Школярів навчатимуть по-іншому: про «Нову українську школу»

Освіта
Юлія Обелець25 липня 2016 о 08:141100 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Школярів навчатимуть по-іншому: про «Нову українську школу»
У МОН представлять концепцію «Нової української школи».

Школярів навчатимуть по-іншому: про «Нову українську школу»Школярів навчатимуть по-іншому. Фото – nebolet.com

«Нова українська школа» вже підготована, у вересні 2016 року її винесуть на громадське обговорення. Про це йдеться на Урядовому порталі.

– Коротко, в чому полягає концепція Нової української школи. Ми переорієнтовуємо навчання з засвоєння величезної суми знань, на освоєння компетентностей. Компетентності – це ядро знань, які необхідно знати дитині, вміння їх застосовувати, навички для вирішення життєвих проблем, а також ставлення і цінності, які потрібно засвоїти сучасній людині. Зараз не проблема дістати інформацію, якщо вона тобі потрібна, проблема – правильно використати цю інформацію для вирішення поставленої задачі, критично переосмислити та проаналізувати її. Саме на це буде спрямована Нова українська школа, - пояснює Лілія Гриневич, очільниця МОН.

Для того, щоб об’єктивно оцінити вміння українських школярів застосовувати отримані знання, у липні Україна підписала договір про приєднання до міжнародного дослідження PISA. Цей проект дозволяє оцінити, наскільки учень може застосувати свої знання в реальних життєвих ситуаціях і чи готовий до повноцінної участі в житті суспільства.

– Для нас це дуже важливий крок. Необхідно зазначити, що ми 79 країна, що долучилася до цього дослідження. Для нас дуже важлива участь у PISA, щоб ми побачили своє місце серед багатьох країн світу, об’єктивно оцінили якість української освіти, - пояснює Міністр освіти і науки України.

Окремо Лілія Гриневич зазначила, що успіх як переходу до Нової української школи, так і запровадження оновлених програм для початкових шкіл, великою мірою залежить від професійності та підготовленості вчителя.

– Програми є, але якщо вчитель не буде працювати відповідно до цих програм і не намагатиметься осучаснити процес викладання відповідними методиками компетентнісного навчання, то справжніх змін не відбудеться. Тому, ми зробили так, щоб інститути післядипломної освіти зорієнтували зараз свої курси, зробили презентацію методик компетентнісного навчання і ми викладатимемо їх на он-лайн платформу EdEra, - наголосила Гриневич.

Нагадаємо, з вересня діти 1-4 класів навчатимуться за оновленими програмами: про зміни

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter