Микола Ярошенко написав про своє бачення замінника пам’ятника Леніну

Конкурси
Юлія Обелець13 червня 2014 о 14:1625997 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Микола Ярошенко написав про своє бачення замінника пам’ятника Леніну
​Читач Микола Ярошенко надіслав роботу для конкурсу на премію від «Коло».

Микола Ярошенко написав своє бачення замінника пам’ятника Леніну

Його брат Володимир раніше описав, що зробив би, аби став мером Полтави. Микола Ярошенко ж обрав тему

«На зміну Леніну. В очікуванні нового ідола»

Пам’ятник – твір мистецтва покликаний на вшанування важливих подій та особистостей, а також на виховання духовних цінностей у громадян. На перший погляд все просто і зрозуміло. Але як часто пам’ятники стають заручниками епохи?

У нашому місті не так давно демонтували пам’ятник Леніну. В принципі усе вірно. Постать, яка в нашій історії, асоціюється зі злочинним режимом. Нищила церкви, українську культуру та звичаї. Ця постать навіть ніколи не була у нашому місті і нічого гарного для нього, чи держави, не зробила. Але одразу постало питання. А що має бути на місці Леніна? Надзвичайно складне питання у якому слід глибоко розібратись.

1. Треба відкинути популізм нинішньої влади про «Героїв майдану», «Небесну сотню», бо якщо переможе ця думка, то це буде другий Ленін. Хтось скаже, що така думка є кощунством над героями. Але хіба люди гинули за пафосну славу? Люди гинули за вільну і незалежну Україну, як і мільйони інших наших громадян у 20 столітті. А пам’ятники збудовані на популізмі швидко забуваються і демонтуються. А герої на це не заслуговують.

2. В нашому місті давно вже мав бути пам‘ятник нашому земляку, справжньому патріоту і державному діячеві Симону Петлюрі. Людина, що загинула в ім’я України. Але знову почнеться багато суперечок з приводу того, що не час його ставити саме на цьому місті.

3. Саме тому на цьому місті, яке знаходиться в історичній частині міста, і де часто гуляють туристи має бути пам’ятник «Борцям за волю і незалежність України». Який би у своїй монументальності відобразив усі віхи боротьби за незалежність України. Козацтво, бо наша земля славетна козацькими полками. Період УНР, бо наш край активно приймав участь у цій боротьбі. Друга світова війна. І звісна річ дисиденцтво та герої майдану.

Саме такий пам’ятник зможе об’єднати громаду. І буде місце куди ми зможемо на державні свята класти квіти та проводити урочисті заходи. Т.Г.Шевченко геніальна постать нашого народу, але збиратись на декотрі державні заходи біля нього не коректно. Саме біля такого пам’ятника вчителі мають проводити відкриті уроки з історії України і виховувати в них почуття гідності за власну країну та народ. Сподіваюсь думку громади почують і це дійсно буде пам’ятник, а не черговий ідол.

Читайте більше про умови конкурсу і премію

До речі, у Полтаві розмалювали пам’ятник Небесній сотні, який раніше був постаментом пам'ятника Леніну