Нафтогазове безробіття на Полтавщині

Влада
Таня Цирульник11 квітня 2016 о 11:305309 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Нафтогазове безробіття на Полтавщині
Багато хто знає, що на Полтавщині добувають більше 10 млрд кубометрів українського газу – левова частка всього видобутого по Україні.

Нафтогазове безробіття на Полтавщині

Але, крім газу для країни, галузь дає українцям не менш важливе – робочі місця. Тож «Коло» вирішило подивитись на структуру нафтогазового комплексу не з погляду кількості видобутку, а як на роботодавця №1 в Україні, і на Полтавщині зокрема.

У Полтавській області сконцентрований потужний кластер добувних та підрядних сервісних підприємств, який надає роботу більше 30 тисячам працівників. Такі цифри озвучували на одній із нарад у облдержадміністрації, присвяченій проблемам галузі.

Саме в Полтаві сконцентровано близько 80% підприємств, навчальних закладів, контролюючих органів, постачальників, які забезпечують роботу галузі по всій Україні як у приватному, так і в державному секторі.

Основу цього кластера становлять 3 кити:
- видобувні підприємства,

- сервісні установи,

- навчальні заклади (дивіться інфографіку).

Контроль за їхньою діяльністю покладений на велику кількість контролюючих органів.

До теми: Ціна на газ: вгору чи вниз?

Видобувні підприємства, що працюють на території області:

- Державне ПАТ «Укргазвидобування»,

- Приватні підприємства: ПАТ «Нафтогазвидобування»,

- ПРАТ «Природні ресурси»,

- Полтавська газонафтова компанія,

- «Регал петролеум»,

- ТОВ «Пласт» та інші.

Вони є основними споживачами послуг, технологій та людського ресурсу.

Навчальні та наукові заклади, що готують персонал, наукові розробки та проекти для видобувних та сервісних підприємств.

У нашому регіоні їх представляють:

- Полтавський технічний університет,

- Полтавський коледж нафти і газу,

- ПТУ №10, Пирятинський навчальний комбінат,

- ДП «Укр- наукагеоцентр» та інші.

До теми: Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та Радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

Сервісні підприємства – це основні роботодавці і найбільший сегмент кластеру.

Тільки на Полтавщині бурові компанії та фірми по капітальному ремонту свердловин представлені близько 20-ма підприємствами. На кожному з них працює від 100 до 700 працівників – у приватному секторі. Та до 10 тисяч працівників у державному «Укрбургазі», яке у нас представлене Полтавським ВБР (Полтавське відділення бурових робіт).

Підприємства, що надають допоміжні бурові сервіси:

- Сервіси бурових розчинів,

- Цементування свердловин,

- Послуги з освоєння свердловин,

- Надання глибинного обладнання та інші, працевлаштовують від 20 до 100 працівників кожне.

Таких підприємств налічується близько 50 тільки на території області.

Геофізичні, сейсмічні, газокаротажні дослідження, перфораційні роботи проводять близько 10 підприємств різної форми власності, на яких працює від 30 до 200 працівників.

Для забезпечення робіт цих організацій залучена потужна армія постачальників та виробників, які надають трубну продукцію, нафтогазове обладнання, електрообладнання, запчастини, реагенти, долота, гумово-технічні вироби, метизи, навіть продукти харчування та спецодяг та цілу низку інших допоміжних послуг. Крім того, для обслуговування галузі залучають велику кількість підприємств-перевізників та тих, що надають послуги автокрановою, тракторною та іншою спецтехнікою. Кількість цих організацій складно підрахувати, але можна впевнено сказати, що до нафтогазового комплексу тим чи іншим чином дотичне кожне четверте підприємство.

Нафтогазові підприємства контролює (а отже, вони дають роботу) ціла низка державних служб та установ:

- Геоконтроль,

- Держгірпромнагляд,

- Аварійно-рятувальні служби,

- Екологічна, земельна та інші інспекції.

Цей кластер формувався не тільки за часи незалежності України, а ще з 50-х років минулого століття, коли виявили перші поклади нафти та газу в нашому регіоні. За останні 10 років потужно заявили про себе приватні організації, які щороку нарощують добування на відміну від державних підприємств, які намагаються втримати рівень добутку з року в рік. Саме приватні підприємства дали поштовх утворенню сервісних установ, які залучають новітнє імпортне обладнання та технології, що стимулює значне зростання добутку вуглеводнів. Так, наприклад, свердловину завглибшки 5 тисяч метрів раніше бурили не менше року, наразі її споруджують протягом 3-4 місяців.

Але за останні 2 роки ситуація різко змінилася до критичного стану. Спочатку Кабмін майже втричі підвищив податкове навантаження на галузь. Це спричинило зупинку капітальних вкладень у галузь, до яких належать бурові, сейсмічні та інші роботи.

Ось як охарактеризував ситуацію Сергій Панчук, технічний директор ООО «Куб-Газ» на Газовому інвестиційному форумі у березні 2016 року:

– У нас 2014 року приватні компанії збільшили добуток на 33,14%. За один рік. І почалось: Верховна Рада 2014-го, порушивши все, що можна було порушити, тричі за рік поміняла рентні платежі. Була рентна ставка 25%, у квітні – 28%, у серпні – 55% і пан Фудашкін (заступник міністра фінансів) доводив, що 55% – це мало, а 70 – це добре. Те, що 2 роки робив Уряд зі своєю країною, – ще треба постаратися так працювати. Подивіться результат. Де Shell? – пішов. Де Chevron? – Пішов. Я кажу про маленьких інвесторів, Serinus, які дійсно інвестували у країну понад 100 млн доларів, пішли у лютому цього року.

Сергій Панчук, технічний директор ООО «Куб-Газ»:

– За 2 останні складні роки наше маленьке підприємство таке як «Куб-Газ» у бюджети усіх рівнів заплатило понад 2 мільярди гривень. Але при цьому ми змушені були скоротити близько 250 людей, висококваліфікованих! Згорнути усі виробничі програми. Не пробурили жодної свердловини. І зараз. Порівняно з 2014 роком, добуток газу знизився вдвічі. Це творчість нашого законодавства і Уряду.

В очікуванні зниження податкового навантаження провідні видобувні підприємства залишили без роботи сервісний ринок. На межі виживання опинились сотні малих і великих підприємств галузі. Тисячі людей залишилися без роботи і стали на біржу праці, сіли на шию держави замість того, щоб отримувати заробітну плату і платити податки.

Ось як коментує теперішній стан нафтогазового ринку Полтавщини головний інженер одного з бурових підприємств Андрій Леськів:

– Наше підприємство має 7 сучасних бурових установок і донедавна всі були залучені. Але за минулий рік через відсутність замовлень в роботі залишилася лише одна. Нам довелося скоротити 3 бригади, це більше 100 кваліфікованих працівників. Ми призупинили всі закупи і наша діяльність звелася до мінімуму. Хоча ми завжди забезпечували роботою велику низку підприємств, постачальників та субпідрядників. Тільки за 2 останні роки ми сплатили 102,2 мільйона гривень всіх видів податків. Із них 11 мільйонів – податки з доходів фізичних осіб, які сплачені у бюджет Полтави. Наші колеги-буровики з інших фірм зіткнулись з тими самими проблемами.

– Що цікаво, до нас звертається багато потенційних замовників, які мають наміри отримати спецдозволи і обіцяють надати нам роботу, незважаючи на високі податки, але…. Наскільки я знаю, за останні 2 роки не з’явилося жодного нового підприємства, яке б заявило про себе на ринку видобування вуглеводнів, бо не отримало узгодження від місцевих органів самоврядування на спецдозволи для пошуків та розвідки. При цьому з великої кількості підприємств, які мають спецдозволи, у межах Полтавської області працює і добуває щонайбільше 6. Дуже сподіваємось на те, що здоровий глузд переможе і усвідомлення необхідності підвищення власного добутку спонукатиме Уряд і депутатів усіх рівнів вийти з цього глухого кута.

Із нового 2016 року ренту на газ та нафту знизили. Перший крок з відновлення життєдіяльності галузі Урядом зробив. Наступний – розблокувати непорозуміння між місцевими органами влади та потенційними інвесторами.

До теми: Країні – газу, Полтавщині – грошей: облрада знову не видала погоджень на розробку надр

І ця проблема найболючіша. Бо її вирішення не залежить ні від волі Кабміну, його повноважень замало, ні від законів, вони і так доволі прогресивні, і не від мітингів під стінами обласної ради. Її вирішення залежить лише від доброї волі депутатів, які повинні інтереси людей поставити вище за власні. Чи буде подолано цей містечковий сепаратизм, покажуть найближчі події.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter