У дитсадках Полтави збираються підвищити вартість харчування

Освіта
Надія Труш3 квітня 2015 о 15:1632842 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У дитсадках Полтави збираються підвищити вартість харчування
Тариф на харчі для дошкільнят збільшать на 10%.

У дитсадках Полтави збираються підвищити вартість харчуванняУ дитсадках за харчування дитини доведеться платити більше. фото xn--b1aasidjedbb0byj.com.ua

Раніше батьки сплачували за харчування чада половину вартості. Тобто 50% з міського бюджету виділяла влада, решту сплачували батьки. У сільській місцевості батьки сплачували 30%.

В рамках реалізації у державі так званого антикризового пакету, запровадженого у січні 2015 року, систему плати 50 на 50 скасували.

Тож тепер батьки сплачуватимуть 60%, а міська влада візьме на себе 40%.

У соціальних мережах батьки полтавських дітлахів переймаються тим, що у дитсадках від них вимагають збільшену плату за харчування. Батькам пропонують заповнити спеціальну анкету. По суті, завдання анкети – вирішити питання, ситим чи голодним маля повертатиметься із дошкільного закладу додому.

Причина підняття оплати харчування – здорожчання цін на продукти в Україні.

У дитсадках Полтави збираються підвищити вартість харчуванняфото з соціальної мережі (автор – Олександр Демидович)

За словами Євгенія Ленського, начальника Департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації, анкетування запроваджене, щоб вивчити ситуацію і визначити, чи можуть батьки полтавських дітей дозволити платити за харчування своєї дитини більше.

– Протягом 2015 року плата за харчування дітей у дошкільних закладах складатиме 60% батьківських коштів, решту 40% сплачуватиме міська влада. Щодо сільської місцевості діятиме така норма: 60 % сплачуватиме місцева влада, а 40% батьки, – пояснив Ленський. – Але зазначу, що виникли питання і по Полтавській області, і по іншим регіонам. Тому зараз іде моніторинг, вивчення ситуації, наскільки батьки можуть собі це дозволити. Остаточних прогнозів поки робити зарано. Найближчим часом Департамент підготує відповідний матеріал і про усі деталі буде відомо.

Ось як виглядає меню одного із полтавських дитсадків:

У дитсадках Полтави збираються підвищити вартість харчування

До теми: У дитсадок – через Інтернет: експеримент журналіста "Кола"

До речі, підвищення цін, яке спостерігається у місті зараз, не кінцеве. За даними змін, які очікують закон "Про дошкільну освіту", з 1 січня 2016 року батьки міських дітей сплачуватимуть 70 %, сільських – 50%; з 1 січня 2017 року – буде 80% і 60% відповідно від вартості харчування на день. У документі, в якому прописані зміни, які планують цьогоріч, йдеться, що від сплати за харчування дитини звільнять тих батьків, у сім’ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал із урахуванням індексу зростання цін не перевищив рівня прожиткового мінімуму.

До слова, у сусідньому Харкові батьки стали більше платити за харчування
дітей в дитячих садах з лютого поточного року. Причина подорожчання вартості харчування та сама, що у інших містах – зміни вимог бюджетного фінансування освітньої сфери.

Крім збільшення плати за харчування, очікувалося, що керівникам дитсадків дадуть більше повноважень. Дитину, яка більше 20 днів протягом одного місяця не відвідує заклад без поважних причин, могли відраховувати.

Але головний освітянин Полтавщини, який уже анонсував у області зміни, заперечує це.

– Відраховувати дитину не будуть. Адже у будь-якому разі дитина буде мати довідку із медичної установи, – сказав Євгеній Ленський.

До теми: У Кобеляках планують перевести на альтернативне паливо дитсадки

Також читайте: 6 «дитячих» проблем у дитсадку. Поради полтавцям, як владнати

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter