада дивиться на цю постанову з юридичної позиції. Щоб відсторонити Мамая від посади мера, потрібно: притягнення до кримінальної відповідальності, добровільна відставка, смерть, не дай Боже, і ще ряд складових, яких зараз не маємо. Тому постанова могла б мати наступний хід і розгляд у комітеті і внесення на розгляд до сесійної зали, за умови, аби була порушена кримінальна справа, і в судовому порядку було доведено провину міського голови. На жаль, рішення суду немає. Мамаю потрібно або щось зробити для громади міста, або скласти повноваження і йти додому. Маю на руках багато матеріалів із рахункової палати, фінансового управління, які перевіряли діяльність Мамая. Там є багато речей, за які можна б було притягувати міського голову до відповідальності. Щодо своїх звернень до правоохоронних органів і прокуратури скажу так: віз і нині там. Результату не бачу. Що тому причиною – не відомо. Або якісь домовленості, або не допрацювання, або байдужість.

Питання про відставку ректора. Чи не буде ситуація схожою на вимоги відставки мера?

– Результат буде переможний, тому що Мамай по своїх висловлюваннях відстає від пана Онищенка у гарному розумінні цього слова. Ті речі, які робив Онищенко за час свого керівництва – виганяв студентів на мітинги, Антимайдн, змушував знімати державні прапори під час Революції гідності, учасників Майдану називав негарними словами, бурно реагував на привітання "Слава Україні" – після такого ця людина не має права очолювати вищий навчальний заклад. Проблема, яка склалася у техуніверситеті – це уже давно не проблема міста, а всієї України. Аби це був приватний заклад, я б порекомендував викладачам і студтам написати заяви і піти звідти.

– Але у нашій державі не так просто знайти роботу. Зокрема, освітянам.

– Свобода дорожча за будь-яку роботу і статус. Якби я мав такий підхід, то ще бувши сільським головою, міг би дати земельну ділянку прокурору, міліціонеру, що робив мій попередник. Мовчав би, коли громадську землю дерибанили районна і обласна влада. Аби "ліг під систему", то давно б побудував собі дім, а так досі живу у приймах.

Юрій Бублик готується стати дідусем

– Живете у Ковалівці чи у Полтаві?

– Основне місце проживання у Ковалівці. Винаймаємо у Полтаві на Котляревського трикімнатну квартиру. У ній живу з дружиною і троє донечок. Ще зять у нас є, старша донька вагітна, скоро дідусем буду.

Про гроші, дороги і сміття

– Є твердження, що "Свободу" фінансували кримінальні авторитети. Чому після цього не залишили лави партії?

– Тому що більш націоналістичної партії нема. Аби була ще якась, більш радикальна, прогресивна, щоб було з чого вибирати, можливо якісь сумніви і були б. Не помиляється той, хто нічого не робить. Щодо фінансування, то з великого рахунку, якщо на сьогоді постане питання про будівництво школи, дитсадка, дороги, я готовий співпрацювати з комуністами, анархістами, екс-регіоналами. Мені без різниці з ким. Головне результат – буде дорога, буде дитсадок, буде школа. По завершенню роботи я потисну їм руки і скажу "дякую за співпрацю". Якщо в цих умовах хтось мені пропонує певну суму грошей для того, щоб я міг працювати як народний депутат України, не відмовляюся, повірте мені. Треба бути дурним, щоб від грошей відмовлятися. Але якщо береш гроші і виконуєш їхні доручення, тобто перестаєш служити українській громаді, то це погано. Інша справа взяти гроші, використати їх на благо України.

– Розкажіть про ситуацію з дорогою на Макухівці, яку ви бралися будувати. Коли закінчить будівництво? І як складається вирішення проблеми з сміттєзвалищем?

– Щодо дороги у Макухівці: там був пісок, коли я був сільським головою, за клопотанням територіальної громади було ухвалено рішення, що цю дорогу слід відсипати. Дорога була відсипана, б/в щебенем, офіційно придбаним на залізниці. Був офіційно укладений договір на відсип щебня. Звичайно, щебінь це дещо незручно, але є дорога, по якій можна проїхати і автобус не застряє, як було раніше. Якщо люди сподівалися, що засипавши щебенем дорога буде асфальтована, то вони глибоко помилялися, тому що навіть в обласному центрі з обласним бюджетом, знаємо окраїни, де немає асфальтованих доріг. Щодо міського сміттєзвалища, то займаємося відведенням земельної ділянки. На території Ковалівської сільради ухвалено рішення щодо виділення 16 га під будівництво сміттєпереробного заводу. У липні цього року Полтавську область мають включити у програму на поточний рік і робота щодо сміттєзвалища продовжиться. Хотілося б тісної співпраці з міським головою, обласною адміністрацією і облрадою.

– Прокоментуйте звинувачення у бік вашого однопартійця Віктора Бугайчука, якому інкримінують зловживання службовим становищем.

– Не готовий коментувати, не володію ситуацією на 100%. Суд розставить усі крапки над "і". Але Бугайчук не корупціонер, повірте, це заможна людина.

– Чи може народний депутат приймати гроші у приватної структури,а потім лобіювати її інтереси у конфлікті з громадою?

– Ні, не може. Гроші брати можна, але треба стояти на захисті інтересів держави і громади. Кожного дня до мене звертаються підприємці різного рангу для вирішення власних бізнесових проблем. Поряд з тим звертаються люди за допомогою на лікування чи на реалізацію соціальних проектів в інтересах нашої громади. Коли до мене звертається якийсь бізнес...Розкажу на прикладі. До мене звернулася жінка, яка окрім своїх діток, має прийомних. Їй потрібен ремонт будинку. Я звернувся до забудовників. Один з понеділка почне роботи, інший допоможе будматеріалами. Гадаю, я стану хрещеним батьком, а вас запрошу на входини. Мета – не голос цієї жінки отримати, йдучи на вибори, а те, що мати виховає повноцінних громадян України. Держава їй не допоможе, тому треба допомогти. Моя заробітна плата не дозволяє це зробити, тому вимушений залучати певні ресурси для реалізації соціальних проектів. Від травня місяця до сьогодні через мене пройшло більше 5 мільйонів гривень благодійної допомоги для фронту. У мене немає таких ресурсів, це не мої гроші, а полтавської громади. Приємно чути подяку. Нещодавно телефонує кума з Ковалівки і каже: приходив мій брат і дякував тобі, Васильовичу, за машину. Я спочатку не зрозумів, за яку. Та за ту, мовляв, що ти для фронту передав. Хлопці останні вискочили на цій машині з Дебальцевого, коли виходили з котла. ось в такі моменти розумієш, що твоя робота не даремна і ти врятував не одне життя. Від усіх готовий брати гроші. Хто хоче використати розумно свої гроші – звертайтеся до Бублика, я розкажу як це зробити

Про "Полтавтрансбуд" і участь у міських виборах

– Вам „закидають” співпрацю з будівельною компанією "Полтавтрансбуд" і з паном Ландарем. Нібито, за підтримку вам подарували квартиру.

– На жаль, цього не трапилось, було б дуже непогано, аби подарували. П’ятий десяток пішов, а не маю свого житла. Соромно за свою родину і за себе. Співпрацюю з багатьма будівельними організаціями. У конфліктну ситуацію, яка виникла на Леваді, я втрутився, щоб дійти компромісу. Громадський діяч Сергій Чередніченко стає не на захист, а у позицію, якою перешкоджає діяльності будівельній компанії "Полтаватрансбуд". Використовує для цього територіальну громаду, "накрутивши" її. "Полтаватрансбуд" – це підприємство, яке дає робочі місця, платить податки, побудувало у місті багато будівель.

– Незаконного будівництва за "Полтаватрансбудом" не спостерігається?

– Якщо мова про Леваду, на О.Бідного, то підприємство оформило усі документи, у відповідності до норм чинного законодавства. Якщо йти по букві закону, то це вони можуть ставити огорожу, викликати міліцію і вести будівництво. Але вони усвідомлюють, що виник конфлікт, в тому числі "Полтаватрансбуд" винен у виникненні цього конфлікті, тому що громадські слухання проводилися кулуарно, а не на об’єкті, де планується будівництво. Хоча протокольно вони були. Розуміють, що йти в прямий конфлікт недоречно. До мене зверталися й ті, хто проти будівництва, і "Полтаватрансбуд". Два будинки це велике будівельне навантаження на цю ділянку. Я запропонував відмовитися від одного будинку, побудувати один. Але за умови, що на цей будинок піде велике соціальне навантаження. А саме: має бути дитячий майданчик, два спортивних майданчика, також передбачили у проекті 4 альтанки, З майданчиками для барбекю. Крім того, там буде фонтанчик, доріжки, лавки, освітлення ліхтарне. Тобто буде повноцінний парк на зразок Сонячного. Це і є компроміс. "Зарубати" діяльність "Полтаватрансбуду" не можна. Ту ділянку вони оформляли два роки, витратили не одну сотню тисяч гривень. Хто від цього виграє? Ніхто. Коли я показав людям нові креслення, закидали про дорогу, вона там тісна. Поставили умови забудовнику з 5 м до 8 розширити. Він іде на ці пропозиції. Але цим усім має займатися не депутат Бублик, а мер Мамай. Він, даючи дозвіл на забудову, несе відповідальність чи були громадські слухання і в якому форматі.

– Чи бачите себе на посаді мера Полтави?

– Маю такі амбіції, участь у виборах буду брати. Волею-неволею став політиком. А політик зобов’язаний брати участь у всіх виборчих процесах.

– Скільки приймалень відкрили у нашій області, в інших містах і скільки приймалень працює зокрема у 145 окрузі? (це округ, на якому у виборах переміг Бублик – прим.)

– На 145 виборчому окрузі в перший місяць запрацювало 14 громадських приймалень, одна з них пересувна. Найбільш якісно працює центральна, де працюють юристи і всі спеціалісти, які опрацьовують депутатські звернення. На території області діють у Пирятині, Миргороді, Лубнах, Кременчуці, Карлівці. Готується до відкриття приймальня у Кобеляках. Усі там працюють на громадських засадах, і це великий плюс.

– На місці згорівшого павільйона по вул. Жовтневій активісти "Свободи" організували акцію блокування будівництва кондитерської. Що примусило змінити погляд на забудову і зняти блокування?

– Цим займалися мої хлопці-свободівці Юліан, Химич. Вони зараз в зоні АТО. Подробиць забудови достеменно не знаю.

– Чому пішли на домовленість із міністром МВС Арсеном Аваковим, який призначив Іллю Киву на посаду командира батальйона "Полтавщина"?

– Щодо батальйону "Полтава". Чув не один позитивний відгук і слова подяки від бійців цього батальйону за те, що ми зберегли батальйон і не дали втрутитися в нього Киві й не розвалили його на "Полтавщину", "Мирний". Після перемовин у міністерстві, як бачите, Іллі Киви немає у батальйоні "Полтава" і не буде на Полтавщині, поки я живий. Те, що у нас продаються посади, це факт. Не може людина, яка має судимість, відразу стати майором, а зараз уже підполковником.

- Є твердження, цілком може бути повернення Киви у Полтаву уже на посаді головного міліціонера нашої області..

- Так, є такі чутки і вони не безпідставні. Він має великі амбіції очолити міліцію Полтавщини. Але рядовий склад і офіцери всі як один сказали: складемо зброю і уповноваження і жоден міліціонер не вийде наступного дня після призначення Киви на посаду на службу.

– Яка ситуація зараз із школою №12 на Червоному Шляху?

- Там працюють гуртки, наскільки мені відомо. Повноцінно школа не відновлена. Все залежить від міського голови. Якщо ж міська влада цього не хоче, то хоч головою об стінку бийся, а результату не буде.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter