Капучіно – більше, ніж кава з молоком

Проекти "Кола"
Ольга Матвієнко2 червня 2014 о 15:017879 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Капучіно – більше, ніж кава з молоком
Близько 400 років минуло з того часу, як італійці подарували світу рецепт кави з молоком, яка є чимось більшим, ніж просто кава з молоком.

Капучіно – більше, ніж кава з молокомПіна на ідеальному капучіно сягає по вінця чашки. Фото – www.coffeeco.info

Говорять, що монахи ордену капуцинів першими придумали розбавляти каву молоком, адже у чистому вигляді церква вважала каву гріховним напоєм. Додаючи молоко вони очищали каву, додавали до неї частинку раю. Так виник один із найпопулярніших кавових напоїв – капучино.

Капучино готують на основі еспрессо із додаванням молока. Правильний капучино – перш за все баланс смаку кави та молока. Експерти говорять, що не повинен переважати ні смак кави, ні смак молока. Класичним вважається об’єм цього напою 150-180 мл. Із них 30-40 мл – кава еспрессо, 120-150 мл – молоко.

Подають капучино у спеціальних порцелянових чашках із товстими стінками та заокругленими вінцями. Такі чашки найкраще тримають температуру. Перед подачею напою їх ще й підігрівають 40°С.

Найсмачніше у капучино – взбите у легку піну молоко. Саме за цим параметром визначають, чи правильно приготували напій.

Отже, спочатку баріста готує еспрессо, а в окремій посудині – пітчері – збиває молоко в піну. Є кілька правил, як правильно збити молоко для капучино:

– пітчер обов’язково повинен бути сухий;

– молоко свіже, температурою близько 4-5°С;

– паровий кран на кавовій машині відкривають, щоб позбутися конденсату;

– баріста постійно контролює глибину занурення парової трубки, щоб уникнути появи великих бульбашок;

– температура нагрівання контролюється подушечками пальців і не перевищеє 75°С;

– після завершення збивання, круговими рухами продовжують перемішувати молоко до утворення однорідної консистенції. Якщо є великі бульбашки, то потрібно постукати дном пітчера по столу.

Правильна піна – мілкозерниста і пружна, утворена із дуже дрібних бульбашок. Налитий до краю чашки капучино не повинен розливатися. Трохи відсунута ложкою піна повертається назад, а на зворотній стороні ложки не повинно залишатися великих бульбашок.

Збите молоко із пітчера спочатку ллють у центр налитого еспрессо, потім описують коло і насамкінець піднімають пітчер і це коло перекреслюють. Так утворюється візерунок. Товщина шару піни на ідеальному капучино – не менше 1 см. А час приготування напою не повинен перевищувати 1-1,5 хвилин.

Подають каву капучино при температурі 75°С. Ця кава не обпікає, а чашку не гаряче тримати в руці. Перед подачею його часто прикрашають меленою корицею, тертим шоколадом або какао. А найкраще смакує кава, приготовлена на очищеній воді.

Дізнайтесь про каву більше разом з "Коло"

Планета Н2О - фільтри для води в Полтаві Кафе «Твоя кав’ярня»

Кав'ярня - шоколадниця «Маестро»