У Комсомольську двох дітей врятували з пожежі завдяки псу і небайдужій сусідці

Надзвичайні події
Юлія Обелець1 березня 2016 о 15:541251 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Комсомольську двох дітей врятували з пожежі завдяки псу і небайдужій сусідці
Жінка прокинулась від запаху диму і від того, що пес намагався стягти її з ліжка – виявляється пала квартира сусідів на поверх вище.

25 лютого у місті Комсомольськ під час гасіння пожежі в квартирі вогнеборці врятували двох малолітніх дітей: 3-річну Кіру та 6-річну Лізу. Дівчинки знаходились в критичному стані.

– За врятоване життя дітей, перш за все, треба дякувати сусідці Оксані Костенко, яка проживає поверхом нижче (на 4 поверсі), – повідомляє Світлана Рибалко, речниця ГУ ДСНС області. – Посеред ночі жінка прокинулася від запаху диму, а ще від того, що її домашній улюбленець – песик (порада пекінес) намагався стягти господарку із ліжка. Спочатку жінка подумала, що загорання виникло у неї в квартирі, але після повного обстеження зрозуміла – горить квартира по-сусідству. Коли Оксана виглянула із вікна, то побачила у вікні верхньої квартири відкрите полум’я. Жінка миттю зателефонувала до Служби порятунку «101» та повідомила рятувальників про пожежу.У Комсомольську двох дітей врятували з пожежі завдяки псу і небайдужій сусідціПожежа сталась у квартирі, що на 5-му поверсі. Фото – ГУ ДСНС області

Дзвінок про пожежу надійшов до вогнеборців о 02.27. По прибуттю на місце події стало відомо, що пожежа виникла на кухні 2-кімнатної квартири на 5-му поверсі.

–Нам повідомили, що у квартирі знаходяться мати та двоє дітей, тож відразу по прибуттю ми піднялися на п’ятий поверх і я за допомогою лома зірвав двері із петель, – згадує начальник караулу Олександр Лісний. – Це зайняло декілька секунд. У квартирі майже нічого не було видно через сильне задимлення, кухню повністю охопило полум’я.

Коли рятувальники зайшли до квартири, то відразу кинулися на пошуки людей. В одній із кімнат вони знайшли молодшу дівчинку Кіру. Вона лежала на ліжку непритомна – один з пожежників виніс дитину із палаючої квартири, а інші – продовжили пошуки.

Старшу дівчинку знайшли у сусідній кімнаті на дивані.

– Дитина була у критичному стані, – далі розказує Олександр Лісний. – Із рота йшла піна. Я швидко виніс її на сходовий майданчик, передав до рук сусідів і повернувся гасити пожежу.

Вже пізніше у розмові Олександр згадував, як шукав навпомацки дітей і серце із грудей вистрибувало від думки, що можуть не встигнути. Тоді він навіть пригадав, як під час навчань у виші викладачі наголошували, що діти під час пожежі можуть ховатися і під ліжком, і в шафі… тож дуже переживав, що на пошуки може піти занадто багато часу.

У Комсомольську двох дітей врятували з пожежі завдяки псу і небайдужій сусідціПожежники, що врятували життя дівчаткам (з ліва на право Лісний Олександр, Панасенко Микола, Троцький Андрій)

Нетвереза мати дівчаток залишала увімкнену плиту і пішла в магазин серед ночі

Осередок пожежі виявили поблизу газової плити, тож рятувальники припускають, що причиною пожежі могла стати залишена їжа на запаленій конфорці. Нині проводить слідство стосовно усіх обставин пожежі.

Рятувальники ще раз оглянули все помешкання, але дорослих в квартирі не знайшли. Виявляється, що батько дітей у цю ніч працював на зміні, а мати поклала дітей спати та пішла із дому.

– Під час перевірки правоохоронці встановили, що 38-річна мама в стані алкогольного сп’яніння вийшла в магазин та лишила дітей самих , – повідомили в обласній поліції.

Враховуючи, що це не перший випадок неналежного виконання батьківських обов’язків жінкою, яка до того ж перебуває на обліку в поліції, правоохоронці збирають матеріали про притягнення її до адміністративної відповідальності та позбавлення батьківських прав.

Дівчаток відразу госпіталізували до реанімаційного відділення з попереднім діагнозом отруєння продуктами горіння. Лікарі зазначили, що вони були у надзвичайно тяжкому стані. Обох дітей після реанімації перевели до дитячого відділення. У шестирічної Єлизавети через значне отруєння сталося запалення легенів. Але їх життю вже нічого не загрожує.

Біля них постійно знаходиться їхня мама, щоправда, прийшла вона до них на третій день після тієї страшної ночі.

За матеріалами ГУ ДСНС та поліції області.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter