На Полтавщині готуються до виборів старост

Суспільство
Ольга Правденко18 липня 2016 о 11:1413131 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині готуються до виборів старост
Старост обиратимуть у Шишацькій селищній об’єднаній територіальній громаді.

На Полтавщині готуються до виборів старостВибори в Шишацькій ОТГ відбудуться вже цієї неділі. Фото з сайту dt.ua

24 липня вибори старост відбудуться у Шишацькій об’єднаній територіальній громаді (ОТГ).

– До нашої громади увійшло 11 сільських та одна селищна рада. Нині активно триває підготовка до виборів старост в сільських радах, – каже Олександр Тутка, голова Шишацької селищної ради. – Комісія зареєструвала вже 33 кандидати на цю посаду.

Переважна більшість кандидатів самовисуванці. Лише кілька осіб висунуті партією. До нинішнього часу обов’язки старост в ОТГ виконують колишні сільські голови населених пунктів.

Читайте також: Відомий переможець у 151 окрузі на Полтавщині за результатами екзит-полу

Також 24 липня відбудуться проміжні місцеві вибори депутата Шишацької селищної ради. Ознайомитися зі списком кандидатів можна тут.

Шишацька ОТГ одна з найбільших на Полтавщині. У громаді проживає понад 15 тисяч осіб. А загалом в Полтавській області створено вже 14 об’єднаних територіальних громад. Станом на зараз вибори старост уже відбулися в Пирятинській та Пришибській ОТГ.

Нині вже готовий проект Закону України № 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)». Законопроект більш чітко визначає статус старости шляхом визначення просторових меж його діяльності, кола повноважень, підстав та порядку дострокового припинення повноважень, гарантій діяльності.

ДОВІДКОВО: В Україні з 2015 року староста є посадовою особою місцевого самоврядування у селі або селищі, які разом з іншими населеними пунктами добровільно об'єднуються у одну територіальну громаду. Староста обирається мешканцями села або селища на строк повноважень місцевої ради об'єднаної територіальної громади. Староста за посадою входить до складу виконавчого комітету об'єднаної територіальної громади. За законом він має наступні повноваження:

  • представляти інтереси жителів села, селища у виконавчих органах місцевої ради об'єднаної територіальної громади;
  • сприяти жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування
  • ;брати участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;
  • вносити пропозиції до виконавчого комітету місцевої ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів місцевої ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб.
  • Староста також може здійснювати інші обов'язки, визначені Положенням про старосту, яке затверджується місцевою радою об'єднаної територіальної громади.

До теми: Німці протягом трьох років удосконалюватимуть Полтаву