Студенти та викладачі архітектурного факультету мітингують проти ректора техуніверситету

Новини
Ольга Правденко24 грудня 2014 о 14:093532 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Студенти та викладачі архітектурного факультету мітингують проти ректора техуніверситету
Сьогодні, 24 грудня, трохи більше сотні студентів і викладачів архітектурного факультету ПолтНТУ, мітингували проти ректора та проректорів свого вишу.

Студенти та викладачі архітектурного факультету мітингували проти ректора техуніверситету

Нагадаємо, з університету звільнили 12 викладачів, також ходять чутки про можливе об’єднання архітектурного та будівельного факультетів. Така ситуація не влаштовує ні студентів, ні викладачів.

За словами викладачів, які вийшли на мітинг, об’єднання двох факультетів може призвести до скорочення кількості викладачів та студентів, а також до обмеження бюджетних місць.

Підтримати мітингувальників прийшли громадські активісти та навіть викладачі із інших вишів міста, щоправда вони не захотіли представлятися. Тож разом було близько двох сотень протестувальників.

Мітингувальники зібралися в центрі, біля пам’ятника Слави, звідти вирушили до міської прокуратури, щоб подати колективне звернення, аби там розібралися в ситуації, а вже потім – до центрального корпусу вишу з вимогою зустрітися з ректором Володимиром Онищенком.

Дорогою до міської прокуратури вигукували, як уже національні гасла: «Слава Україні», «Смерть ворогам» тощо, так і ті, які придумали проти ректора, наприклад: «Онищенка – на нари, тоді підемо на пари», «Ні, свавіллю в ПНТУ».

– Я одна із викладачів, яку звільняють 27 грудня цього року. Ні письмово, ні усно мені та моїм колегам не пояснили причину звільнення, тож невідомо, чому нам не хочуть подовжувати термін строкового трудового договору, – говорить Нато Мікеладзе, асистент кафедри образотворчого мистецтва архітектурного факультету. – Взагалі незрозуміло, чого нас взяли на роботу тільки на 4 місяці, бо навантаження на нас на кафедрі розраховано на рік.

Крім того двох активних студентів, які беруть участь в мітингу і виступають проти ректора, вже «зрізали» зі стипендії: поставили двійки на екзамені, і це при тому, що одна зі студенток отримувала Президентську стипендію.

Ініціатори акції – не одна особа, а група активних викладачів та студентів.

– Такі утиски викладачів та студентів почалися ще з часів Революції Гідності, тоді записували студентів та викладачів, які протестували проти влади. Потім ми підтримали викладача Артура Арояна, якого також звільнили. Все це не подобалося керівництву вишу, – каже Нато Мікеладзе.

На дії ректора викладачі скаржилися і в МОН, і в профспілки. Проте у Міністерстві освіти та науки України відповіли, що порушень у діях ректора не знайшли. Відповідь від профспілок ще не надійшла.

Не хочуть, щоб звільняли їхніх викладачів і студенти архітектурного факультету.

– Ми виступаємо за збереження архітектурного факультету, ми цінуємо своїх викладачів, справжніх професіоналів і хотіли б, щоб вони й надалі в нас викладали, – розповіла Надія, першокурсниця.

Протестувальники вимагали, щоб ректор університету Володимир Онищенко написав заяву на звільнення за власним бажанням та публічно вибачився перед викладачами. Також вимагали звільнення першого проректора Богдана Коробка.

Ініціативну групу викладачів – Нато Мікеладзе, Святослава Келим-Золотайка, Марину Герасименко та Маргариту Антонець у міській прокуратурі прийняв перший заступник прокурора Руслан Кривоніс. Вони вимагали перевірити законність дій ректора технічного університету Володимира Онищенка та законність їхнього звільнення, також передали звернення викладачів та студентів заступнику прокурора.

– Щодо незаконного звільнення викладачів, то поновитися на роботі можна виключно через суд. Щодо звільнення ректора, то це може зробити лише його роботодавець – МОН, прокуратура на це впливу не має, – зазначив Руслан Кривоніс.

Нині мітинг під стінами ПолНТУ триває, ректор Володимир Онищенко так і не з’явився перед студентами та викладачами.

Якщо ситуація не вирішиться в Полтаві, люди будуть їхати мітингувати до Києва.

ДОВІДКОВО Архітектурний факультет існує у виші вже понад 40
років, це один з найстаріших факультетів в університеті. Попит на випускників цього факультету завжди був серед роботодавців. Багато випускників працюють, як в Україні, так і за кордоном.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter