Чому не варто засмагати людям з будь-яким типом шкіри

Корисне
Ольга Правденко26 червня 2014 о 17:314371 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чому не варто засмагати людям з будь-яким типом шкіри
Влітку, коли на вулиці спека, наша шкіра особливо чутлива до сонячних променів. Навіть не тривале перебування на сонці може призводити до багатьох проблем.

Чому не варто засмагати людям з будь-яким типом шкіримедико-діагностичний центр "Медея"

Про найпоширеніші проблеми шкіри в літній період розповів Роман Свиридюк, заступник головного лікаря медико-діагностичного центру «Медея», лікар-дерматовенеролог 1 категорії.

Найчастіше влітку люди стикаються такими проблемами шкіри:

– сонячні опіки;

– алергія на фрукти та цвіт рослин;

– сонячна алергія.

Надмірні Сонячні ванни призводять до появи зайвих родимок на шкірі

Дослідження лікарів-дерматовенерологів довели, що надмірне перебування на сонці – шкідливо для організму! Звісно, всі одразу згадують про вітамін Д, який особливо корисний для дітей, бо формує правильний ріст кісток, сприяє відкладенню кальцію, регулює мінеральний обмін та позитивно впливає на шкіру. Побутує міф, що найбільше його надходить в організм із сонячними променями.

– Насправді в достатній кількості вітамін Д надходить в організм разом з продуктами, які людина споживає щодня, – наголосив Роман Свиридюк.

Найбільше його вершковому маслі, сирому яєчному жовтку, печінці тріски та інших риб, ікрі, сирові, грибах, петрушці та кропиві.

Надмірна кількість родимок, які з’являються під впливом сонця, може призвести до меланоми – ракової пухлини на поверхні шкіри. Коли не видалити, то її метастази можуть проникати в інші органи.

Вчені провели дослід: якщо дитина до 15 років хоча б раз згорала на сонці, то вірогідність того, що вона захворіє на меланому в подальшому житті значно зростає. Практично кожен, хоч б раз отримував сонячні опіки. Тож дивуватися тому, що меланома вражає багатьох людей не варто. Звісно, ніхто в цьому не винен, бо раніше був інший підхід до цього питання, та й сама медицина була іншою нині вона має більше можливостей.

Чому не варто засмагати людям з будь-яким типом шкіриРоман Свиридюк, лікар дерматовенеролог

– Бажано раз на рік перевіряти родимі плями. І якщо людина відчуває і бачить, що родимка збільшилася,почала боліти, свербіти, лущитися чи змінювати колір або форму, необхідно одразу звертатися до спеціаліста. Набагато легше працювати із захворюванням на початковій стадії, ніж в запущеній, – каже Роман Свиридюк.

Засмага шкідлива для всіх, незалежно від типу шкіри

Нині лікарі взагалі не рекомендують засмагати, незалежно від типу шкіри. Більше того засмага, стверджує Роман Свиридюк – це легкий опік шкіри отриманий на сонці. Хоча ще 10 років тому говорили про користь засмаги, а дерматовенерологи навіть записували людей до солярію. Зараз же думка лікарів кардинально змінилася. За цей час було проведено багато досліджень, які довели, що засмага в соляріях несе набагато менше користі для організму, ніж вважалося раніше. Тим більше нинішня екологія та умови життя, виснажена атмосфера, активність сонця посилює сонячне випромінювання, негативно впливає на шкіру.

– Ми настійливо рекомендуємо людям якомога менше засмагати на сонці, уникати прямого сонячного проміння. Навіть на пляжі найкраще перебувати в тіні і в пору, коли сонце не активне – з 7 до 11години вранці та з 16-17 до 19 години ввечері. Це найоптимальніший варіант, – каже Роман Володимирович.

Раніше лікарі говорили, що час проведений на сонці, повинен залежати від фототипу шкіри. Нині ці поради практично втратили актуальність. Люди зі світлою шкірою, світлим чи рудим волоссям, голубими або зеленими очима взагалі не повинні засмагати. Володарі смаглявої шкіри і темного волосся можуть перебувати трохи довше на сонці.

Надмірну чутливість до сонячного проміння мають:

– люди зі світлим волоссям і шкірою (блондини або руді) та з ластовинням;

– люди, шкіра яких швидко отримує опік або зовсім не загоряє;

– ті, хто має велику кількість бородавок і родимих плям (більше 20 родимих плям);

– немовлята, діти і люди похилого віку;

– люди, яким доводиться (через характер роботи або захоплення) перебувати тривалий час на сонці.

– любителі підводного плавання, водних лиж, плавання та інших видів спорту, так як у них зазвичай мокра шкіра, і вона отримує більш інтенсивне випромінювання через відображення сонячних променів від поверхні води;

– люди, котрі приймають ліки, які підвищують чутливість шкіри до сонячних променів;

– особи, яким пересаджені різні органи і які постійно приймають ліки, що пригнічують імунну систему (для профілактики відторгнення пересадженого органа);

– Люди, в сім’ї яких були випадки захворювання раком шкіри.

Слід пам’ятати, люди, що народилися з темною шкірою, не застраховані від раку шкіри.

Шкоду наносять шкірі солярії. У Європі нині взагалі заборонено відвідувати їх неповнолітнім без дозволу батьків.

– У соляріях дуже важливо вчасно міняти дороговартісні лампи. Давайте будемо реалістами: у багатьох салонах та клініках, їх або змінюють невчасно, або взагалі не змінюють, – прокоментував лікар.

Ще одна актуальна проблема шкіри влітку – алергія на сонце, фрукти, цвіт рослин. Шкіра – це лакмусовий папірець того з чим стикається організм, бо вона – це перший рубіж захисту.

Сонячна алергія виникає після тривалого перебування на сонці. З’являється висип на шкірі, який може провокувати дерматичний або атопічний дерматит.

Пам’ятайте, якщо ви поїхали відпочивати на море, сонце позитивно впливати на шкіру та інші органи може лише в комплексі із насиченим мікроелементами морським повітрям та водою.

Перевірте стан своєї шкіри у медичному центрі «Медея», який знаходиться за адресою: вулиця Куйбишева, 24-Б. Телефони для довідок: (05322) 7-22-61, 69-16-70, (099) 608-71-91.

Читайте також про боротьбу з пігментними плямами