На Полтавщині відходи з побутовою хімією можуть потрапити в річку Сула

Надзвичайні події
Юлія Обелець21 червня 2016 о 16:2223921 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині відходи з побутовою хімією можуть потрапити в річку Сула
Для уникнення екологічної катастрофи планують отримати допомогу від міжнародних фондів розвитку місцевих громад.

На Полтавщині відходи з побутовою хімією можуть потрапити в річку СулаНа Полтавщині відходи з побутовою хімією можуть потрапити в річку Сула. Фото – з сайту Полтавської облради

Очисні споруди, які обслуговують село Засулля Лубенського району, за свій багаторічний термін експлуатації, фактично втратили здатність очищати. Представник Засульської сільради Олександр Сірик пояснив, що відколи збанкрутувало місцеве бурякогосподарство, яке фактично обслуговувало і лагодило систему, очисні споруди зводяться до кількох басейнів з відстоювання зливів. Про це повідомляє прес-служба Полтавської обласної влади.

- Тим часом система обслуговує 5700 мешканців Засулля. А це ж не лише природні відходи, а і надлишки побутової хімії, які потрапляють на ці очисні споруди, які фактично не працюють. А за кілька десятків метрів звідси - Сула, і є великий ризик потрапляння відходів у річку, - розповідає Олександр Сірик.

Вирішення екологічно проблеми лежить, традиційно, у фінансовій площині. Лише на розробку проекту реконструкції потрібно 140 тисяч гривен.

– І цю проблему потрібно вирішувати терміново, із залученням усіх джерел фінансуванн, - цитують голову Полтавської обласної ради Олександра Біленького, який перевірив стан очисних споруд села Засулля під час свого робочого візиту до Лубенського району.

- У вирішенні цієї проблеми, як ніколи, стануть у нагоді кошти міжнародних фондів розвитку місцевих громад - DESPRO, GIZ, NEFKO - з якими у обласній раді налагоджені тісні партнерські стосунки,- додав він.

Та виявилось — місцеві громади мало що знають про фонди міжнародної допомоги, і майже нічого не знають про можливості, які дасть участь у конкурсах цих організацій. Цю проблему має вирішити обласний ресурсний центр, який, за співпраці з міжнародними фондами, планують організувати на Полтавщині.

Нагадаємо, на Полтавщині двоє жінок загинуло на території очисних споруд