Сесія Полтавської обласної ради: чи винен нардеп Жеваго

Влада
Ольга Матвієнко29 січня 2016 о 10:043054 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: чи винен нардеп Жеваго
Проголосували за бюджет, гроші на відшкодування проїзду пільговикам і розвиток аеропорту.

Сесія Полтавської обласної ради (постійно оновлюється)Депутати зібралися на сесію. Фото Андрія Іванова

29 січня, як і обіцяли, депутати Полтавської обласної ради сьомого скликання зібралися на сесію. Сьогодні повинні розглянути уточнений бюджет. Нагадаємо, що фінансовий документ наприкінці 2015-го затвердили лише у частині соціально захищених видатків та загальних сум по основних розпорядниках коштів.

Крім того на порядку денному ряд питань, серед яких питання про аеропорт «Полтава» та зміни до Регламенту роботи облради.

Сесію оголосили відкритою. На початку засідання вшанували хвилиною мовчання полеглих у бою під Крутами та полеглих на Сході України в ході антитерористичної операції.

До речі, у залі присутні 72 депутата із 84.

10.17 Традиційно вручили ряд нагород та відзнак. Зокрема, Мілошевич Людмилу, Семенівського сільського голову, нагородили орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня. Отримав подяку від Мінсоцполітики Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір. Він своєю чергою вийшов до трибуни зі словом:

– Хочу вручити кілька нагород людям, яких відзначив патріарх Філарет, – сказав Владика Федір. Першим відзнаку отримав боєць батальйону «Азов», а нині заступник голови Полтавської облради Анатолій Ханко.

Орден Князя Володимира ІІІ ступеня за заслуги відродження української церкви і духовності Владика Федір вручив Володимиру Голубу.

За активну громадську позицію і за волонтерство медалями «За жертовність і любов до України» нагородили волонтерів Віру Маслак та Івана Данилевського.

Сесія Полтавської обласної ради скандалять вже при розгляді порядку денного (постійно оновлюється)Віктор Скочко. Фото Андрія Іванова

Проти роздержавлення підприємства «Степне»

10.25 Віктор Скочко вийшов до трибуни зі зверненням. Він запропонував внести до порядку денного питання про підтримку рішення Степненської сільської ради проти роздержавлення підприємства «Степне». Проте Олександр Біленький, голова облради, заперечив – внесення питання до порядку денного неможливе. Анатолій Шкарбан, екс-депутат, зазначив, що для прийняття цього депутатського звернення немає жодних перешкод і внесення його до порядку денного не суперечить регламенту.

– Давайте підтримаємо це звернення, підсилимо рішення сільської і районної ради. Не дамо роздати землю, якої зараз у підприємства 10 млн га, – виступив Віктор Скочко.

Звернення підтримала Ірина Степаненко, але попросила внести його до порядку денного наступної сесії.

Після тривалої дискусії в залі, питання все ж внесли до порядку денного.

– Зараз в Україні йде третя хвиля приватизації державної землі. І оці 10 млн га в Степному – це тільки верхів’я айсберга. Тому ми маємо прийняти це звернення, – виступив депутат Валерій Капленко.

Депутат Валерій Прядко просить виключити питання про директора Полтавського краєзнавчого музею. На освітній комісії прийняли рішення про конкурс на заміщення посади.

Далі виступив депутат Вячеслав Мінязев, який попросив виключити із порядку денного звернення до Генпрокурора, Голови ВР, Голови ЦВК з приводу діяльності нардепа Жеваго. У залі знялася буча, активісти кричать «Ганьба!» та «Жеваго к ответу!».

І питання про це звернення, і питання про директора краєзнавчого музею, за рішенням депутатів, зняли з порядку денного. Перелік питань затвердили.

10.52 Відповідно до регламенту депутати озвучують звернення.

– Я, як голова фракції, вніс до порядку денного звернення до Президента та голови ВР щодо припинення політичних репресії і звільнення політичних в’язнів. Зокрема, як приклад можна привести ув’язнення голови нашого об’єднання Геннадія Корбана, – виступив Сергій Соловей із фракції «Укроп».

Євген Холод, перший заступник голови облради, звернувся до депутатів із необхідністю розгляду на спеціальних комісіях питання про закупівлю додаткової техніки для обласного автодору. Адже дороги в області потребують негайного ремонту, а технічне забезпечення підприємства залишає бажати кращого.

Протягом двох годин депутати слухали виступи колег та громадських активістів.

12.02 Оголосили перерву на 15 хвилин.

Ще перед перервою виник конфлікт між громадським активістом Василем Ковальчуком та депутатами, яких від звинуватив у голосуванні за кандидата від Блоку Петра Порошенка. Анатолій Ханко, зокрема, який представляє фракцію «Свобода» зазначив, що за Біленького не голосував.

12.25 Перерва завершилася. Одразу після дзвінка, яким скликають депутатів до залу, біля трибуни вишикувалися кілька десятків учасників АТО. Виступає знову Василь Ковальчук. Він від імені АТОвців вимагає вирішити питання із пільговим перевезенням. Нагадаємо, що 23 січня учасники АТО блокували трасу Київ – Харків біля автовокзалу. Після цього за результатами перемовин в облдержадміністрації прийняли рішення про адресне відшкодування вартості проїзду пільговикам.

Сесія Полтавської обласної ради: скандалять вже при розгляді порядку денного (постійно оновлюється)Учасники АТО. Фото Андрія Іванова

Після виступу Ковальчука трибуну одразу звільнили.

12.36 Депутати врешті перейшли до голосування за питання порядку денного.

Зараз розглядатимуть за внесення змін до показників обласного бюджету на 2015 рік.

До Павла Кропивки, директора Департаменту фінансів облдержадміністрації, питань не виникло. Рішення проголосували в цілому. У прийнятому документі зокрема йде мова про внесення змін до показників обласного бюджету за рахунок трансфертів з державного бюджету. Відповідно до Закону України від 24.12.2015 № 915-УШ «Про внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» щодо видатків Пенсійного фонду України» області зменшено обсяги субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту у 2015 році в сумі 223,9 млн грн.

12.41 Обговорюють питання про Комплексну програму комунікації влади з громадськістю на 2016-2018 рік. Петро Ворона звернувся до депутатів із проханням звернути увагу на необхідність оцифрування документів із обласного архіву, особливо радянської доби, які можуть зникнути безслідно через швидке руйнування.

Євген Холод зазначив:

– Програма викликала жваву дискусію на комісіях. На мою думку, вона повинна бути затверджена на наступній сесії. Але для того, аби люди могли отримати зарплату ми повинні проголосувати її у такому вигляді сьогодні (мова про зарплату працівникам ОКІА «Новини Полтавщини»). А вже потім вирішувати питання щодо фінансування ЗМІ тощо.

Усього за програмою виділено на три роки 23 млн 217 тисяч, із яких на 2016 рік – 7,6 млн грн.

Так само затвердили Програму розвитку туризму і курортів на 2016-2020 роки, за якою виділяють на цю галузь більше 3,5 млн грн на п’ять років.

Пільговий проїзд

12.51 Розглядають питання про внесення змін до Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення на 2013-2020 роки. Зміни передбачають адресне відшкодування вартості послуг з перевезення пільговикам.

– Ми говоримо про пільговий квиток. В основу покладений принцип надання адресної компенсації за проїзд. Для отримання цієї компенсації пільговик повинен звернутися до відповідних соціальних служб, надавши квиток, – пояснила Людмила Корнієнко, директор Департаменту праці та соціального захисту населення.

Депутати зазначають, що відтак порядок відшкодування значно ускладнюється, тож чому не можна одразу розділити гроші між перевізниками, які безпосередньо надаватимуть послугу пільгового проїзду.

– Минулого року було 44 млн грн, по 98 грн на одного пільговика на рік. На сьогоднішній день ми не можемо назвати суму, яка буде спрямована пільговикам, бо в держбюджеті у цій графі стоїть нуль, – відповіла Людмила Корнієнко.

На квитках, за які потім пільговики зможуть отримати компенсацію вказуватимуть ім’я та номер пільгового посвідчення. Мова йде про 50 пільгових проїздів для однієї людини на рік.

Механізм відшкодування депутати називають недосконалим. Наприклад, як зможе отримати гроші пільговик, якщо він сів в автобус не на автостанції, як це може бути в Решетилівці. Олександр Біленький зазначив, що це вже нюанси, які потім усунуть під час роботи.

За зміни до програми проголосували 62 депутата із 76 присутніх.

Бюджет

13.24 Бюджет області 2016 року становить 5 млрд 300 млн грн, із який чистий дохід області близько 800 млн, а все інше – дотації. До речі, сума бюджету збільшилася, адже у грудні депутати голосували за бюджет з обсязі 4,5 млрд грн. Це пов’язане із прийняттям змін до Податкового кодексу.

Євген Холод виступає і розповідає, що вдалим бюджет назвати важко.

– Ми бачимо, що цього року забрали 200 млн грн фінансування профтехучилищ, і ми зараз будемо про це говорити. Ми вже мовчимо про те, що минулого року у нас забрали головних платників податків і вони тепер платять Києву, – говорить Холод. – Ми зараз говоримо про пільгові перевезення, на які потрібно близько 1,5 млн грн, але звідки ми їх візьмемо – із резервного фонду. У нас є 10 депутатів у Верховній Раді, які повинні піднімати питання змін до бюджету і по субвенціях в тому числі.

Депутати проголосували за проект бюджету в цілому, а тепер затверджують окремі статті видатків. Серед них і виділення 1,5 млн грн у рамках змін у Комплексній програмі соцзахисту населення (на пільгові перевезення).

Бюджет області затвердили в цілому.

«Аеропорт Полтава»

13.35 Депутатам презентують перспективи розвитку ПОКП «Аеропорт Полтава». Зазначають, що Полтава має потенціал для відродження аеропорту.

Вислухавши представника аеропорту Юрія Колісника і компанії «Aviaplan» Євгена Трескунов, депутати поставили питання, звідки будуть брати кошти на відродження підриємства. Їх запевнили, що для цього будуть шукати інвесторів, але першочергово мінімальним коштом розпочати процес.

– Гарну традицію започаткували наші сусіди із Грузії, коли перенесли парламент зі столиці. Ми зараз задаємо питання, звідки нам взяти гроші на розвиток аеропорту, а це ж був би гарний вихід. Бо депутати звикли їздити із Конча-Заспи на Грушевського, а от поїздили б із Полтави, і гроші б знайшлися, – виступив із дещо жартівливою пропозицією Євген Холод.

Після обговорення, все ж 51 депутат проголосував за перспективи розвитку аеропорту.

Регламент

14.15 Депутати обговорюють зміни до Регламенту роботи облради. Олександр Біленький пропонує проголосувати всі поправки пакетом. Усі вони внесені до порівняльної таблиці, із якою депутати ознайомлені.

Проте в залі знову не можуть дійти спільного знаменника. Одні депутати говорять, що готові голосувати за поправки, а інші – питання відкласти, документ доопрацювати і сесію сьогодні не закривати. За пропозицію проголосували 49 депутатів.

«За» і «проти» Жеваго

14.47 Депутати розглядають звернення Скочка до депутатів ВР із проханням позбавити Жеваго депутатського мандату, аби поліція, прокуратура могла врешті розслідувати, куди поділися гроші вкладників банку «Фінанси та кредит».

Проте депутат Мінязев зазначив, люди обирали Жеваго депутатом за ті справи, які він зробив для розвитку Комсомольська. Андрій Пісоцький, депутат від БПП, теж виступив на захист Жеваго. За його словами, зараз у місті розвивається інфраструктура, будують та ремонтують дитсадки, функціонує геріатричний будинок. Усе це завдяки тому підприємству, яким володіє нардеп.

– Щодо банку, то ситуація дійсно жахлива, але в Україні збанкрутували більше 60 банків, більшість власників яких сидять у ВР, – виступив Андрій Пісоцький. – Але ми не можемо проігнорувати позитивної динаміки розвитку тих територій, де діють підприємства Костянтина Жеваго.

Володимир Рубан, депутат Комсомольської міської ради:

– Ми шоковані політичними іграми у цьому залі. Ми у такі ігри не граємо. Якщо ви зараз говорите, що наш нардеп винен, то я змушений вас переконати в іншому. Із 1998 року 87% голосів обирають Жеваго депутатам. За два роки війни на Сході Жеваго довів, що він справжній громадянин та патріот. 482 призовника Комсомольського військкомату були забезпечені усім необхідним, на що він витратив 6 млн грн. Купували тепловізори, проводили оздоровлення за рахунок благодійного фонду ГЗК.

Далі Рубан перерахував десятки найменувань тієї допомоги, яку перерахував Жеваго бійцям Сходу.

– Ми зараз почули про мільйони, які виділив Жеваго. Але що ж говорити про ті сотні мільйонів вкладів, як пропали в банку? Ми говоримо про те, який він меценат, але він наспівчувався настільки, 64 млн грн податків на заплатив Єристівський ГОК, – виступив Євген Холод.

Сергій Соловей говорить, що кожне слово про Жеваго – правда.

– Розумію прагнення мешканців Комсомольська захистити свого нардепа, але робіть це розумно. Адже, якщо Жеваго депутат із 1989 року, то він державний службовець І рангу, а держслужбовцям не можна займатися підприємницькою діяльністю. Тож як отримуючи 6 тисяч гривень зарплати, він міг перерахувати десятки мільйонів на благодійність? – резюмував Соловей.

Але все частіше звучить думка депутатів все ж вважає, що відкликати нардепа має громада, яка його обрала.

У результаті звернення депутата Скочка не підтримали.

15.39 Депутатський корпус продовжує працювати. У залі поменшало обранців до 70, але рішення голосують без збоїв. Нині продовжують розглядати депутатські звернення до керівництва країни.

Зокрема проголосували за звернення до Верховної Ради щодо змін до Конституції України в частині окремих територій Донецької та Луганської областей із наданням їм особливого статусу, легалізації влади терористичних угруповань.

Затвердили і звернення до нардепів із проханням внести зміни до стратегії розвитку країни відповідно до принципів децентралізації.

Депутати просять від держави повернути фінансування професійно-технічних навчальних закладів, адже в обласному бюджеті просто немає додаткових 220 мільйонів гривень, які необхідно виділити на цю галузь. Нагадаємо, що ситуацію раніше прокоментував Євген Ленський, головний освітянин області.

Відповідне звернення підтримав 61 депутат.

15.58 Депутат Сергій Мамоян озвучив звернення до голови Державної служби геології та надр щодо призупинення терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами компанії «Укртатнафта», яка заборгувала області близько 800 мільйонів гривень.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter