Бюджетний комітет Верховної Ради вирішив дати грошей на ПТУ

Освіта
Надія Труш2 лютого 2016 о 18:441430 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Бюджетний комітет Верховної Ради вирішив дати грошей на ПТУ
Бюджетний комітет Верховної Ради погодив фінансування профтехосвіти.

бюджетна комісіяФото profspilka.kiev.ua

Сьогодні, 2 лютого, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Про це на сторінці у соціальній мережі повідомив член бюджетного комітету, народний депутат від Полтавської області Костянтин Іщейкін.

Бюджетний комітет прийняв рішення виділити необхідні кошти на професійно-технічну освіту.

– Бюджетний комітет на позачерговому засіданні підтримав зміни до Бюджету в частині фінансування профтехосвіти, за основу і в цілому. Я підтримую цей законопроект, тому що профтехосвіта готує робітничі кадри, інколи зовсім рідкісних спеціальностей, а також там чимало учнів і студентів з малозабезпечених родин. До речі, чимало успішних людей у свій час навчалися в ПТУ. Наприклад, продюсер Юрій Нікітін з відзнакою закінчив Київське профтехучилище за спеціальністю «Кравець верхнього чоловічого одягу». Перший його бізнес – швацький, теж був досить успішним. Тому не варто зневажати галуззю профтехосвіти. Якщо законопроекти підтримає решта депутатів у залі, держава виділить додаткову субвенцію містам обласного значення і обласним центрам – 1 млрд 875 млн гривень. Такі міста як, наприклад, Гадяч, отримають допомогу у вирішенні цієї проблеми, – повідомив нардеп.

Нагадаємо, в новому бюджеті уряд позбавив фінансування профтехосвіти за рахунок коштів державного бюджету, переклавши його на плечі місцевих бюджетів. Власне, саме через це директор Департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Євгеній Ленський звільнився. Він негативно говорив про нововведення влади, мовляв, ПТУ загрожує мало не закриття. Врешті Комітет з питань бюджету ВР вирішив спрямувати необхідні кошти на профосвіту. Це сталося після масового мітингу викладачів, майстрів виробничого навчання, членів батьківських та профспілкових комітетів з усієї України, який відбувся 29 січня під стінами Кабміну та Верховної Ради.

Про проблемне питання профтехосвіти говорили і на сесії Полтавської обласної ради. Євген Холод, перший заступник голови Полтавської облради підкреслив, що профтехосвіта області переживатиме не найкращі часи, якщо фінансування перекладуть на плечі місцевого бюджету.

– Ми бачимо, що цього року забрали 200 млн грн фінансування профтехучилищ, і ми зараз будемо про це говорити. Ми вже мовчимо про те, що минулого року у нас забрали головних платників податків і вони тепер платять Києву, – говорив Холод. – Ми зараз говоримо про пільгові перевезення, на які потрібно близько 1,5 млн грн, але звідки ми їх візьмемо – із резервного фонду. У нас є 10 депутатів у Верховній Раді, які повинні піднімати питання змін до бюджету і по субвенціях в тому числі.

Довідково: Після прийняття Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» та пов’язаного з ним Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» видатки на фінансування підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах передали з державного до місцевих бюджетів. Також Кабінету Міністрів України були визначені завдання забезпечити передачу з державної у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій професійно-технічної освіти.Одночасно скасували субвенцію на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету, яка 2015 року становила близько шести мільярдів гривень. При цьому передбачалось, що фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів здійснюватиметься за рахунок зростання доходів загального фонду місцевих бюджетів.

До теми: Об’єднані громади матимуть свої управління освіти

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter