У Полтаві відбулося мазепинське свято: відкрили пам’ятник гетьману (ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш7 травня 2016 о 18:542816 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відбулося мазепинське свято: відкрили пам’ятник гетьману (ВІДЕО)
7 травня у Полтаві Президент Петро Порошенко офіційно відкрив пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

Готуватися до історичної події всеукраїнського масштабу полтавці почали приблизно за місяць.Саме тоді почали монтувати місце для монументу та, власне, встановлювати сам пам’ятник. Його встановили ще 18 квітня, однак офіційне відкриття за участі Глави держави та обласної влади відбулося сьогодні, 7 травня.

Фото Андрія Іванова

День візиту Президента Петра Порошенка та офіційне відкриття монумента кілька разів переносили, коригуючи дату проведення урочистостей заради прибуття Глави держави. Ані це, ані дощ і довжелезні півгодинні черги під час так званого пропускного режиму, який влаштували заради безпеки Президента, не стали полтавцям та гостям обласного центру на заваді. На мазепинське свято прийшли кілька тисяч людей. Були присутні не лише жителі міста, а й районів області. Також були гості із інших міст, зокрема, Львова, Харкова.

Пропускний режим

Напередодні події полтавців попередили, аби ті брали з собою паспорти. Однак, хоча охорона і працювала приблизно з 10.00, документи не перевіряли, принаймні, масово. Втім, контроль неабиякий був. Потрапити на площу біля Свято-Успенського собору було не так просто. Щоб потрапити на відкриття пам’ятника Івану Мазепі, полтавці та гості міста повинні були пройти через металодетектори, до яких вишикувалася довжелезна черга. Обійти їх було неможливо, вхід на площі з різних боків був обведений огорожею, а поряд постійно перебувала охорона. За годину до початку дійства на площі і на вході до неї – величезний натовп. На вулиці дріботить дощик, то набирає сили, то вщухає. Люди, хто із парасолькою, хто без, не зважають на дощ, стоять у чергах, аби таки потрапити на площу. Охорона присутня не просто так, чекають на поважних гостей – Президента Петра Порошенка, Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, екс-президента Віктора Ющенка. Останній, до слова, не приїхав.

Порошенко запізнився на 20 хвилин

Відкрити пам’ятник Мазепі Петро Порошенко мав о 14-й годині. Але Президент запізнився рівно на 20 хвилин. Поки інші полтавці та гості міста чекали поважного гостя зі столиці, інші не сумували. Не надто далеко від сцени лунали українські народні пісні, так коротали час чекання співаки народної самодіяльності. Хто мав фотоапарат з собою – фотографував інших та фотографувався із друзями. Охорона тим часом пильнувала, аби за червону стрічку, символічну огорожу за кілька метрів від сцени, ніхто не виходив.

Раніше за Президента у Полтаву прибув Філарет, він за кілька годин до мазепинського свята побував на відкритті ветеранського центру, закладу для ветеранів АТО. Патріарх Філарет на інші представники духовенства прибули на площу приблизно на півгодини до початку дійства. Були присутні представники обласної влади, зокрема, заступники голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький та Роман Товстий. Згодом, разом із Президентом, на сцену вийшов й сам очільник області Валерій Головко та Тарас Кутовий, якого нещодавно призначили міністром аграрної політики. Також був присутній нардеп Юрій Бублик та два екс-голови Полтавської облдержадміністрації – Валерій Асадчев та Віктор Бугайчук, а також екс-голова Полтавської облради Петро Ворона. Міського голови Полтави Олександра Мамая не було. В очікуванні Глави держави представники обласної влади фотографувались із духовенством.

Мазепу встановили без документів

– Дякувати Богу, що відбулася Революція гідності, добре, що обласна влада підтримала нас у боротьбі за встановлення пам’ятника Івану Мазепі, – поділився Микола Кульчинський, голова обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта», ініціатор встановлення у Полтаві пам’ятника Мазепі. – Нарешті свято! Ми перебороли багато труднощів, але досі до кінця не змогли оформити необхідний масив документів. Все це через позицію міської ради. Коли депутати міської ради проголосували за відведення землі, ми почали будувати без решти необхідних документів. Ще потрібно зібрати приблизно 40-50 тисяч гривень на оформлення документів.

О 14.20 ведучий повідомив, що Президент прибув. Він пройшов у супроводі охорони, яка майже миттєво розташувалася неподалік сцени і за нею, та навіть перед пам’ятником Мазепі. Не обійшлося без «сюрпризів» для Петра Порошенка. До сцени він ішов під негучні вигуки «Ганьба!» та свист із натовпу. На це Президент не відреагував ніяк, а, зійшовши на сцену, привітався «Слава Україні!». Його промова тривала приблизно 20 хвилин. За цей час Президент встиг похвалити полтавців, назвати громаду високо-достойною. Далі говорив про історичний масштаб постаті гетьмана Івана Мазепи, про російську агресію.

Голові Полтавської ОДА слова не дали

Потім слово взяв Патріарх Філарет. Відкриття пам’ятника він назвав святкуванням правди Івана Мазепи над неправдою Петра першого. На сцені також були присутні Микола Кульчинський, Валерій Головко та Тарас Кутовий, але із промовами вони не виступали. Єдине, про Кульчинського Петро Порошенко згадав як про свого давнього друга, подякував йому за те, що він зробив для відкриття монумента.

Далі Патріарх Філарет та Петро Порошенко у супроводі Кульчинського, Головка та Кутового зняли із пам’ятника Мазепі біле полотно, перев’язане жовто-блакитною стрічкою. На цьому, власне, офіційні урочистості завершилися, але люд не поспішав розходитися. Кожен хотів сфотографуватися на згадку біля уквітчаного постаменту. Коли Президент покинув площу й дійство закінчилося, охорона перестала пильнувати площу.

Дивіться відео, як відкривали пам’ятник Мазепі та чи вважають полтавці, що його встановлення потрібне:

Історія встановлення пам’ятника Мазепі у Полтаві розпочалася ще 2005
року. І лише через 10 років пам’ять українського гетьмана нарешті вшанували. 2007 року тодішній Президент України Віктор Ющенко видав Указ «Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладанням українсько-шведського союзу». В Указі йшлося про спорудження пам’ятника та відведення земельної ділянки. Ще через рік Полтавська міськрада схвалила рішення про погодження місця розташування пам’ятника гетьману України Іванові Мазепі на Соборному майдані. Але далі справа не зрушила з місця. Проте активісти на чолі із Миколою Кульчинським не склали рук, а почали активний збір коштів на виготовлення та спорудження пам’ятника. Виготовили його ще 2009 року, але встановити не могли сім років. Частини пам’ятника знаходилися на різних територіях України. Сам пам’ятник зберігався на подвір’ї столичного комбінату «Художник», у кар’єрі на Дніпропетровщині знаходився гранітний постамент у вигляді дзвона. І лише 14 жовтня 2015 року Полтава дочекалася на Мазепу. Тоді пам’ятник, на виготовлення якого пішло приблизно мільйон вісімсот тисяч гривень, привезли у місто на оглядини.

Пам’ятник Мазепі у Полтаві – не єдиний в Україні, на чому наполягав у своїй промові Президент Петро Порошенко. Монумент на знак вшанування українського гетьмана є у Чернігові та в Львівській та Київській областях.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter